8 Φεβρουαρίου 2013

Παρέμβαση γονέων στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής

Το αίτημα γονέων για μείωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κυριάρχησε στη συζήτηση που έγινε επί του προϋπολογισμού του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας για το 2013.

Το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του Βρεφονηπιακού Σταθμού της οδού Βορείου Ηπείρου (που άνηκε τα προηγούμενα χρόνια στην πρώην δημοτική επιχείρηση ΚΕΚΚΟΙΠΗΑ) και οι οποίοι ζήτησαν να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική του Δήμου θεωρώντας την άδικη και ιδιαίτερα επιβαρυντική για το οικογενειακό εισόδημα.


Θυμίζουμε πως βάσει της κλίμακας που υπάρχει σήμερα στους παιδικούς σταθμούς τα τροφεία ξεκινούν από μηδενικό πόσο για εισοδήματα μέχρι 8.000 ευρώ και έπειτα ανεβαίνουν σταδιακά ανά 4000 ευρώ, ξεκινώντας από 45 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και 450 για εισοδήματα από 80.000 ευρώ και άνω. 

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου υπογράμμισαν  πως τα τροφεία που ψηφίστηκαν πέρσι είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα  αναφέροντας ως παράδειγμα  το γεγονός πως οικογένειες με εισόδημα 40.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν τροφεία 290 ευρώ το μήνα όταν σε άλλους δήμους, που έχουν μεγαλύτερο χρέος από το Ηράκλειο, τα αντίστοιχα ποσά για αυτό το εισοδηματικό όριο είναι της τάξης των 110 ή 150 ευρώ.

“Ο προϋπολογισμός έχει άμεσο αντίκτυπο στον οικογενειακό. Η διαφορά των τροφείων είναι τρομακτικά μεγάλη σε σύγκριση με άλλους δήμους” τόνισε ο κ. Θεόδωρος Παππάς.  “Αυτά τα τροφεία φτάνουν σε γονείς που μπορεί μέσα στο 2012 να έχουν μείνει άνεργοι και να μην έχουν λεφτά να φάνε. Έχετε  να κάνετε με ανθρώπους δεν είμαστε νούμερα” δήλωσε η κα Παρασκευή Γεροπούλου, η οποία προειδοποίησε τη Δημοτική Αρχή πως αυτά τα τροφεία δεν θα μπορεί κανείς να τα πληρώνει του χρόνου. “Θα πρέπει να είμαστε όλοι αλληλέγγυοι. Να καταβάλλετε προσπάθειες να διατηρήσετε τις ίδιες υπηρεσίες με λιγότερα  χρήματα” ήταν το αίτημα της.

• Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να μειωθούν τα τροφεία
Το αίτημα για μείωση-αναπροσαρμογή των τροφείων υποστηρίχτηκε από την Αντιπολίτευση. “Θα ήταν προς το συμφέρον του Δήμου να γίνει μια αναπροσαρμογή. Σε λίγο δεν θα μπορείτε να εισπράξετε τίποτα. Τότε τι θα κάνουμε; θα κλείσουμε τους σταθμούς;” αναρωτήθηκε ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης.

“Τα νούμερα είναι καλά για να τα εξισώνουμε αλλά πρέπει να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Ας μην γίνει καμία εκδήλωση στο Δήμο φτάνει να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους συνανθρώπους μας. Πρέπει να συζητήσουμε γενναία για τα τροφεία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πέρα από τα νούμερα” τόνισε ο Σύμβουλος της μείζονος και ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση για να εξεταστεί το θέμα.
Να ληφθεί υπόψη η επιδεινούμενη οικονομική θέση των οικογενειών ζήτησε ο επικεφαλής της “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” κ. Νίκος Μπάμπαλος το αίτημα του οποίου ήταν να γίνει μια διαφορετική θεώρηση των κονδυλίων ούτως, ώστε να στηριχτούν οι 580 οικογένειες που σήμερα εξυπηρετούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.


“Ας στείλουμε ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία πως ο Δήμος είναι ευαίσθητος ακουμπώντας στις ανάγκες των δημοτών” ήταν η έκκλησή του.

Ο κ. Γιάννης Γκίκας από την παράταξη “Όραμα για το Ηράκλειο” προειδοποίησε και αυτός πως σε λίγους μήνες οι γονείς δεν θα μπορούν πλέον να πληρώσουν τροφεία, σημειώνοντας πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει προϋπολογίσει αυτό το ενδεχόμενο.

