20 Δεκεμβρίου 2012

Πήλιο: Γραφικό και..εύγευστο!

Αφήνοντας πίσω μας το Βόλο και ανηφορίζοντας προς το βουνό αρχίζουν δειλά – δειλά να ξεπροβάλλουν τα πρώτα χωριουδάκια του Πηλίου που μας προετοιμάζουν για τις ομορφιές που θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας.

Το Πήλιο σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών, αλλά και ο τόπος διαμονής των Κενταύρων , γι’ αυτό άλλωστε και είναι γνωστό ως το βουνό των Κενταύρων. Η απόσταση από την Αθήνα μέχρι το Βόλο είναι γύρω στα 330 χιλιόμετρα και από εκεί και πέρα «ανεβαίνουν» ανάλογα με την περιοχή που θέλετε να επισκεφθείτε.


Αξιοθέατα
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει κανείς να κάνει όταν επισκεφτεί το Πήλιο είναι μια βόλτα με τον γνωστό, στους περισσότερους, «Μουτζούρη», το τρενάκι που πλέον καλύπτει τη διαδρομή Άνω Λεχωνιά – Μηλιές. Παλαιότερα ο «Μουτζούρης» κάλυπτε την απόσταση Βόλος- Μηλιές και μετέφερε όχι μόνο ανθρώπους, αλλά και εμπορεύματα, γεγονός το οποίο συνέβαλλε στην ανάπτυξη της περιοχής. Η βόλτα με το τρενάκι θα σας ανταμείψει, καθώς η διαδρομή και τα τοπία είναι άκρως μαγευτικά.

Το Ελληνικό Μουσείο της Ζαγοράς, όπου φοίτησε ο Ρήγας Φερραίος, αλλά και άλλοι σπουδαίοι άνδρες, όπως ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Άνθιμος Γαζής και ο Καλλίνικος Λαπάτης.  Αφού ολοκληρώσετε την περιήγηση σας στο Ελληνικό Μουσείο μπορείτε να επισκεφθείτε και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη όπου διατηρούνται 15.000 παλιά χειρόγραφα και βιβλία.

Το «Λαογραφικό Μουσείο» της Μακρινίτσας είναι το επόμενο αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθείτε επισκεπτόμενοι το Πήλιο, στο οποίο φιλοξενείται μια πλούσια συλλογή από παλιά κοσμήματα, λάβαρα κ.α. Επίσης όταν βρεθείτε στη Μακρινίτσα μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα στα γραφικά της σοκάκια και να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, την οποία έχει φιλοτεχνήσει ο Θεόφιλος.

Στις Μηλιές μπορείτε να επισκεφθείτε την «Παλιά Βιβλιοθήκη» στο εσωτερικό της οποίας μπορείτε να βρείτε ανεκτίμητα εκθέματα από την Ελληνική Επανάσταση, όπως βιβλία και χάρτες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το «Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου» , το οποίο βρίσκεται στο δυτικό Πήλιο και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και γραφικότερα μοναστήρια της περιοχής.

Αν επισκεφθείτε το Πήλιο χειμώνα μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο, που βρίσκεται στην τοποθεσία Αγριόλευκες  με ύψος 1500 μ. και μόλις δυο χιλιόμετρα από το χωριό Χάνια. Στο χιονοδρομικό κέντρο θα μπορέσετε να κάνετε σκι και άλλα χειμερινά σπορ, αλλά και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα.

Τα βασικά χωριά
Η Μακρυνίτσα ή αλλιώς το «Μπαλκόνι του Πηλίου» είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο. Όπως άλλωστε λένε και όσοι την έχουν επισκεφθεί « για να την γνωρίσεις θα πρέπει να περπατήσεις στα γραφικά της καλντερίμια» τα οποία θα σε οδηγήσουν στις μικρές γειτονιές του χωριού και θα ευχαριστήσουν το βλέμμα και την καρδιά του επισκέπτη.

Η Τσαγκαράδα, που στα σλάβικα σημαίνει όμορφη θέα, είναι το «σμαράγδι» του Πηλίου ένα χωριό πραγματικά πνιγμένο στο πράσινο, το οποίο θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Προσφέρεται κυρίως για εναλλακτικό τουρισμό και για πεζοπορία και όχι τόσο για έντονους ρυθμούς διασκέδασης, προσφέροντας ηρεμία και γαλήνη στον επισκέπτη.

Η Πορταριά αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και παραδοσιακότερα χωριά του Πηλίου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Τα γραφικά της καλντερίμια και οι φυσικές της ομορφιές είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο και προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο, εφόσον είναι και ένα από τα κεντρικότερα χωριά του Πηλίου.
Τα Χάνια ένα από τα γνωστότερα χωριά του Πηλίου αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, αλλά και της πεζοπορίας και του mountain bike.  Εκτός όμως από τα χειμερινά σπορ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις ομορφιές του τόπου, αλλά και τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις στα ταβερνάκια του χωριού.

Παραλίες
Οι παραλίες του Πηλίου είναι πολλές και μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, καθώς συνδυάζουν πεντακάθαρα νερά με όμορφα τοπία. Η παραλία των Καλών Νερών είναι μι από τις πρώτες παραλίες που συναντά κανείς ερχόμενος από το Βόλο, βραβευμένη με γαλάζια σημαία.  Το μπάνιο σας μπορείτε επίσης να το απολαύσατε στις παραλίες Αμποβός και Καλιφτέρη της Αφήσσου, οι οποίες είναι γνωστές για την ψιλή τους άμμο και τα πεντακάθαρα νερά.
Για όσους θέλουν να κολυμπήσουν στα νερά του Αιγαίου  υπάρχουν παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς που θα τους ικανοποιήσουν. Σίγουρα θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την παραλία του Μυλοπόταμου, μια από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής, γνωστή για τα καταγάλανα νερά και το τοπίο με τα βράχια. Μια ακόμα γνωστή παραλία του Αιγαίου που προσελκύει αρκετούς τουρίστες είναι και η παραλία του Αγίου Ιωάννη, αλλά και η παραλία των Αγίων Σαράντα. Τέλος μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την παραλία του Χορευτού, η οποία θα σας ανταμείψει  με τα καταπράσινα νερά και την πλούσια βλάστηση.

Φαγητό
Εκτός από τα υπέροχα τοπία ένα άλλο πλεονέκτημα του Πηλίου είναι και οι ωραίες τοπικές και όχι μόνο γεύσεις. Αν λοιπόν βρεθείτε στο Πήλιο μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ψητά της σούβλας, σπετζοφάι, χορτόπιτες και φυσικά άφθονα θαλασσινά τα οποία είναι άριστης ποιότητας. Μερικές από τις ταβέρνες που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι το Aleca’s House στην Τσαγκαράδα, τα 5Φ στον Κισσό και  το Αρχοντικό στη Βυζίτσα.

Διαμονή
Στο Πήλιο υπάρχουν πολλές επιλογές σε σχέση με τη διαμονή, οι οποίες καλύπτουν κάθε γούστο και βαλάντιο. Πολύ όμορφος είναι ο ξενώνας «Στίλβη» στην Τσαγκαράδα, το «Αρχοντικό Ρεπανά» στη Μακρινίτσα, ο ξενώνας «Αντίς Ονείρου» στο Μούρεσι, ο «Αλκίφρων» στα Καλά Νερά. Γενικά οι επιλογές είναι πολλές και θέλουν αρκετή έρευνα πριν το ταξίδι σας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Πήλιο θα σας ανταμείψει και θα σας προσφέρει όμορφες εικόνες και αναμνήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μια ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.