7 Φεβρουαρίου 2014

Θλιβερά γεγονότα στο χώρο της γυμναστικής

Ιδιαίτερα θλιβερά γεγονότα έχουν διαδραματιστεί τον τελευταίο καιρό στο Ηράκλειο Αττικής σε ένα ευαίσθητο χώρο, που αφορά δραστηριότητες παιδιών και συγκεκριμένα στο χώρο της γυμναστικής. Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε δημοσιοποίηση καταγγελιών που έφερε στην επιφάνεια αφενός αντιπαλότητες μεταξύ αθλητικών σωματείων και αφετέρου αντιπαλότητες μεταξύ κάποιων σωματείων εξ’ αυτών και της δημοτικής αρχής. Όπως όλα δείχνουν η αποχώρηση ενός αριθμού αθλούμενων από ένα σωματείο και η ίδρυση ενός νέου, αποτέλεσε την αρχή της έντασης. Μάλιστα υπάρχουν εκατέρωθεν καταγγελίες για απίστευτες ενέργειες (ξυλοδαρμός γονέα από την μία, “προστασία” του χώρου του γυμναστηρίου με ύφος μπράβων από την άλλη). Οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:

Ανακοίνωση των 3 φορέων στις 27/1:
«Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, όπως γνωρίζετε η πόλη μας δυστυχώς διαθέτει μόνο ένα κλειστό γυμναστήριο, στο οποίο διαχρονικά πραγματοποιούνται σι προπονήσεις και οι αγώνες τριών σωματείων (Ο.Γ.ΗΡ.Α., Ο.Φ.Η.Η., ΤΥΦΩΝ Α.Σ). Είναι επίσης γνωστό ότι το κλειστό γυμναστήριο δεν μπορεί να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των σωματείων γι’ αυτό και υπάρχει από μέρους μας το πάγιο αίτημα για κατασκευή νέου κλειστού προπονητηρίου.
Βάση των παραπάνω, δεν πρέπει να διατεθεί το γήπεδο για να καλύψει την όποια ανάγκη άλλου σωματείου ή μεμονωμένων πολιτών. Η θετική ανταπόκριση από πλευράς Δήμου σε οποιοδήποτε ανάλογο αίτημα
1. Δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στα σωματεία που ήδη χρησιμοποιούν το κλειστό εδώ και 25 χρόνια περίπου
2. Δημιουργεί προηγούμενο έτσι ώστε στο μέλλον δεν θα μπορεί να αρνηθεί την χρήση του κλειστού σε άλλα σωματεία ή ακόμα και σε τμήματα που θα ιδρύσουν οι κατ’ εξοχήν ως σήμερα χρήστες του γηπέδου
Τονίζουμε επίσης ότι δεν είναι δυνατό στα μέσα της αγωνιστικής χρονιάς να υπάρξει η οποιαδήποτε μεταβολή των προπονητικών ωρών που μας δόθηκαν μετά από την διαμόρφωση του προγράμματος το Σεπτέμβριο γιατί αυτό εάν γίνει θα επιφέρει αλλαγή του οικογενειακού προγραμματισμού των αθλουμένων μελών των σωματείων μας πράγμα το οποίο είναι αδύνατο.
Τέλος καταγγέλλουμε την άνανδρη και απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε το μέλος του ΟΓΗΡΑ. κ. Σακελλαρίδης Δημήτριος μέσα στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου με συνέπεια τον τραυματισμό του και την διακομιδή του σε νοσοκομείο. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνουμε ποτέ συνομιλητές των φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης και προτρέπουμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να πράξει το ίδιο και τώρα και στο μέλλον».
.
.
Επιστολή των 3 φορέων προς τον αντιδήμαρχο Παιδείας Ηρακλείου στις 29/1:
«Αξιότιμε κύριε αντιδήμαρχε, με έκπληξη λάβαμε στις 27/1/2014 την με αρ. πρωτ. Οικ 939/22-1-2014 επιστολή σας με την οποία επιδεικνύετε ιδιαίτερη ασέβεια απέναντι στο σύλλογό μας, ένα σύλλογο με υπερτριαντακονταετή ιστορία διακρίσεων σε ολυμπιακό, παγκόσμιο, Πανευρωπαϊκό και πανελλήνιο επίπεδο, που έχει κάνει διάσημη την πόλη μας στα πέρατα της γης. Στην επιστολή σας αυτή αναφέρεστε σε ένα άγνωστο σε εμάς έγγραφο γονέων αθλητριών δυνάμει του οποίου περιορίζετε και μεταθέτετε τις ώρες άθλησης του συλλόγου μας στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μας. Ειλικρινά πολύ θα θέλαμε να λάβουμε γνώση του εγγράφου τούτου, καθώς έχουμε ιδιαίτερο έννομο συμφέρον. Δεν γνωρίζουμε ον πρόκειται γιο προσωπική σας απόφαση ή όχι, ειλικρινά όμως νιώθουμε ιδιαίτερα προσβεβλημένοι με τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζετε, αλλά και για το γεγονός ότι ενώ μας παρουσιάζατε ότι είχατε να αντιμετωπίσετε αίτημα άλλου αθλητικού συλλόγου, αίφνης μας ομιλείτε περί αιτήματος ιδιωτών, απλών γονέων αθλητών, με τους οποίους ανενδοίαστα εξισώνετε την ιστορία και τις ανάγκες του συλλόγου μας.
Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρόμαστε για την περικοπή και μετάθεση των ωρών μας στο κλειστό γυμναστήριο, για την απρόοπτη μεταβολή του προγράμματος μας στη μέση της αγωνιστικής περιόδου και πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι μας εξισώνετε με μια ολιγομελή ομάδα ιδιωτών, στην οποία απονέμετε ισάξιο μεταχείριση με έναν ιστορικό σύλλογο όπως ο ΟΓΗΡΑ. Έχει μήπως ο κάθε ιδιώτης το δικαίωμα να ζητά ώρες στο κλειστό γυμναστήριο και με ποια κριτήρια;
Αληθεύει κε αντιδήμαρχε ότι την επιστολή την υπογράφουν και οι δύο πατέρες αθλητριών, σι οποίοι στις 9/1/2014 ημέρα λύσης της συνεργασίας μας με την Κα. Καρυάμη Χαρά, απείλησαν τον πρόεδρο του συλλόγου μας και επιτέθηκαν αναιτίως σε έτερο πατέρα αθλήτριάς μας τραυματίζοντας τον αρκετά σοβαρά όπως σας είχαμε καταγγείλει το ίδιο βράδυ;
Τέλος αποκρούουμε ως ανήκουστη και πέραν κάθε λογικής την αξίωσή σας να μοιραζόμαστε όχι μόνο την αίθουσα του μπαλέτου, αλλά και τη δική μας υλικοτεχνική υποδομή, την υλικοτεχνική δηλαδή υποδομή του ίδιου του Συλλόγου μας με ιδιώτες που ευθέως ανταγωνίζονται το σύλλογό μας και αντιτίθενται με τα συμφέροντά του.
Σας καλούμε να ανακαλέσετε την ως άνω απόφασή σας και ζητούμε να εισαχθεί και το παρόν θέμα ως θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο».
.
.
Ανακοίνωση των 3 φορέων στις 5/2:
«Οι μάσκες έπεσαν!! Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε την απαράδεκτη στάση του Δημάρχου κ. Βλασσόπουλου που σε προκαθορισμένο ραντεβού, κατόπιν κοινού αιτήματος των τριών συλλόγων μας, αντιμετώπισε τους εκπροσώπους των Δ.Σ. των σωματείων μας με απαξιωτικό τρόπο.
Η έλλειψη σεβασμού στα 3 ιστορικά σωματεία της πόλης μας (που εδώ και 70 χρόνια προσφέρουν αθλητισμό και πολιτισμό), το ύφος και η εικόνα του Δημάρχου στο συγκεκριμένο ραντεβού, δείχνουν τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο κ. Βλασσόπουλος το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει και μάλιστα με απόλυτα δική του ευθύνη.
Η φράση του Δημάρχου «εγώ είμαι Δήμαρχος και εγώ αποφασίζω» παραπέμπει σε άλλες εποχές, όταν οι αντιδημοκρατικές αντιλήψεις κυριαρχούσαν στο τόπο μας. Αυτές οι αντιλήψεις είναι καταδικαστέες στη συνείδηση του κόσμου και δεν γίνονται αποδεκτές. Όσον αφορά κ. Δήμαρχε στους συνομιλητές μας, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να τους επιλέγουμε εμείς και όχι να μας τους επιβάλλετε εσείς.
Σας καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, να καταλάβετε ότι είναι λανθασμένη η απόφαση σας για αλλαγή του εβδομαδιαίου προγράμματος ωρών του Κλειστού Γυμναστηρίου στη μέση της αγωνιστικής χρονιάς και ταυτόχρονα να κατανοήσετε ότι τα προβλήματα λύνονται όχι με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» αλλά με ειλικρινή και καλοπροαίρετο διάλογο».
.
.
Η απάντηση της δημοτικής αρχής Ηρακλείου στις 7/2:
«Αν και δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε ανακοινώσεις αθλητικών σωματείων, η σφύζουσα αμετροέπειας κοινή ανακοίνωση-καταγγελία των τοπικών Συλλόγων Ο.Γ.Η.Ρ.Α.,Ο.Φ.Η.Η. και ΤΥΦΩΝ Α.Σ. της 5/2/2014, μας αναγκάζει να το κάνουμε.

