27 Μαρτίου 2013

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WeDo


Η 8η συνάντηση των Ελληνικών Φορέων της Ευρωπαϊκής συνεργασίας για την ευημερία και την αξιοπρέπεια των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας WeDO πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής.

Στα Μέλη της Συμμαχίας απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος και ενημερώθηκε για την δράση του WeDO κα την εξέλιξη της Συμμαχίας στην οποία συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μέσω του Κέντρου Εργοθεραπείας.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα, που στην Ελλάδα συντονίζει η ΜΚΟ 50και Ελλάς, ξεκίνησε από μια διευθύνουσα ομάδα αποτελούμενη από 18 εταίρους από 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που ενδιαφέρονταν να εργαστούν μαζί για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια.

Στόχος του έργου ήταν να δημιουργηθεί μια μόνιμη και ανοικτή Ευρωπαϊκή Εταιρική Συμμαχία των Ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών / τοπικών φορέων, αφοσιωμένων στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια και στην καταπολέμηση της κακοποίησης των ηλικιωμένων.

Στο Συμβούλιο της Συμμαχίας συμμετείχαν ως εκπρόσωποι των Φορέων τους ο Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους επιθεωρητής του σώματος επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας και προϊστάμενος τμήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και η Κραβαρίτη Κων/να επισκ.υγείας από το Υπουργείο Υγείας, ο Γεράσιμος Κουρούκλης πρόεδρος της Γραμμής Ζωής – Silver Alert και η Πελίνα Θεοδοσίου δημοσιογράφος-υπεύθυνη γραφείου τύπου της Γραμμής Ζωής, που ανέλαβε και την προεδρεία της εθν.Συμμαχίας WeDO για το 2013, η Dr Μεσθεναίου Elisabeth κοινωνιολόγος και μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ 50και Ελλάς, η Μαίρη Καραμπέτσου επιστ. υπεύθυνη του Κέντρου Εργοθεραπείας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής & Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών, η Dr Μυρτώ- Μαρία Ραγγά, γεροντολόγος-ψυχολόγος, υπεύθυνη επιστημονικών προγραμμάτων της 5οκαι Ελλάς, η Γεωργία Πρατήλα ψυχολόγος από την ψυχογηριατρική εταιρεία «ο Νέστωρ», η Ποταμιάνου Δήμητρα ψυχολόγος από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών, η Τριανταφύλλου Αλίνα νομικός από τον Συνήγορο του Πολίτη, η Γούναρη Δέσποινα και η Καραγιάννη Μαρία από το ΕΚΚΑ, η Μαρία Μηλιάρη μέλος της Κάριτας Αθήνας υπεύθυνη τομέα Γ Ηλικίας, η Τζοάννα Αδαμοπούλου γραμματέας της 50+ Ελλάς, η Μαρία Γαλακτοπούλου- Σπετσιώτη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Ηρακλείου Αττικής και η Διονυσία Σιγάλα Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Αιγάλεω.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι φορέων ανέφεραν τις εξελίξεις στις πρωτοβουλίες και δράσεις των υπηρεσιών τους που βελτιώνουν την ποιότητα Μακροχρόνιας Φροντίδας στην Ελλάδα . Ακόμα παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το ανανεωμένο Ευρωπαϊκό κοινοτικό πλαίσιο για τη μακροχρόνια φροντίδα (ΕΚΠΜΦ). Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση , από την τετραμελή επιτροπή στην οποία συμμετείχε και ο Δήμος Ηρακλείου, για τα αποτελέσματα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 15-11-2012 στις Βρυξέλες. Ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα της συνάντησης είναι ότι επιτροπή της συνεργασίας επεξεργάστηκε άρθρα του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ηλικιωμένων.

Το νομοσχέδιο είναι υπό διαβούλευση και θα ψηφιστεί ως το Πάσχα. Επιπλέον αποφασίστηκε η δημιουργία ιστοσελίδας και συστήθηκε τριμελής επιτροπή που θα εκπροσωπεί την Συμμαχία στα Υπουργεία. Για την εξέλιξη της Εθνικής Συμμαχίας θα γίνει επίσημη ενημέρωση και στην Ευρ.Συμμαχία WeDO.

Η επόμενη συνάντηση των Μελών της Συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας στις 05-06-2013.