24 Ιανουαρίου 2013

Συμπαραστάτης μετά επαίνων και προβληματισμών

To έργο που έχει γίνει από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής τέθηκε στο μικροσκόπιο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης με αφορμή την παρουσίαση της πρώτης ετήσιας έκθεσης από το πρόσωπο που  έχει εκλεχθεί στη συγκεκριμένη θέση, την κα Σίβυλλα Χαΐνη.

Όπως έχουμε ξαναγράψει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους που διαθέτει Συμπαραστάτη, καθώς είχε επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης στο πρόσωπο της κας Χαΐνη η οποία θυμίζουμε πως ήταν υποψήφια της παράταξης “Ηράκλειο Η Πόλη μας” στις εκλογές του 2010. 


Στην πρώτη απολογιστική έκθεσή της, που είχε παρουσιαστεί από το www.xtypos.gr σε παλαιότερο ρεπορτάζ (σ.σ. ήρθε προς ψήφιση με σημαντική καθυστέρηση και όχι με ευθύνη της ίδιας), η κα Χαΐνη παραθέτει τη δραστηριότητα του Θεσμού τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και κάνει μια συνοπτική παρουσίαση των θεμάτων που απασχόλησαν το Συμπαραστάτη, όπως ήταν η άμεση, χωρίς προσφυγή στα Δικαστήρια, αποζημίωση πολιτών στο πλαίσιο της αστικής ευθύνης του Δήμου, η μείωση του συντελεστή Τελών Καθαριότητος και Φωτισμού σε χώρους, οι οποίοι δε είναι χώροι κύριας χρήσεως και η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.  

Πέρα, όμως, από την ανασκόπηση, η κα Χαΐνη προχωράει στην κατάθεση προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού με παράλληλο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία ώστε να γίνει γνωστός σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες. Επιπρόσθετα, ξεφεύγοντας από τα αυστηρά πλαίσια του ρόλου της καταθέτει προτάσεις για τον εξωραϊσμό της πόλης όπως την αξιοποίηση του κτιρίου της οδούς Πεύκων που στεγάζει το ΚΑΠΗ του Ερυθρού Σταυρού, την εφαρμογή προγράμματος «υιοθεσίας» των πλατειών του Ηρακλείου από τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης ακόμα και την κατασκευή πεζογέφυρας πάνω από τις γραμμές του ΗΣΑΠ. Μια άλλη καινοτόμα πρόταση της είναι να  δημιουργηθεί στο Δήμο μια «Εθελοντική Ομάδα Αποτροπής της Αυτοκτονίας» που θα αποτελείται από 2 εθελοντές ειδικούς ψυχιάτρους, 1 εθελοντή νομικό, καθώς και 1 εθελοντή λογιστή.

Παρουσιάζοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο την έκθεση, η κα Χαΐνη τόνισε πως προσπάθησε να αντιμετωπίσει κάποια χρονίζοντα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν πολίτες και Δήμο όπως το θέμα των εξωδικαστικών αποζημιώσεων το οποίο προωθήθηκε με δική της πρωτοβουλία και ήδη έχουν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικές αποζημιώσεις σε πολίτες. 

• Επικρίσεις των παρατάξεων της Αριστεράς για το θεσμό
Από το “Δίκτυο Πολιτών” η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου τόνισε πως η  παράταξη είχε έγκαιρα επισημάνει ότι ο Συμπαραστάτης δεν έχει εξουσιαστικές αρμοδιότητες, αλλά απλά εντοπίζει τα προβλήματα χωρίς να υπάρχει απόδοση ευθύνης. Σύμφωνα με την ίδια, ο νεοσύστατος θεσμός αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία από τους δημότες “που κατάλαβαν πως πρόκειται για έναν θεσμό που δεν πρόκειται να τους λύσει προβλήματα”. Συμπλήρωσε δε πως αδιαφορία επέδειξαν ακόμα και μέλη του Δημοτικού Συμβούλιο για έναν θεσμό “που εξ αρχής ήταν υπονομευμένος”  όπως υποστήριξε. Κλείνοντας δήλωσε πως θα έπρεπε οι αρχιτέκτονες του θεσμού να κληθούν να προχωρήσουν σε μια αξιολόγησή των αποτελεσμάτων της λειτουργία του Από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο κ. Κώστας Κοκκινίδης είπε πως ο συγκεκριμένος θεσμός δεν έχει κάποιο ουσιαστικό ρόλο και δεν βοηθάει το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου. 

