Λίγοι άνθρωποι, ειδικά από τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου της Αττικής,
δεν έχουν επισκεφθεί τη Χαλκίδα έστω και μια φορά στη ζωή τους. Οχι
τόσο επειδή είναι κοντά όσο γιατί αποτελεί μια θαλασσοπολιτεία που είναι
ικανή να μεταδώσει με την ανάλαφρη αύρα της την αίσθηση της πολυπόθητης
απόδρασης. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος λόγος επίσκεψης των
ημερήσιων εκδρομών των Αθηναίων. Κατά τη γνώμη μας, πολύ σοβαρός τέτοιες
εποχές!
Μόλις 88 χιλιόμετρα χωρίζουν την Αθήνα από τη Χαλκίδα. Ακολουθώντας
την εθνική οδό προς Λαμία και στρίβοντας στο Σχηματάρι, ύστερα από λίγο
περνάτε μέσω της περίφημης καλωδιωτής γέφυρας στο δεύτερο σε μέγεθος
νησί της Ελλάδας.Κάνατε μόλις 45 λεπτά, χωρίς να αναπτύξετε ιδιαίτερη ταχύτητα. Και τώρα; Ανηφορίστε με το αυτοκίνητο σας ως τον λόφο που δεσπόζει το Κάστρο και πιείτε ένα καφεδάκι στο πευκόφυτο αναψυκτήριο, ατενίζοντας την πανοραμική θέα της πόλης και τον Ευβοϊκό κόλπο. Είναι η καλύτερη εισαγωγή για την εκδρομή σας στη Χαλκίδα.
Προς ενημέρωσή σας, διευκρινίζουμε ότι χωρίς να το καταλάβετε έχετε περάσει ξανά στη Βοιωτία, μέσω της παλαιάς συρταρωτής γέφυρας αυτήν τη φορά.
Η Χαλκίδα απλώνεται στις δύο πλευρές του Στενού του Ευρίπου, το οποίο είναι τόσο... στενό που δίνει την αίσθηση ότι η πόλη διασχίζεται από ποτάμι. Λίγες ώρες παραμονής και μια ματιά στον χάρτη θα σας λύσουν κάθε απορία.
Κάστρο Καράμπαμπα
Ο φρουρός του Ευρίπου
Αφού χαζέψετε την πόλη από ψηλά, περάστε την πύλη του Κάστρου που βρίσκεται απέναντί σας. Το σημείο αυτό, που θεωρείτο στρατηγικό καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και όλη την περιοχή, ταυτίζεται από μερικούς μελετητές με την αρχαία πόλη Κάνηθο.
Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς.
Η ιστορική ειρωνεία είναι ότι σχεδιάστηκε από τον Gerolimo Galopo, ο οποίος ήταν Βενετός! Ισως γι' αυτό και η αρχιτεκτονική του είναι πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα της εποχής παρά στα τούρκικα, διαθέτοντας στενόμακρο περίβολο, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο. Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν εντοιχιστεί σε αρκετά σημεία, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στις επάλξεις διατηρούνται ακόμα δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα.
Το εκκλησάκι που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία και χρονολογείται από το 1895. Πρόσφατα ο εσωτερικός επιβλητικός χώρος του κάστρου μετατράπηκε σε ένα μικρό αλλά πολύ καλαίσθητο μουσείο, τα σημαντικά εκθέματα του οποίου δεν βρίσκονται πίσω από προθήκες τζαμιών, προσφέροντας έτσι καλύτερη οπτική επαφή και κυρίως αμεσότητα. Περίτεχνα οικόσημα του 15ου αιώνα, σπάνιες μαρμαρόγλυπτες αναπαραστάσεις του Μεγαλέξανδρου, αραβικά ταφικά ενθυμήματα αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο ανάμεσα στις εντυπωσιακές καμάρες.
