4 Ιανουαρίου 2013

Με αρκετή καθυστέρηση οι δημοτικοί προϋπολογισμοί

Χωρίς να συζητηθεί, ως είθισται, το κορυφαίο θέμα της χρονιάς ολοκληρώθηκε το 2012  για τα Δημοτικά Συμβούλια Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής, όπως και στους περισσότερους δήμους της χώρας. Αναφερόμαστε βέβαια στην κατάθεση των δημοτικών προϋπολογισμών του 2013, η ψήφιση των οποίων μεταφέρεται για τον Ιανουάριο του 2013.


Οι συνεχείς κινητοποιήσεις εργαζομένων και αιρετών αλλά κυρίως η καθυστερημένη άφιξη της σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών (που ήρθε λίγο πριν τις γιορτές) οδήγησαν στην αναβολή της εισαγωγής των θεμάτων στα Δημοτικά Συμβούλια. Και όπως  είχαμε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η εγκύκλιος βάζει πλαφόν στις δημοτικές αρχές καθώς πλέον η εκτίμηση των αναμενόμενων  εσόδων των δήμων για το 2013 «δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περισσότερο από 30% το αντίστοιχο άθροισμα που εκτιμάται ότι προκύπτει για το έτος 2012».

 «Η υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν οδηγεί ουσιαστικά στην κατάρτιση ελλειμματικού προϋπολογισμού και αυτό απαγορεύεται από το νόμο», σημειώνεται στην εγκύκλιο όπου προστίθεται πως οι επίτροποι μπορούν να επιβάλλουν προσωπικούς καταλογισμούς στους υπεύθυνους των οικονομικών υπηρεσιών όπου διαπιστώνουν αδράνεια, δόλο ή αμέλεια.

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως οι Προϋπολογισμοί θα ψηφιστούν υποχρεωτικά μετά τις εκλογές των νέων Προεδρείων των Δημοτικών Συμβουλίων που είναι ορισμένες για την πρώτη Κυριακή του έτους (που φέτος συμπίπτει με την γιορτή των Φώτων στις 6 Ιανουαρίου) και αφού έχουν εγκριθεί οι αποφάσεις από την Περιφέρεια. Οπότε οι Προϋπολογισμοί δεν θα μπορέσουν να έρθουν νωρίτερα από τις 15 ή 20 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως αυτό το διάστημα οι δήμοι θα μπορούν να πληρώνουν μόνο τις επείγουσες δαπάνες (όπως μισθοδοσία) και τίποτα άλλο. 

Πάντως, ακόμα και έτσι οι δημοτικές αρχές θα συντάξουν τους προϋπολογισμούς με αρκετή δόση αβεβαιότητας, καθώς δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξουν επιπρόσθετες κρατικές περικοπές το νέο έτος. 
ΧΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.