Η ανακοίνωση τιτλοφορείται «Οι μάσκες έπεσαν !!!» και αναφέρει αυτολεξεί στην τρίτη παράγραφο:
«Η φράση του Δημάρχου «εγώ είμαι Δήμαρχος και εγώ αποφασίζω» παραπέμπει σε άλλες εποχές ,όταν οι αντιδημοκρατικές αντιλήψεις κυριαρχούσαν στον τόπο μας. Αυτές οι αντιλήψεις είναι καταδικαστέες στη συνείδηση του κόσμου και δεν γίνονται αποδεκτές.»
Το ύφος της παραγράφου και του τίτλου σε τίποτα δεν μοιάζει με ανακοίνωση αθλητικών συλλόγων. Αντίθετα το έντονα πολιτικό χρώμα θυμίζει επικίνδυνα λαϊκίζουσα αντιπολίτευση, που ευτυχώς προς το παρόν, απουσιάζει από τα δημοτικά δρώμενα της Πόλης μας.

Το δε χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο Δήμαρχος ουδέποτε ξεστόμισε την φράση που αναφέρεται και απλά ζήτησε, να του επιτρέψουν (άκουσον, άκουσον) οι εκπρόσωποι των Συλλόγων να καθορίσει την ατζέντα της συζήτησης και τους συνομιλητές του, ως όφειλαν, σεβόμενοι τον θεσμικό του ρόλο. Όχι μόνο δεν το δέχτηκαν, αλλά απείλησαν με αποχώρηση από τη συνάντηση απαιτώντας με περίσσεια θρασύτητα να καθορίσουν τα θέματα της συνάντησης και να αποχωρήσει ο εκπρόσωπος του νεοσύστατου Συλλόγου γυμναστικής Γ.Σ. ΦΕΡΕΝΙΚΗ, εκβιάζοντας τον Δήμαρχο, ο οποίος ορθώς δεν υπέκυψε και τελικά αποχώρησαν.

Το περίεργο είναι ότι το θέμα της συνάντησης ήταν η αναδιαμόρφωση του προγράμματος προπονήσεων των Σωματείων γυμναστικής στο κλειστό γυμναστήριο της Πόλης και δεν αφορούσε καθόλου τα σωματεία Ο.Φ.Η.Η. και ΤΥΦΩΝ Α.Σ., από τα οποία δεν αφαιρείτο ούτε δευτερόλεπτο από το προπονητικό και αγωνιστικό τους πρόγραμμα, με βάση το προτεινόμενο, απ’ τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, νέο πρόγραμμα προπονήσεων. Επομένως τόσο η απειλή «πολέμου» που εκτοξεύθηκε, μετά την πρόθεση του Δήμου να παραχωρήσει ώρες στο νεοσύστατο σωματείο, όσο και η προσβλητική ανακοίνωση-καταγγελία που συνυπογράφουν οι δύο παραπάνω Σύλλογοι, οι οποίοι, επαναλαμβάνουμε, ότι ουδόλως θίγονται, είναι πράγματα πρωτάκουστα, περίεργα και ασυνήθιστα. 

Εάν στους εκπροσώπους των παραπάνω σωματείων δεν είναι αρεστή η παρούσα Διοίκηση του Δήμου, έχουν κάθε δικαίωμα να εκφραστούν, όσοι ψηφίζουν στο Ηράκλειο, όπως όλοι οι δημότες στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου. Εκείνο που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν είναι να εμπλέκουν τα δύο ιστορικά σωματεία σε πολιτικές αντιπαραθέσεις αυτοδιοικητικού επιπέδου, με βάση τις προσωπικές τους επιλογές και προτιμήσεις. Το ποιος, λοιπόν, σέβεται την ιστορία των συλλόγων και ποιός όχι, ας το κρίνουν οι πολίτες.

Η Διοίκηση του Δήμου θα εξακολουθήσει να παραχωρεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που συντηρούνται αποκλειστικά από χρήματα των πολιτών της Πόλης, για τις ανάγκες όλων των τοπικών Συλλόγων, αλλά περαιτέρω ιδιοκτησιακές συμπεριφορές από παράγοντες, δεν πρόκειται να ανεχθεί. Ο Δήμαρχος θα εξακολουθήσει να δέχεται, όσες φορές του ζητείται, τους εκπροσώπους όλων των τοπικών συλλόγων σεβόμενος τον κοινωνικό τους ρόλο, μακριά από ρεβανσισμούς και διακρίσεις κάθε είδους, όπως άλλωστε πράττει από την αρχή της θητείας του.

Τέλος δεν πρόκειται να αναμειχθούμε στις εσωτερικές διενέξεις τους και το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να μεσολαβήσουμε σ΄ ένα διάλογο μεταξύ των δύο σωματείων γυμναστικής, αν το επιθυμούν. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι θύματα αυτών των διενέξεων είναι μικροί αθλητές και αθλήτριες, τότε θα υποχρεωθούμε να παρέμβουμε πρωτοβουλιακά και με αποφασιστικότητα, προασπίζοντας το δικαίωμά τους στην άθληση και σεβόμενοι την προσπάθεια και τους κόπους τους, στο πλαίσιο του ερασιτεχνικού αγωνιστικού αθλητισμού».



 zonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.