Ο μπαρμπα- Γιάννης Σκαρίμπας
Στο κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται και ο τάφος του πολυγραφότατου συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα (Αγία Ευθυμία Παρνασσίδος, 28 Σεπτεμβρίου 1893 ? Χαλκίδα, 21 Ιανουαρίου 1984). Ο μπαρμπα-Γιάννης Σκαρίμπας, όπως καθιερώθηκε στο πανελλήνιο, έζησε και εργάστηκε στη Χαλκίδα πάνω σε δεκάδες διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα και θεατρικά. Ανατρεπτικός, γαρ, στεκόταν απέναντι στις καθιερωμένες αξίες και θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους του υπερρεαλισμού στην ελληνική πεζογραφία. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που κάνει γι΄ αυτόν ο κριτικός τέχνης Δημήτρης Παλάζης, όσον αφορά το πρώτο και εμβληματικό μυθιστόρημά του «Το Θείο Τραγί», που εκδόθηκε το 1933, σε σχέση με τον ήρωα του βιβλίου που ονομάζεται Γιάννης... «Πρόκειται για έναν αντιήρωα που γυρνάει από τόπο σε τόπο, αρνείται την κοινωνία και τις συμβατικότητές της, θέλοντας να πείσει τον αναγνώστη για τη μαύρη ψυχή του, και που στο τέλος κινδυνεύει από την καλοσύνη κάποιων συνανθρώπων του να κερδηθεί από την τάξη των αγγέλων. Ο πραγματικός του στόχος όμως είναι να ''κουνήσει'' τις καθιερωμένες αξίες, να τονίσει το ''δήθεν'' τους, τα όρια και την κατασκευή τους».
Παναγιώτης Σίμωσης
«Μια πανέμορφη μικρή Ελλάδα»
«Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, μια μικρή Ελλάδα που εκτείνεται από το Πήλιο έως τις Κυκλάδες και αγκαλιάζει την ανατολική ακτή της ενδοχώρας, με θέα στον Ευβοϊκό Κόλπο αλλά και το απέραντο Αιγαίο.» μας λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Παναγιώτης Σίμωσης. Ως νησί των αντιθέσεων και των εκπλήξεων, η Εύβοια αποτελεί ιδανικό προορισμό που ξαφνιάζει και σαγηνεύει κάθε επισκέπτη, ανεξάρτητα από τον τύπο διακοπών που αναζητά. «Στους πρόποδες των επιβλητικών βουνών με τα πλούσια δάση, τα φαράγγια, τα σπήλαια και την άγρια βλάστηση, απλώνονται εύφορες πεδιάδες, υδροβιότοποι που σφύζουν από ζωή αλλά και χρυσαφένιες αμμουδιές με πεντακάθαρα νερά, συνθέτοντας ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς» τονίζει ο κ. Σίμωσης και μας παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες του τόπου: «Πάνω σε αυτόν το γοητευτικό καμβά, αποτυπώνεται αυτούσια η μακρά ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του νησιού, από τα παλαιολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα, με πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους από όλες τις εποχές της ελληνικής ιστορίας, καθώς επίσης και ρωμαϊκά λουτρά, βυζαντινούς ναούς, μεσαιωνικούς πύργους και μοναστήρια.
Η Πρωτεύουσα της η Χαλκίδα αποτελεί αγαπημένο κοσμοπολίτικο κέντρο με έντονη νυχτερινή ζωή, φημισμένη για το καλό της φαγητό, προσφέρεται για πολλές ευχάριστες ψυχαγωγικές και αθλητικές ενασχολήσεις. Τα Ξενοδοχεία της Χαλκίδας διαθέτουν αξιόλογες αίθουσες εξοπλισμένες για συνεδριακό τουρισμό. Την ομορφιά της Εύβοιας συμπληρώνει το? νησί της, η Σκύρος, με το ιδιαίτερο χρώμα της, τα τοπικά προϊόντα της, τα ξυλόγλυπτα της και τις εκδηλώσεις της Αποκριάς, που έχουν Διονυσιακές καταβολές».
Οποιονδήποτε τύπο διακοπών και αν αναζητάει κανείς, η Εύβοια είναι ο ιδανικός προορισμός, όπως φαίνεται. «Είναι προορισμός που ξαφνιάζει και σαγηνεύει κάθε επισκέπτη, που τελικά γίνεται ''συνήθεια''. Καλύπτει όλες τις μορφές τουρισμού θαλάσσιου, ιαματικού (Λουτρά Αιδηψού), φυσιολατρικού, ορειβατικού, ιστορικού, θρησκευτικού κτλ.» παρατηρεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και μας υπενθυμίζει την μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα και τις πολλαπλές επιλογές οδικής και ακτοπλοϊκής πρόσβασης που καθιστούν την Εύβοια μία εξαιρετικά δελεαστική επιλογή για απόδραση από το άγχος τους σύγχρονου τρόπου ζωής, που ενδείκνυται είτε για πολυήμερες διακοπές, είτε για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. «Μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα προσφέρουν όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες, ενώ πολυάριθμες οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις και οργανωμένες κατασκηνώσεις, διασφαλίζουν ευχάριστη διαμονή σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές και προσαρμοσμένες στη γενικότερη οικονομική συγκυρία.» μας ενημερώνει ο κ. Σίμωσης.
