27 Φεβρουαρίου 2013

1η ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO). Αποτελεί ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους – φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της.

Στην πραγματικότητα η Πολιτική Προστασία, στο σύγχρονο πολιτισμό μας, αποτελεί το θεσμό «συνένωσης» των δυνάμεων όλων των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την «κοινωνική λειτουργία».

Το Τμήμα Πολιτικής προστασίας στον δήμο Ηρακλείου Αττικής σχεδιάζει και οργανώνει την διαχείριση καταστάσεων έκτακτου ανάγκης. Για τον λόγο αυτό συνεργάζεται με την τεχνική υπηρεσία του δήμου, την Δημοτική αστυνομία, την ομάδα εθελοντών Ηρακλείου Αττικής, την διεύθυνση Περιβάλλοντος, την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία. 

Κάθε μήνα εκδίδεται ημερήσιο πρόγραμμα επιφυλακής για όλο το 24ωρο, που υπάλληλοι του δήμου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. 

Συμβάντα που καθιστούν άμεση την ενεργοποίηση της πολιτικής προστασίας είναι: Σεισμοί, καθιζήσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα, τεχνολογικά ατυχήματα, ενέργειες που έχουν σκοπό να βλάψουν την υγεία των πολιτών. 

Η επικοινωνία με το Τμήμα Πολιτικής προστασίας σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης που αφορά τον δήμο Ηρακλείου Αττικής γίνεται στο 5ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 15277, επίσης στο 100 και στο 199, η άμεση δράση και το πυροσβεστικό σώμα θα επικοινωνήσει με το τμήμα πολιτικής προστασίας του δήμου Ηρακλείου Αττικής.


Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας