Χαρακτήρα τελικής... παράτασης, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο
Δημόσιο, έχει προσλάβει η αναβολή της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης
και της τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας θα επιστρέψουν στην Αθήνα,
στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να δουν τις προτάσεις της ελληνικής
πλευράς και να συμφωνήσουν.
Ο Α. Σαμαράς, ο οποίος γνωρίζει ότι η κινητικότητα στο Δημόσιο
(διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, επίορκοι) αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων της
χώρας έναντι της τρόικας, τόνισε και στη συνάντηση που είχε με τους
εκπροσώπους των δανειστών της χώρας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα
είναι έτοιμες μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι εφόσον επέλθει συμφωνία σε αυτό το πεδίο, τότε θα διεκδικήσει με περισσότερες πιθανότητες βελτιωτικές ρυθμίσεις στα θέματα των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, και ίσως στα αιτήματα που ήδη έχουν διατυπωθεί για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε χθες ότι δεν υπάρχει αυτή την ώρα αίτημα για άμεσες απολύσεις από το Δημόσιο και πως το πρόβλημα εστιάσθηκε στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, στην καθυστέρηση της αποδοχής της πρότασης Βολουδάκη για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών καθώς επίσης και στα «θολά», όπως τα χαρακτήρισαν, στοιχεία για τους επίορκους και τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του έτους. Το ίδιο πρόσωπο σημείωσε ότι το νέο σχέδιο που έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Α. Μανιτάκης δεν κάλυψε την τρόικα και ζητήθηκαν πιο συγκεκριμένα στοιχεία.
Η δεύτερη σοβαρή διαφωνία που ανέκυψε αφορά την είσπραξη της φορολογίας των ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αντικατάσταση του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η τρόικα όμως επιμένει στην παράταση του μέτρου για ακόμη μία χρονιά.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνάντηση της Πέμπτης ότι ο νέος μηχανισμός είσπραξης του τέλους ακίνητων θα είναι έτοιμος τον Ιούνιο, οπότε και θα μπορέσει να αντικατασταθεί το «χαράτσι».
Απόφαση, ωστόσο, δεν είχε ληφθεί, με το πιο πιθανό σενάριο να παραμείνει το «χαράτσι» για έναν χρόνο. Χθες, από τη Σύνοδο Κορυφής ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι έχει εισηγηθεί το μέτρο να ισχύσει και το 2013, έστω και τροποποιημένο και γι' αυτό έχει ενημερώσει σχετικά και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης υπάρχουν και τα πάγια θέματα που θέτει η τρόικα, όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η ανάγκη για αύξηση των εσόδων του Δημοσίου. Οπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, πάντως, δεν ήταν αυτά τα «αγκάθια» στη συγκεκριμένη συζήτηση, όπως επίσης, αν και ετέθη το ζήτημα της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, η αναβολή δεν δόθηκε γι' αυτό.
Η διακοπή των συζητήσεων, έστω και για λίγες ημέρες, προκαλεί νευρικότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα εκταμίευσης της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να επισπεύσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έτσι ώστε να επιταχυνθούν και οι ρυθμοί παραγωγής έργου.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, έχει ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, και θεωρείται πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα να συγκαλέσει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική για το επόμενο διάστημα και εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Το παρασκήνιο, οι στόχοι και οι παρεμβάσεις Σαμαρά
Στην ουσία της διαπραγμάτευσης μπήκε -για πρώτη φορά από την ημέρα που ορκίστηκε πρωθυπουργός- ο κ. Αντ. Σαμάρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης με τους εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή αυτή σχετίστηκε απόλυτα με το κενό που υπήρξε στα θέματα του Δημοσίου.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αλλά και ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβαν να διαχειριστούν την υπόθεση της κινητικότητας, ακριβώς λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η Αθήνα θα τηρήσει όλα όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα, αλλά επέμεινε ότι θα πρέπει και οι δανειστές να συνυπολογίσουν ότι η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Με αφορμή συγκεκριμένα στοιχεία που θα παρουσιάσει, ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να αποσπάσει τώρα μια θετική απάντηση, αλλά να θέσει το θέμα έτσι ώστε με μεγαλύτερη ένταση να διεκδικήσει το πρώτο για τον ερχόμενο Ιούνιο (λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου) και το δεύτερο το ερχόμενο φθινόπωρο.
Γιάννης Σαραντάκος