Τονίζει τον κύριο στόχο του Επιμελητηρίου που αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού και καταλήγει: «Το Επιμελητήριο Εύβοιας θέτει ως πρώτιστο μέλημα την κινητοποίηση των επαγγελματιών προς τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών τους και τη διασφάλιση υψηλής προστιθέμενης αξίας που να είναι συμβατή με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα».
Αρχαιολογικό Μουσείο
Πολύτιμα ευρήματα
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται σε κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα και συγκεντρώνει ευρήματα από όλη την Εύβοια. Στις τρεις αίθουσες του μουσείου τα εκθέματα έχουν ταξινομηθεί χρονολογικά, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να λάβει μια συνολική εικόνα για την αρχαία Εύβοια.
Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται παλαιολιθικά εργαλεία και νεολιθική κεραμική από διάφορες περιοχές της Εύβοιας. Στη δεύτερη ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με τη μικροτεχνία και την κεραμική από την Αρχαϊκή μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή, όπου ξεχωρίζουν ιδιαίτερα δύο κεφάλια κούρων (μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.), οι κορμοί δύο κούρων από την περιοχή της Χαλκίδας και της Ερέτριας (τέλη 6ου αιώνα π.Χ.), τρία γυναικεία αγάλματα αφιερωμένα στην Αρτεμη (4ος αιώνας π.Χ.), καθώς επίσης και οι επιτύμβιες στήλες Κλασικής περιόδου και ένα αναθηματικό ανάγλυφο με τον Πλούτωνα και τον Διόνυσο (4ος αιώνας π.Χ.).
Η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στη μεγάλη πλαστική. Αγάλματα του Διονύσου ή του Απόλλωνα (1ος αιώνας π.Χ.), του Πολυδευκίωνα, μαθητή του Ηρώδη του Αττικού (2ος αιώνας μ.Χ.), μία στήλη με θυσία από τη Λάρυμνα της Βοιωτίας και μία άλλη με παράσταση του Διονύσου, αλλά και ένας χάλκινος τρίποδας με αφιέρωση στον Απόλλωνα καταφέρνουν να δώσουν μια άλλη διάσταση στο μουσείο και να προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της τέχνης στην Εύβοια, ενός νησιού που έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στα πολιτικά και ιστορικά δρώμενα του ελλαδικού χώρου.
Εργαστήρι Τέχνης
Το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1978, από τους ζωγράφους Δημήτρη και Χαρίκλεια Μυταρά και τον τότε δήμαρχο Γιάννη Σπανό. Μετά από 34 χρόνια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φάρους πολιτισμού και τον σοβαρότερο φορέα καλλιτεχνικής παιδείας στην πόλη. Μαθήματα ζωγραφικής, κεραμικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, κοσμήματος, γνώση για την ιστορία της τέχνης, είναι μερικά μόνο από τα πεδία δράσης του εργαστηρίου, το οποίο επιδεικνύοντας μία αξιοζήλευτη εξωστρέφεια, πραγματοποιώντας πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Η αγάπη και το πάθος των δημιουργών, αλλά και των δασκάλων, είναι το μυστικό της επιτυχίας αποτελώντας ένα μοντέλο προς μίμηση.
Η παλιά γέφυρα
Τα τρελά νερά
Απ' τα ψηλά στα χαμηλά και ήρθε η ώρα για μια πιο στενή επαφή με τη Χαλκίδα. Η καρδιά της πόλης χτυπά πέριξ της παλιάς γέφυρας, στην καθιερωμένη βόλτα ? περατζάδα την «παραλία». Οταν η γέφυρα κατασκευάστηκε, το 1962, θεωρείτο επίτευγμα λόγω του μηχανισμού που άνοιγε προκειμένου να περνούν από κάτω τα καράβια. Από εκείνη τη γέφυρα έχει απομείνει μόνο ο σκελετός της, ενώ σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η πρώτη φορά που κατασκευάστηκε γέφυρα στο στενό αυτό σημείο του Ευρίπου ήταν το 540 μ.Χ. από τον Ιουστινιανό.
Στις μέρες μας η παλιά γέφυρα ανοίγει για μία ώρα περίπου κάθε βράδυ σε ένα όμορφο θέαμα που συνοδεύεται από τα κορναρίσματα των πλοίων. Οπως όλοι οι επισκέπτες, σταθείτε κι εσείς στη γέφυρα για να παρακολουθήσετε το μοναδικό φαινόμενο του Ευρίπου.
Ο δίαυλος είναι μία στενή λωρίδα θάλασσας πλάτους 39 μ., μήκους 40 μ. και βάθους περίπου 8,5 μ. που συνδέει τον Βόρειο Ευβοϊκό με τον Νότιο Ευβοϊκό, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Οποια ώρα και να παρατηρήσετε τα νερά, θα δείτε ότι κινούνται αρκετά γρήγορα προς μία κατεύθυνση, ενώ συνεχώς αλλάζουν και φορά άλλοτε προς τον Βόρειο και άλλοτε προς τον Νότιο Ευβοϊκό. Η συστηματική παρακολούθησή του εν λόγω ρεύματος έδειξε ότι ενώ στις 22-23 ημέρες παρουσιάζει μια κανονικότητα αλλαγής φοράς ανά 6 ώρες περίπου, όπως ακριβώς η παλίρροια, τις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα το ρεύμα γίνεται τόσο ακανόνιστο που μπορεί να αλλάξει φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο, αναπτύσσοντας ταχύτητα έως και 12 μίλια. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα μαγνητικά πεδία που αναπτύσσονται από τη σελήνη σε σχέση με τη θέση της γης, αλλά εάν θέλετε πραγματικά να εντρυφήσετε στην κατανόηση του φαινομένου, η σχετική επιστημονική βιβλιογραφία θα σας εκπλήξει.
Η εξήγησή του απασχόλησε έντονα και τους αρχαίους ημών προγόνους και ιδιαίτερα τον Αριστοτέλη και τον Ερατοσθένη.
Πρωταθλητές στο κανόε καγιάκ
«Το ρεύμα του Ευρίπου λειτουργεί ως εξομοιωτής, καθώς στο άθλημα του καγιάκ είναι απαραίτητος ο κυματισμός που υπάρχει είτε στα ποτάμια είτε στις τεχνητές πίστες. Η δυσκολία που παρουσιάζουν οι συνεχείς εναλλαγές έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ότι από το 1999 έως σήμερα (με εξαίρεση μόνο μία χρονιά) είμαστε συνεχώς πρωταθλητές Ελλάδας».
Αυτά μας είπε ο Κώστας Ζάχος, προπονητής στο Τμήμα Κανόε Καγιάκ του Ναυτικού Ομίλου Χαλκίδας και πρώην μέλος της Εθνικής ομάδας με διεθνείς διακρίσεις, τον οποίο συναντήσαμε δίπλα στη γέφυρα να φωνάζει προς μία ομάδα αθλητών που έκαναν προπόνηση. Κάθε μέρα θα δείτε πολλά καγιάκ στο σημείο αυτό και τους αθλητές να πασχίζουν με τα κουπιά τους να τιθασεύσουν τα ρεύματα.
«Αυτή η εικόνα είναι ο καλύτερος κράχτης για την ενασχόληση με το καγιάκ, καθώς πολλά παιδιά εγγράφονται στον όμιλο θέλοντας να επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο. Μετά βέβαια εθίζονται, καθώς αναπτύσσουν σιγά σιγά τις ικανότητες που απαιτεί το άθλημα όπως εγρήγορση, τακτική, εξυπνάδα και φυσική κατάσταση», συμπληρώνει η Ανθίππη Σκυριώτη, προπονήτρια κι αυτή του τμήματος κανόε καγιάκ, που απαριθμεί 50 μέλη στις κατηγορίες των αρχάριων, ανάπτυξης (11 έως 14 χρόνων) και αγωνιστικής (14 και άνω).
Περατζάδα
Πάμε... «παραλία»!
