14 Ιανουαρίου 2016

Τι γίνεται με το facebook και την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα;

Πρόστιμο ύψους  250.000 ευρώ την ημέρα επέβαλλε στο Facebook η βελγική δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η επίμαχη υπόθεση έχει να κάνει με την παρακολούθηση από το Facebook των χρηστών του σε εξωτερικές ιστοσελίδες μέσω των κουμπιών «like» και «share».
Με άλλα λόγια το Facebook κατηγορείται  ότι παρακολουθεί, με τη χρήση cookies, την online δραστηριότητα των εγγεγραμμένων χρηστών του μετά την αποσύνδεσή τους από τις σελίδες του Facebook αλλά παρακολουθεί ακόμη και τη δραστηριότητα και μη μελών της.

AdTech Ad

Τι συμβαίνει άρα στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα τι γίνεται; Ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζητά να μάθει εάν έχει διεξαχθεί κάποια αντίστοιχη έρευνα από την ελληνική αρμόδια αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας εκ μέρους τόσο του Facebook όσο και άλλων κοινωνικών δικτύων και ιστοτόπων.

  Επίσης ρωτά την κυβέρνηση εάν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις νομικών παραβιάσεων εκ μέρους των εταιρειών των κοινωνικών δικτύων και τέλος εάν βρίσκεται σε επαφή με τις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών πέραν του Βελγίου όπως τη Γαλλία, την Ισπανία,  την Ολλανδία και τη Γερμανία όπου οι πρακτικές του Facebook βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Δεν είναι η μόνη ύποπτη κίνηση του facebook

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας διέταξε τον Οκτώβριο τη διενέργεια έρευνας για τη μεταφορά μέσω Facebook δεδομένων χρηστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά ιδιωτικά στοιχεία προστατεύονται κατάλληλα.
Το δικαστήριο διέταξε τον Ιρλανδό Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων να διενεργήσει την έρευνα έπειτα από μια απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ) πριν από δύο εβδομάδες που απέρριψε τη συμφωνία Ασφαλούς Λιμένα η οποία επέτρεψε την ελεύθερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

Καμπάνια εναντίον της facebook για το θέμα


  Τον Ιούνιο του 2013 ένας Αυστριακός φοιτητής νομικής στράφηκε εναντίον του Facebook, αμφισβητώντας ότι προστατεύονται τα προσωπικά του δεδομένα στις ΗΠΑ. Λίγοι έδωσαν τότε σημασία στον νεαρό "Δαυίδ" που αποφάσισε να τα βάλει με τον "Γολιάθ" της ψηφιακής εποχής. Δύο χρόνια μετά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον 28χρονο Max Schrems κρίνοντας άκυρη τη συμφωνία "Safe Harbor" στο πλαίσιο της οποίας το Facebook, η Google, η Amazon και άλλες εταιρίες μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: Προστασία προσωπικών δεδομένων από πρακτικές του Facebook.
Κύριε Υπουργέ,
Εδώ και περίπου ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη μεταξύ της Επιτροπής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων του Βελγίου και του Facebook, η οποία μάλιστα έχει οδηγηθεί και στα βελγικά δικαστήρια με επιβολή προστίμου ύψους 250.000 ευρώ την ημέρα, για την άρνηση του Facebook να συμμορφωθεί προς τα αιτήματα της βελγικής αρχής, σύμφωνα με απόφαση της 09.11.2015.
Η επίμαχη υπόθεση έχει να κάνει με την παρακολούθηση από το Facebook των χρηστών του σε εξωτερικές ιστοσελίδες μέσω των κουμπιών «like» και «share». Με άλλα λόγια το Facebook κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων του εθνικού βελγικού δικαίου αλλά και της κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων η παρακολούθηση της online δραστηριότητας των μελών του μετά την αποσύνδεσή τους (με τη χρήση cookies) αλλά ακόμα και τη δραστηριότητα μη μελών του.
Το ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης του μεγαλύτερου παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής έχει οδηγήσει ρυθμιστικές αρχές και άλλων χωρών σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Γερμανία, να επεξεργάζονται επίσης τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με τις πρακτικές του Facebook.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Έχει διεξαχθεί κάποια αντίστοιχη έρευνα από την ελληνική αρμόδια αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας εκ μέρους τόσο του Facebook όσο και άλλων κοινωνικών δικτύων και ιστοτόπων;
2. Είστε ενήμερος για τις κινήσεις των βελγικών αρχών και ποιες οι προθέσεις σας σχετικά με την λήψη και εδώ στην Ελλάδα αντίστοιχων διοικητικών ή νομικών μέτρων για συμμόρφωση των εταιρειών σε περίπτωση νομικών παραβιάσεων;
3. Έχει υπάρξει συνεργασία για το συγκεκριμένο ζήτημα με οποιαδήποτε βελγική ή άλλη ευρωπαϊκή αρχή και ποια η ελληνική συμβολή;
Αθήνα, 14.01.2016
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.