2 Δεκεμβρίου 2012

ΚΕΔΕ: Στα χαρακώματα Βόρειοι και Νότιοι

Σε πόλεμο βορείων και νοτίων δημάρχων αναμένεται να εξελιχθεί η αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) της χώρας. Οι βορειοελλαδίτες αιρετοί...
ετοιμάζονται να πάρουν θέσεις μάχης ενάντια στο μνημόνιο 3, καταθέτοντας ένα δυναμικό πλαίσιο αντίδρασης, με κυρίαρχη πρόταση τις παραιτήσεις των δημάρχων και τη ρήξη με το πολιτικό σύστημα, το οποίο θεωρούν ότι το υπηρετεί υποτακτικά η ηγεσία του αυτοδιοκητικού τους οργάνου.

Οι βόρειοι αιρετοί φέρονται αποφασισμένοι να αμφισβητήσουν ευθέως τη ηγεσία της ΚΕΔΕ για τη χλιαρή και νερόβραστη, όπως λένε, στάση που κράτησε προς την κυβέρνηση ως προς τις περικοπές των πόρων και τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Θεωρούν ότι η ηγεσία του ανώτατου αυτοδιοικητικού οργάνου της χώρας συμπαρασύρει μεγάλο μέρος των δήμων, κυρίως της νότιας Ελλάδας.


Υποστηρίζουν ότι ως δήμαρχοι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στη χώρα, δεν θα ανεχθούν άλλο να καπελώνονται από την ηγεσία της ΚΕΔΕ, που συνεχίζει, όπως λένε, να ασκεί αυτοδιοικητικό συνδικαλισμό κυβερνητικού τύπου, αρνούμενη να σπάσει τα αυγά για την ομελέτα. Είναι γεγονός πάντως ότι οι νότιοι δήμαρχοι έδειξαν μετριοπαθή στάση στα επίμαχα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις που κατατέθηκαν επανειλημμένα για δυναμικούς τρόπους αντίδρασης, όπως οι παραιτήσεις των αιρετών.

Ήδη όμως το προεδρείο της ΚΕΔΕ και προσωπικά ο πρόεδρός της, Κώστας Ασκούνης, αμφισβητήθηκε στη συνέλευση που συγκάλεσε προ ημερών η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, όπου δήμαρχοι ζήτησαν να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Ένωσης, ενώ πολλοί ήταν οι αιρετοί τόσο από το γαλάζιο όσο και από το πράσινο στρατόπεδο που ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου. «Η κατάσταση στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οριακή, και αν θέλουμε στο συνέδριο να είμαστε αξιοπρεπείς και να διαφυλάξουμε το κύρος μας, πρέπει να πάρουμε θέσεις μάχης και να αμφισβητήσουμε την ηγεσία της ΚΕΔΕ, ζητώντας της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη
Στόχος όλων των αιρετών είναι να εμφανιστούν στο συνέδριο ενωμένοι, κυρίως στο θέμα των εργαζομένων που απειλούνται με διαθεσιμότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις αποφάσεις των περισσοτέρων ΠΕΔ και δημοτικών συμβουλίων, που έχουν ζητήσει την απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου. Πολλοί είναι ωστόσο οι δήμαρχοι που υποστηρίζουν ότι η σύγκρουση στο συνέδριο θα είναι αναπόφευκτη συνολικά για το θέμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμο Δανιηλίδη, αποτελεί «συμβόλαιο θανάτου» για την τοπική αυτοδιοίκηση και χαριστική βολή για το αυτοδιοίκητο της χώρας. «Αν πάμε -όπως όλα δείχνουν- σε κλίμα σύγκρουσης και άρα διάσπασης, είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε. Θεωρώ ότι μόνο αν πάμε ενωμένοι θα κερδίσουμε», σχολίασε ο κ. Δανιηλίδης.

Αντίθετα, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπρόεδρος του οργάνου, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος αφενός ζήτησε ενότητα των αιρετών για να αντιπαλέψουν τα δεινά του μεσοπρόθεσμου, αφετέρου μίλησε για την ανάγκη ρήξης της τοπικής αυτοδιοίκησης με το πολιτικό σύστημα. Μάλιστα επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει και στο παρελθόν για ομαδικές παραιτήσεις των δημάρχων, θεωρώντας ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο.

Ισχυρό όπλο χαρακτήρισε τις παραιτήσεις των αιρετών, έναντι των μέτρων που επιβάλλει στην τοπική αυτοδιοίκηση το μεσοπρόθεσμο, και το μέλος του δ.σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης. Μάλιστα ο ίδιος δεν δίστασε να ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη, κατηγορώντας τον για έλλειψη αγωνιστικής διάθεσης, σε μια περίοδο που η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται τολμηρούς αγώνες. Πάντως σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους υποστήριξε ότι στο θέμα αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, υπονοώντας ότι μέχρι στιγμής η θέση τους είναι «ναι μεν αλλά...».

Πληροφορίες: Μακεδονία της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.