Το αίτημα του ήταν να υπάρξει μια γενναία μείωση των τροφείων η οποία να συνοδεύεται από μείωση δαπανών αλλά και αύξηση της επιχορήγησης του Δήμου. Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, εξέφρασε την πάγια θέση της παράταξης του να έχουν πρόσβαση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς όλα τα παιδιά που ζουν στο Ηράκλειο και να μην υπάρχουν τροφεία.
“Τα έχουν πληρώσει αυτά οι εργαζόμενοι καιι πρέπει να έχουν πρόσβαση” σημείωσε.

Πάντως, ο  ίδιος υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα να μην υπάρχουν τροφεία και μια εξέταση των μεγεθών του προϋπολογισμού, δείχνει πως οι σταθμοί θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά με μείωση 900.000 ευρώ στην κρατική επιχορήγηση τη στιγμή που από τα τροφεία υπολογίζεται πως θα εισπραχτούν 500.000 ευρώ. “Αν είχαν δοθεί αυτά τα χρήματα από τους ΚΑΠ δεν θα χρειάζονταν τα τροφεία” δήλωσε. Από το "Δίκτυο Πολιτών" η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, αφού παρατήρησε κενά στα νούμερα του προϋπολογισμού που πρέπει να δικαιολογηθούν, είπε πως θα έπρεπε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δίνει απαντήσεις στις ανάγκες των πολιτών και να υπήρχε μια διαφορετική αντίληψη στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. “Σας πήραμε χαμπάρι κύριοι της κυβέρνησης τι θέλετε να κάνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν θα σας αφήσουμε να το κάνετε” δήλωσε.

• Διοίκηση: Δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για μειώσεις
Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής, κάλεσε την αντιπολίτευση να δει ποια είναι η πραγματικότητα. “Διαχειριζόμαστε αυτή τη δυσμενή πραγματικότητα με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο ελαφρύνοντας τους χαμηλόμισθους. Κάποιοι μοιραία θα καλύψουν ένα μέρος αυτών των δαπανών” δήλωσε ο κ. Βλαντής που πρόσθεσε πως το κόστος ανά παιδί είναι μεγαλύτερο από τα τροφεία, ανερχόμενο στα 390 ευρώ. “Τι θέλετε να μην πληρώνει κανείς; παλεύουμε με τις δεδομένες δυνάμεις να κρατήσουμε όρθιες τις δομές...” τόνισε και θύμισε το γεγονός πως ο Δήμος Ηρακλείου είναι μεταξύ των πιο χρεωμένων δήμων  και στέκεται οριακά στα πόδια του.  
   
Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, κ. Ηλίας Μπάρμπας, υπογράμμισε πως τα τροφεία της τρέχουσας χρονιάς βγήκαν βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών, ενώ είπε πως θα εξεταστεί το θέμα των τροφείων της επόμενης χρονιάς αποφεύγοντας να δεσμευθεί.  Επίσης, μίλησε για την προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών του Οργανισμού βάσει της οικονομοτεχνικής μελέτης που είχε παραγγείλει όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Οργανισμού χωρίς να επηρεαστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Για τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης είπε πως δεν άκουσε ρεαλιστικές λύσεις και προτάσεις παρά μόνο τη "σημαία" της μείωσης των τροφείων: “Κάθε χρόνοι οι σταθμοί έμπαιναν μέσα 1,5 με 2 εκ. ευρώ χωρίς να έχει γίνει ποτέ στα 30 χρόνια μια καταγραφή...αυτούς που δεν πληρώνουν τίποτα και αυτούς που πληρώνουν μόνο 45 ευρώ δεν τους βλέπετε; Έχουμε κάνει οικονομοτεχνική μελέτη και τα έχουμε υπολογίσει όλα και τη μείωση των ΚΑΠ. Αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές τότε να δούμε τι θα λέτε.

Δεν έχετε όμως εσείς την καυτή πατάτα αλλά εμείς”. Πάντως, τόσο ο κ. Βλαντής και ο κ. Μπάρμπας όσο και ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, στη σύντομη τοποθέτησή του, τόνισαν πως η διοίκηση είναι διατεθειμένη να ξαναδεί το θέμα με τους γονείς που χάνουν τη δουλειά τους  και τα εισοδήματα των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά. Ο Δήμαρχος θύμισε τα χρέη που  παρέλαβε η διοίκηση όταν έκλεισε η ΚΕΚΟΙΠΗΑ αλλά και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου σημειώνοντας πως όταν δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορεί μια διοίκηση να κάνει αυτά που θα ήθελε.

Ο Προϋπολογισμός, που ανέρχεται στο ποσό των 4.850.000 ευρώ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία μόνο από τους Συμβούλους της διοίκησης.           

 xtypos.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.