11 Απριλίου 2014

Με ΚΥΑ ρυθμίζονται θέματα τάξης και ασφάλειας στις επικείμενες εκλογές

Ο τρόπος έκδοσης άδειας λειτουργίας εκλογικών κέντρων, οι προϋποθέσεις ίδρυσης των κέντρων, καθώς και η σειρά οργάνωσης συγκεντρώσεων των συνδυασμών προβλέπονται μεταξύ άλλων σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.


Ειδικότερα στην απόφαση προβλέπεται ότι η ίδρυση εκλογικών κέντρων από τους συνδυασμούς κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθώς και από τα κόμματα ή συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων κατά τις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιτρέπεται κατόπιν άδειας της αρμόδιας αστυνομικής αρχής.

Η ίδρυση εκλογικών κέντρων από τους συνδυασμούς, για μεν τις δημοτικές εκλογές, δεν είναι επιτρεπτή πέραν του ενός για κάθε εκλογική περιφέρεια, για δε τις περιφερειακές εκλογές, πέραν, επίσης του ενός για κάθε εκλογική Περιφέρεια. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η άδεια ίδρυσης εκλογικού κέντρου χορηγείται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, με βάση τη σειρά προτεραιότητας, εφόσον ο χώρος για τον οποίο ζητείται η άδεια έχει τις εξής προϋποθέσεις:

α. Είναι ασφαλής από στατικής απόψεως και υφίσταται δικαίωμα νόμιμης χρήσης αυτού για τον ανωτέρω σκοπό.
β. Απέχει συγκεκριμένη χιλιομετρική απόσταση από άλλο εκλογικό κέντρο. Η απόσταση είναι ανάλογη με τον πληθυσμό της κάθε πόλης.

Η αίτηση κατατίθεται αυτοπροσώπως στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα από τον εκπρόσωπο του συνδυασμού για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ή τον εκπρόσωπο κόμματος ή συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων για τις ευρωεκλογές.  Οι συνδυασμοί μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλλουν και τα ακόλουθα δικαιολογητικά :

α. Άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου του οικείου δήμου, εφόσον η άδεια ζητείται για τέτοιο χώρο ή ιδιωτικό συμφωνητικό ή μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του χώρου, από την οποία να προκύπτει ότι η μίσθωση ή παραχώρηση του χώρου γίνεται για ίδρυση εκλογικού κέντρου. Αν ο χώρος ανήκει στον ενδιαφερόμενο, αρκεί η υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986.
β. Βεβαίωση μηχανικού του δημοσίου ή ιδιώτη διπλωματούχου μηχανικού, στην οποία βεβαιώνεται η ασφάλεια του χώρου από στατικής απόψεως.

Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες στην ΚΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.