Η βόλτα στην «παραλία» είναι δεδομένη και πάντα απολαυστική. Ο κεντρικός πεζόδρομος, δίπλα στα καφέ και τα εστιατόρια είναι ένα στρατηγικό σημείο που απέκτησε, ήδη από τη δεκαετία του '60, ξενοδοχειακή υποδομή, καθώς βρισκόταν απέναντι από τη γέφυρα, την ατραξιόν της πόλης! Χαλκιδαίοι και επισκέπτες δεν χορταίνουν να χαζεύουν... τα ρεύματα της θάλασσας, την παρέα που έρχεται από απέναντι, τους ερασιτέχνες ψαράδες, το πολύχρωμο μπαλόνι που ξέφυγε από τα χέρια ενός παιδιού και χορεύει στον αέρα. Εδώ θα δείτε το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το δημαρχείο (με πολύ καλό βραδινό φωτισμό) και στο τέρμα της περατζάδας το πασίγνωστο Κόκκινο Σπίτι, δωρεά της οικογένειας Μάλλιου προς τον Δήμο, το οποίο φιλοξενεί την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας. Πρόκειται για ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικό που χτίστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φλεγκίς το 1884.
Στην «παραλία» βρίσκεται και η προβλήτα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χαλκίδας, ένα ναυταθλητικό σωματείο με σχολές ιστιοπλοΐας που ιδρύθηκε πριν από 28 χρόνια. Ο κ. Διονύσης Μόσχου, αντιπρόεδρος του Ι.Ο.Χ., μας μίλησε για «την αρχέγονη αγάπη των Χαλκιδαίων με τη θάλασσα η οποία μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Αποτελεί μεγάλη χαρά για εμάς το γεγονός ότι πάνω από 100 άτομα τον χρόνο φοιτούν στις σχολές μας στις κατηγορίες Optimist (από 6,5 έως 15 χρόνων), Laser (από 15 και άνω) και Laser 2000».
Λίγο πιο κάτω μια ομάδα παιδιών μόλις είχαν τελειώσει την προπόνηση κι έβγαζαν από τη θάλασσα ένα σκάφος τύπου Laser 4.7 (για ηλικίες 13-17 χρόνων). Η 17χρονη Κατερίνα Ριτσώνη με 10 χρόνια εμπειρία στο άθλημα, ο 16χρονοςΔημήτρης Σταυριανόπουλος με 9 και η 16χρονη Δώρα Ευμορφοπούλου με 5 μετέδιδαν τη χαρά και την ευεξία που τους είχε προσφέρει το αγαπημένο τους άθλημα με το οποίο ασχολήθηκαν όλοι εξαιτίας της αγάπης των γονιών τους με την ιστιοπλοΐα. Αυτό μας παρότρυναν να κάνουμε κι εμείς. Κι εμείς εσάς, καθώς, αν επιθυμείτε να κάνετε μία βόλτα σε υπέροχες θαλάσσιες διαδρομές και μπάνιο σε ανόθευτες παραλίες, μπορείτε να έρθετε μία βόλτα ως εδώ και πίνοντας ένα ρόφημα στο παρακείμενο καφέ, οι φιλικότατοι άνθρωποι του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου θα σας βρουν τη λύση ενοικιάσεως ενός σκάφους προκειμένου να ανακαλύψετε τις χάρες της Εύβοιας διά θαλάσσης.
Ουζερί
Πόλος έλξης
Κάθε φορά που θα έρχεστε στη Χαλκίδα θα ανακαλύπτετε κι ένα νέο στέκι για να απολαύσετε το ούζο σας! Δίπλα στο στενό του Ευρίπου, μέσα στα δρομάκια ή τις πέριξ γειτονιές, τα ουζερί μοιάζει να φυτρώνουν στη Χαλκίδα σαν μανιτάρια. Τα οστρακοειδή αποτελούσαν ανέκαθεν το προϊόν με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Χαλκίδα, είναι άλλωστε το ιδανικό συνοδευτικό για το ούζο ή το τσιπουράκι σας. Καθώς «ανοίγει» ο καιρός, θα μπορούσατε να απομακρυνθείτε από την πόλη επιλέγοντας κάποιο από τα φημισμένα ουζερί της Νέας Λαμψάκου (3,5 χλμ. νοτιοανατολικά) και της Νέας Αρτάκης (5,5 χλμ. βόρεια). Εκεί οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί και τα ταβερνάκια βγάζουν τα τραπέζια τους στην ακροθαλασσιά.