• Συγχαρητήρια αλλά και αιτήματα για αναβάθμιση 
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος εξήρε την αντιμετώπιση της διοίκησης στο θεσμό αναφορικά με την επιλογή ενός προσώπου που άνηκε σε άλλη παράταξη. “Είναι ένας θεσμός που στηρίζει τον πολίτη. Πρέπει να στηριχτεί και να ισορροπήσει” δήλωσε.
Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης παραδέχτηκε πως ο θεσμός δεν έχει τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε, αλλά τόνισε πως η έκθεση της κας Χαΐνη υπερβαίνει τις προσδοκίες του και ζήτησε από τους επικριτές να δούνε τα θετικά στοιχεία όπως είναι οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις της κας Χαΐνη σε μια σειρά θεμάτων. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από την έκθεση και ζήτησε να γίνει προσπάθεια να διαδοθεί ο θεσμός. Το αίτημά του προς τη Δημοτική Αρχή ήταν να ακούσει τις προτάσεις του Συμπαραστάτη και να προσπαθήσει να υλοποιήσει κάποιες εξ αυτών.

Ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου είπε πως εκθέσεις σαν και αυτή με τόσες προτάσεις και ιδέες λειτουργούν προς όφελος της πόλης. Για τη συνέχεια του θεσμού τόνισε πως μπαίνει και αυτός στη μέγγενη των περικοπών, αλλά συμπλήρωσε πως όποιος δουλεύει θα πρέπει να αμείβεται έστω και συμβολικά.

 Την άποψη πως ο θεσμός θα ήταν πολύ περισσότερος χρήσιμος αν οι δημότες ήταν ενημερωμένοι για την ύπαρξη της υπηρεσίας εξέφρασε η κα Μαίρη Ζούνη.

Τον προβληματισμό της για το θεσμό εξέφρασε και η κα Δέσποινα Καμπούρη, η οποία υποστήριξε πως θα έπρεπε να ήταν πιο αναβαθμισμένος. Ωστόσο, συνεχάρη την κα Χαΐνη για το έργο της.
Συγχαρητήρια έδωσε στην κα Χαΐνη και ο κ. Ηλίας Μοσχονάς που ζήτησε να διαφημιστεί περισσότερο ο θεσμός, ώστε οι δημότες να πηγαίνουν για τα παράπονα τους στο Συμπαραστάτη και όχι στον Δήμαρχο. 

• Ικανοποιημένη η διοίκηση  Θετική ήταν η αντιμετώπιση της έκθεσης κα της κας Χαΐνη από την πλευρά της διοίκησης με τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Κεσκινίδη να κάνει λόγο για μια “εύστοχη επιλογή” με τη διοίκηση να αφήνει τη Συμπαραστάτη να κάνει τη δουλειά της χωρίς εμπόδια.  Την παρατήρηση πως λύθηκαν θέματα τα οποία αν πήγαιναν σε άλλες υπηρεσίες θα χρειάζονταν 1 ή 2 χρόνια κατέθεσε η Αντιδήμαρχος, κα Μαρία Γαλακτοπούλου. “Η κα Χαΐνη κοσμεί το θεσμό και δικαιώνει την ψηφοφορία που έγινε” ήταν το σχόλιο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργου Φαρμάκη.

 Ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Διαφάνειας, κ. Γιώργος Βλαντής, τόνισε πως για αρχή η έκθεση είναι καλή και ευχήθηκε στο μέλλον να φανεί η κα Χαΐνη ακόμα καλύτερη.

 Την  ικανοποίησή του για την αποδοχή του θεσμού από την πλειοψηφία του Σώματος εξέφρασε και ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος που υπογράμμισε την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης και της Χαΐνη. Ο κ. Βλασσόπουλος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει “εκπληκτική” την έκθεση  και ευχήθηκε η συνέχεια να είναι ανάλογη.  


ΧΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.