30 Απριλίου 2013

ΥΠ.ΕΣ. προς ΟΤΑ: Έτσι θα γίνει η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων

 Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, επισημαίνονται στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προς τους OTA πρώτου βαθμού.

 Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι για να εκταμιευθεί το ποσό της επιχορήγησης που έχει εγκριθεί απαιτείται «η έκδοση χρηματικού γραμματίου σύμφωνα με το extraits της πίστωσης του λογαριασμού το οποίο θα αποσταλεί στους δήμους  από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων με e-mail».


Επιπλέον, οι δήμοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν και να  αποστείλουν σε μορφή excel, ειδικό πίνακα ο οποίος φέρει το διακριτικό τίτλο “Εντολή Εξόφλησης Δήμου Χ”. Όπως τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών ο πίνακας συνιστά «εντολή εξόφλησης». Στον πίνακα θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιέχονται, οι δαπάνες του Δήμου για τις οποίες υπάρχουν τα νόμιμα παραστατικά και είναι καταχωρημένες τόσο στο Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο.

Η εξόφληση των υποχρεώσεων θα πρέπει να γίνεται με ιεραρχικό τρόπο. Θα πρέπει δηλαδή να προηγούνται οι παλαιότερες σύμφωνα με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις των Δήμων, όπως αυτές προκύπτουν από το Σύμφωνο Αποδοχής Όρων Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

i. Όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κλπ. ή η παροχή εκπτώσεων.
ii. Όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.
iii. Όταν υφίστανται προσφυγές εναντίον των υπηρεσιών που αυξάνουν το κόστος.
Πάντως σε κάθε περίπτωση δε θα εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του 2012 πριν την εξόφληση των υφιστάμενων κατά την 31/12/2011, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας ή κανονικότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων. Μετά τον έλεγχο των πινάκων το υπουργείο Εσωτερικών θα εκδίδει εντολή πληρωμής, κατά το συνολικό ποσό του πίνακα. Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, το οποίο θα προχωρά στην πληρωμή του καθαρού ποσού προς τον τελικό δικαιούχο (πίστωση IBAN) και στη μεταφορά του συνολικού ποσού των κρατήσεων και παρακρατήσεων προς το Δήμο (ΙΒΑΝ Δήμου) για την απόδοσή τους. Ο Δήμος υποχρεούται στην άμεση απόδοση των σχετικών κρατήσεων και παρακρατήσεων, με την οποία βεβαιώνεται και η εξόφληση της οφειλής.

Αναλυτικά η εγκύκλιος.