Και οι δύο κωμοπόλεις αποτελούν τόπους εγκατάστασης των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που ήρθαν εδώ με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924. Αν μη τι άλλο, φημίζονται για τις μαγειρικές τους ικανότητες, έχοντας αυτό το «κάτι» που κάνει τη διαφορά. Με μία μαγική προσθήκη μπορούν να μετατρέψουν μία ήδη εύγευστη συνταγή σε μικρό θαύμα! Αν συνήθως το μυστικό κρύβεται στις καλές πρώτες ύλες, φαίνεται ότι τα ουζερί στη Νέα Λάμψακο και τη Νέα Αρτάκη κρύβουν κι άλλο ένα. Δεν πειράζει, ας μην το μάθουμε ποτέ... φτάνει να συνεχίσουμε να γλείφουμε τα δάχτυλά μας.
«Νέα Κύζικος»
Συνεταιρισμός της Ν. Αρτάκης
Εκτός από τα ουζερί η Νέα Αρτάκη σας δίνει άλλον ένα καλό λόγο για να την επισκεφτείτε. Είναι το μαγαζάκι της Αγροτουριστικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Γυναικών Νέας Αρτάκης «Η Νέα Κύζικος». Μην το προσπεράσετε.
Οι οκτώ προσφυγοπούλες κάνουν θαύματα. Αμυγδαλωτά, σιροπιαστά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, κουραμπιέδες αρτακιανοί, τσουρέκια, κουλουράκια, εκμέκ απλώνονται μπροστά σας και σας βάζουν διλήμματα. Γεννούν όμως και... ενοχές, αφού με κάθε μπουκιά χαλάει ένα έργο τέχνης! Πώς είναι δυνατόν να φας το αμυγδαλωτό τριαντάφυλλο που είναι τόσο καλά καμωμένο μοιάζοντας με αληθινό; Ασε τα αμυγδαλωτά του αρραβώνα, που αποτελούνται το καθένα από μικροσκοπικά ζυμαρένια λουλουδάκια συνθέτοντας ουσιαστικά ένα κέντημα? «Τριάντα τρία από δαύτα, όσο τα χρόνια του Χριστού, έφτιαχνε η υποψήφια νύφη για να τα προσφέρει στην πεθερά, εκ των οποίων τα πέντε είχαν σύμβολα. Ο σταυρός που συμβόλιζε την Ορθοδοξία, τα μονογράμματα του γαμπρού και της νύφης, η φωλιά με την κότα που συμβόλιζε τη γονιμότητα και το σταφύλι της ευφορίας», μας λέει η συμπαθέστατη Βάσω Πεταλά, από τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού.
Ανοίγοντας την πόρτα για να μπείτε στο μαγαζάκι, νομίζετε ότι μπήκατε στο σπίτι σας όταν ήσασταν παιδί και σας έπαιρναν οι ευωδιές από τα γλυκίσματα της μαμάς. Φεύγοντας θα έχετε πάρει τα πάντα, ευγνωμονώντας τη θεία συγκυρία που βρέθηκε στο διάβα σας ο μικρός αυτός παράδεισος.
Αλυκές
Παραλία για ξεφάντωμα
Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πρωτοαντικρίζοντας τις Αλυκές ότι είναι δυνατόν να υπάρχει μία τέτοια παραλία σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα. Τα τυρκουάζ νερά της με τη λευκή και απαλή σαν πούδρα άμμο γοητεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Πριν από 15 περίπου χρόνια σύχναζαν εδώ κυρίως όσοι είχαν εξοχικό. Σήμερα, αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλων. Χαλκιδαίων και Αθηναίων που απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε ένα εκρηκτικό σκηνικό!
Οι Αλυκές είναι οπωσδήποτε ένα νεανικό στέκι και στην καρδιά του καλοκαιριού οι ρυθμοί ανεβαίνουν. Αμέτρητα beach bar δυναμώνουν τη μουσική και σας καλούν σε ατέλειωτα πάρτι. Πρωταθλήματα beach volley και ρακέτας, ευφάνταστα happenings, αλλά και συναυλίες καθιστούν το καλοκαίρι τις Αλυκές το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ολα τα beach bar είναι καλαίσθητα και προσφέρουν στους λουόμενους δωρεάν ξαπλώστρες με ομπρέλες, ισορροπώντας ιδανικά μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και των τιμών.
Ακόμα και τώρα, μέσα του Απρίλη που γράφονται αυτές οι γραμμές, η παραλία γεμίζει με κόσμο όταν έχει λιακάδα. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο για να καταλάβετε τι γίνεται το καλοκαίρι! Και ειδικά τα Σαββατοκύριακα όταν όλοι οι λουόμενοι μοιάζει να γίνονται μια παρέα σ' ένα πάρτι χωρίς τελειωμό. Ισως έτσι να πρέπει ν' αντιμετωπίζουμε τη ζωή τελικά... Τουλάχιστον στην παραλία...
