28 Φεβρουαρίου 2013

Κυβερνητική πρωτοβουλία για να μην καταρρεύσει το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Έστω και την ύστατη ώρα, πρέπει να βρεθούν λύσεις που να επιτρέψουν να διατηρηθεί ο μεγάλος αριθμός των ωφελουμένων από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και παράλληλα να αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον έμπειρο προσωπικό. 

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Νίκος Σαράντης σε παρέμβασή του στην ημερίδα του υπουργείου Εργασίας για το Πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Βοήθειας» που διαδέχεται το «Βοήθεια στο Σπίτι», ο οποίος  επέμεινε στην ανάγκη να μην αποδυναμωθεί και ακυρωθεί στην πράξη ένα Πρόγραμμα με τόσο σημαντικό κοινωνικό ρόλο, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, «πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με τις οξύτατες αρνητικές επιπτώσεις της κατάρρευσης άλλης μιας πολύτιμης κοινωνικής δομής». 


Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής τόνισε τα εξής: «Τo πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έπαιξε έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο τα τελευταία χρόνια, στηρίζοντας δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ανήμπορους συμπολίτες μας.

Μέσα στη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση, που αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν κάτω  από το όριο της φτώχειας, που οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές στο εισόδημα τους ενώ οι οικογένειες τους αδυνατούν αντικειμενικά να τους στηρίξουν, τέτοια Προγράμματα θα έπρεπε να ενισχύονται και να διευρύνονται. 

Γιατί ακριβώς στις συνθήκες της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας καθίσταται απαραίτητος ο ρόλος του κοινωνικού κράτους και των υποστηρικτικών δομών. Οι οικονομίες και οι περικοπές δεν πρέπει να ξεκινούν από κει, αν δεν θέλουμε να χάσουμε το δικαίωμα να συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των πολιτισμένων κοινωνιών.

Η αντικατάσταση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με το νέο ρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» γίνεται με τρόπο και κριτήρια  που έχουν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι ωφελούμενοι από το Πρόγραμμα, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον γενικό κοινωνικό χαρακτήρα του. 

Άλλο αρνητικό ενδεχόμενο είναι η απόλυση όλων των εργαζόμενων στο Πρόγραμμα, που θα στερήσει την κοινωνική αυτή δομή από στελέχη με γνώση του αντικειμένου και των ειδικών συνθηκών και χαρακτηριστικών κάθε ωφελούμενου από το Πρόγραμμα.

Πιστεύω λοιπόν ότι, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, πρέπει να βρεθούν λύσεις, όπως η συνχρηματοδότηση του Προγράμματος,  που να επιτρέψουν να διατηρηθεί ο μεγάλος αριθμός των ωφελουμένων και παράλληλα να μην στερηθούμε το ήδη εργαζόμενο σ’ αυτό έμπειρο προσωπικό. 

Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Ελπίζω ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με τις οξύτατες αρνητικές επιπτώσεις της κατάρρευσης άλλης μιας πολύτιμης κοινωνικής δομής».