8 Οκτωβρίου 2013

Δημοσκοπήσεις GPO ΚΑΙ MRB:Οριακό προβάδισμα της ΝΔ - Αισθητή πτώση της ΧΑ

Δύο δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας αργά το βράδυ της Δευτέρας, μέσω των τηλεοπτικών σταθμών Mega και Star, καταγράφοντας τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών στο κύμα συλλήψεων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αλλά και τις προβλέψεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Προβάδισμα μισής μονάδας στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αισθητή πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για το Mega η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανατροπή».

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει το 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,8%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, το ΚΚΕ με 6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1% και το νέο κόμμα Νέα Ελλάδα (Λοβέρδου) με 1%.

Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,3%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 13,6%.
Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες ως τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 44,4% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 30,4%, ενώ το 23,7% των πολιτών απαντά «κανένας από τους δύο».

Την ύπαρξη ενός «σκληρού πυρήνα» δύσπιστων πολιτών ή και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, παρά τις θετικές γνώμες για τις δράσεις της πολιτείας και την ποινική αντιμετώπιση των βουλευτών και των μελών της, καταγράφει και η δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του enikos.gr και παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα με 21,8% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 4,8% και η Χρυσή Αυγή, παρά την καθοδική της πορεία στις δημοσκοπήσεις, παραμένει στο 6,9%.
Ακολουθούν η ΔΗΜΑΡ με 3,6%, το ΚΚΕ με 5% και οι Οικολόγοι με 1%.
Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7%, ενώ στο 23,5% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στο ερώτημα για την παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 42,7% έναντι 29,1% του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλληλότερο για την πρωθυπουργία θεωρεί το 36,6% των ερωτηθέντων τον Αντώνη Σαμαρά και το 25,1% τον Αλέξη Τσίπρα.

Θετικά βλέπουν οι πολίτες τις συλλήψεις των ηγετών της ΧΑ

Περίπου 8 στους 10 Έλληνες κρίνουν θετικά τη σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής και τη χαρακτηρίζουν δικαιολογημένη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το Mega.

Ωστόσο, 6 στους 10 θεωρούν πως η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής δεν θα σημάνει και το πολιτικό της τέλος.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 78,3% των πολιτών εκτιμά ότι υπήρξε ανοχή στη Χρυσή Αυγή από την πλευρά του κράτους, 68,6% λένε ότι υπήρξε ανοχή από την πλευρά της Δικαιοσύνης και 73,4% θεωρούν ότι υπήρξε ανοχή από την πλευρά της κοινωνίας.

Οι πολίτες αποδίδουν την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα στην "άποψη ότι το πολιτικό σύστημα πρόδωσε τη χώρα" σε ποσοστό 38,5% και στο "οικονομικό πρόβλημα των πολιτών" σε ποσοστό 36,3%. Από το 14,4% των πολιτών η άνοδος της Ακροδεξιάς αποδίδεται στην ψήφο που έδωσαν οι πολίτες στη Χρυσή Αυγή, ενώ από το 8,4% αποδίδεται στους λαθρομετανάστες και στην εγκληματικότητα.

Πιο αναλυτικά, το 77,9% κρίνει ως θετικό γεγονός τη σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο υπάρχει ένα ποσοστό 18,8% που απαντά ότι ήταν αρνητικό γεγονός.

Το 76,6% θεωρεί δικαιολογημένη τη σύλληψή τους, όμως παραμένει ένα ποσοστό 19,9% που δεν τη θεωρεί δικαιολογημένη.

Στο ερώτημα, δε, αν η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής σημαίνει και το πολιτικό τέλος της, το 60,1% απαντά αρνητικά και το 35,1% απαντά θετικά.

Στο ερώτημα αν συνιστά η ΧΑ απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα, το 71,1% απαντά θετικά και το 26,5% αρνητικά.

Στο ερώτημα, τέλος, αν στην Ελλάδα απειλείται η δημοκρατία, το 37,7% απαντά θετικά και το 60,5% αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.