Cafe - Bar
Ποιο να πρωτοδιαλέξεις; Μουσικές, events, πάρτι. Πισίνες, παιδότοποι, αίθουσες εκδηλώσεων. Αφθονα κοκτέιλ, ροφήματα και ελαφριά πιάτα που σερβίρονται στην παραλία κάνοντάς σας να νιώθετε βασιλιάδες! Από τα διάσημα «Sabbia» (τηλ. 22210 99997 - 6947998363, www.Sabbia.4ty.gr) και «Ιππόκαμπος» (τηλ. 22210 98000, 99366, 6936546478, www.ippokampos.gr ) μέχρι το «Praia daluz» (τηλ.22210 62142, www.daluz.gr ), το «Bora Bora» (τηλ. 22210 98303) και το εστιατόριο «Αλητογεύσεις» (τηλ. 69777907071), οι Αλυκές τα... σπάνε!
Fast Info
Η Χαλκίδα στην αρχαιότητα
Η Χαλκίδα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες και πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, δημιουργώντας αποικίες από τη Θράκη έως την Ιταλία και Σικελία. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης της περιοχής συναντώνται ήδη από την παλαιολιθική περίοδο, αλλά ο πρώτος σημαντικός οικισμός έγινε γύρω στο 3000 π.Χ. κατά την αρχή της Νεολιθικής Περιόδου. Στα ομηρικά έπη περιλαμβάνεται μέσα στον ονομαστό «Νηών Κατάλογο», έχοντας προσφέρει 40 πλοία στον πόλεμο κατά της Τροίας.
Στα κλασικά χρόνια η Χαλκίδα βοήθησε στον κοινό αγώνα κατά των Περσών με τη συμμετοχή της στις ναυμαχίες του Αρτεμισίου, της Σαλαμίνας και στη μάχη των Πλαταιών, ενώ φαίνεται πως συμμετείχε και στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία.
Στα μέσα περίπου του 4ου αιώνα π.Χ. και μετά την ενοποίηση όλων των ελληνικών πόλεων κάτω από τη μακεδονική δύναμη κι έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση η ιστορία της χαλκίδας είναι γεμάτη από συγκρούσεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και ανακοπή της ανάπτυξης της πόλης και της καλλιτεχνικής της προόδου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 323 π.Χ. έρχεται στη Χαλκίδα ο Σταγιρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης, για να πεθάνει τον επόμενο χρόνο στο σπίτι της μητέρας του.
Τζαμί του Εμίρ Ζάδε
Κατά τη βόλτα σας στη Χαλκίδα, θα σας αποκαλυφθεί από μόνο του λόγω του εντυπωσιακού του όγκου το τζαμί του Εμίρ Ζάδε, που βρίσκεται στην πλατεία Πεσόντων κοντά στον ναό της Αγίας Παρασκευής. Πιθα-νολογείται ότι κτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, όταν κατέλαβαν οι Τούρκοι τη Χαλκίδα. Κοντά στο τζαμί σώζεται μία κρήνη αραβικού τύπου με μια επιγραφική θεϊκή δέηση.
Νίκος Σκαλκώτας
Η Χαλκίδα υπήρξε γενέτειρα (1904) του μεγάλου μαέστρου Νίκου Σκαλκώτα, η προτομή του οποίου στέκει στην πλατεία της γέφυρας. Σπούδασε με υποτροφία στη Γερμανία, αναγνωρίστηκε διεθνώς με τα σπουδαία συμφωνικά έργα, ενώ η ειρωνεία της ζωής τον ήθελε να παίζει την ημέρα βιολί για βιοποριστικούς λόγους και το βράδυ να συνθέτει. Παντρεύτηκε το 1946 τη συνάδελφό του Μαρία Παγκαλή, με την οποία έκανε δύο αγοράκια. Το μικρότερο γεννήθηκε δύο μέρες μετά τον θάνατό του και βαφτίστηκε Νίκος. Ο τραγικός αλλά σπουδαίος μαέστρος Νίκος Σκαλκώτας πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1949.
