8 Οκτωβρίου 2013

Προϋπολογισμός 2014: «Ψαλίδι» 308 εκατ. στους ΟΤΑ

Πάνω από 300 εκατ. λιγότερα θα πάρουν από τον προϋπολογισμό του 2014 περιφέρειες και δήμοι. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των μεγεθών του φετινού προϋπολογισμού και όσων προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα.


Συγκεκριμένα, φέτος για τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού έχουν προϋπολογισθεί 2.881 εκατ. ευρώ,  ενώ για το 2014, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού  έχουν καταγραφεί 2.573 εκατ. ευρώ, δηλαδή, μείον 308 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός το παραδέχεται στην εισήγησή του στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και το υπουργείο Οικονομικών αποδίδοντας ωστόσο τα μειωμένα κονδύλια «κυρίως στο γεγονός ότι στα μεγέθη του 2013 έχει αποτυπωθεί η επίπτωση του προγράμματος ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.»

Καθυστέρηση στα ληξιπρόθεσμα, δημοσιονομικό πλεόνασμα λόγω Παρατηρητηρίου
Πάντως, αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα του 2013, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζεται ότι  «παρουσιάζεται σημαντική επιβράδυνση, κυρίως, λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες δαπάνες είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμότητας και κανονικότητας είτε τελούν υπό αμφισβήτηση από τους φορείς, καθώς οι υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διαδικασίας.»

Αντίθετα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού δήμων και περιφερειών για το 2013 «εμφανίζεται ικανοποιητική» καθώς προκύπτει αύξηση εσόδων και δαπανών σε σχέση με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ),  «η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών,  οφείλεται, κυρίως, στην ενσωμάτωση της ειδικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.»
»Αποτέλεσμα δε αυτού είναι η βελτίωση του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Στη βελτίωση αυτή συντέλεσε και ο νέος θεσμός του ‘Παρατηρητηρίου’, ο οποίος στοχεύει στην παρακολούθηση της αποτελεσματικής εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους για την εκπλήρωση των στόχων τους», καταλήγει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

 aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.