Διαμονή
Το «Best Western Lucy Hotel» (Λεωφόρος Βουδούρη 10, τηλ.: 22210-23831, www.lucy-hotel.gr) με δωμάτια που βλέπουν θάλασσα ή πόλη. Διαθέτει lounge και cafe, εστιατόριο, μπαρ και χώρο ευεξίας. Το «Πέλαγος» (Αγιος Μηνάς, τηλ.: 22210 99310-14, www.hotel-pelagos.gr) έχει 115 δωμάτια (τα 21 είναι bungalows). Διαθέτει πισίνα, γήπεδα τέννις και μπάσκετ, cafe-bar και εστιατόριο. Το «John's Hotel» (Αγγελή Γοβιού 9, τηλ.: 22210 24996, http://johns-hotel.gr) διαθέτει 57 εξοπλισμένα δωμάτια. Η φιλική εξυπηρέτηση από το προσωπικό, και οι άριστες παροχές το κατατάσσουν ως ένα από τα πιο αγαπητά ξενοδοχεία στην Χαλκίδα.
Φαγητό
Για «έξυπνη» ελληνική κουζίνα που βασίζεται στις άριστες πρώτες ύλες θα πάτε στο «Πιάτο» (Εθνικής Συμφιλίωσης & Δρακοπούλου, τηλ.: 22210 86691). Μία ακόμα ονομαστή ψαροταβέρνα ? ουζερί στην Χαλκίδα, φημισμένη για τα ψάρια και τις αστακοκαραβίδες της είναι τα «5 Φ» (Ευβοίας 61 & Ντούρμ, τηλ.: 22210 85731). Για γρήγορο φαγητό, η «Polycrepa» (Αγγελή Γοβιού 11, τηλ.: 22210 83290)παρασκευάζει κρέπες αλμυρές και γλυκές, σαλάτες, σάντουϊτς και βάφλες. Τέλος, φρέσκο ψάρι θα απολαύσετε στην ψαροταβέρνα «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» (τηλ. 22210 99437), στην παραλία της Δροσιάς. Στη Νέα Λάμψακο, must στέκι για θαλασσινά αποτελεί ο «Καπετάνιος» (τηλ.: 22210 28191) και στην παραλία της Νέας Αρτάκης, ο «Τέσκοσ» (τηλ.: 22210 40605).
Διαμονή
Το «Best Western Lucy Hotel» (Λεωφόρος Βουδούρη 10, τηλ.: 22210-23831, www.lucy-hotel.gr) με δωμάτια που βλέπουν θάλασσα ή πόλη. Διαθέτει lounge και cafe, εστιατόριο, μπαρ και χώρο ευεξίας. Το «Πέλαγος» (Αγιος Μηνάς, τηλ.: 22210 99310-14, www.hotel-pelagos.gr) έχει 115 δωμάτια (τα 21 είναι bungalows). Διαθέτει πισίνα, γήπεδα τέννις και μπάσκετ, cafe-bar και εστιατόριο. Το «John's Hotel» (Αγγελή Γοβιού 9, τηλ.: 22210 24996, http://johns-hotel.gr) διαθέτει 57 εξοπλισμένα δωμάτια. Η φιλική εξυπηρέτηση από το προσωπικό, και οι άριστες παροχές το κατατάσσουν ως ένα από τα πιο αγαπητά ξενοδοχεία στην Χαλκίδα.
Φαγητό
Για «έξυπνη» ελληνική κουζίνα που βασίζεται στις άριστες πρώτες ύλες θα πάτε στο «Πιάτο» (Εθνικής Συμφιλίωσης & Δρακοπούλου, τηλ.: 22210 86691). Μία ακόμα ονομαστή ψαροταβέρνα - ουζερί στην Χαλκίδα, φημισμένη για τα ψάρια και τις αστακοκαραβίδες της είναι τα «5 Φ» (Ευβοίας 61 & Ντούρμ, τηλ.: 22210 85731). Για γρήγορο φαγητό, η «Polycrepa» (Αγγελή Γοβιού 11, τηλ.: 22210 83290)παρασκευάζει κρέπες αλμυρές και γλυκές, σαλάτες, σάντουϊτς και βάφλες. Τέλος, φρέσκο ψάρι θα απολαύσετε στην ψαροταβέρνα «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» (τηλ. 22210 99437), στην παραλία της Δροσιάς. Στη Νέα Λάμψακο, must στέκι για θαλασσινά αποτελεί ο «Καπετάνιος» (τηλ.: 22210 28191) και στην παραλία της Νέας Αρτάκης, ο «Τέσκοσ» (τηλ.: 22210 40605).
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.