20 Δεκεμβρίου 2012

Πρόγνωση από 21-26 Δεκεμβρίου 2012

Χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Ασθενή τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια. Αλλαγή του καιρού στα δυτικά, κεντρικά και νότια βασικά το Σάββατο 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά και οι ενισχυμένοι βοριάδες στη νοτιοανατολική χώρα θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή). 
Τη νύχτα προς το Σάββατο θα αρχίσει από τα δυτικά η προαναγγελθείσα μεταβολή του καιρού η οποία στη συνέχεια θα επηρεάσει τις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. 
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Κυριακή θα είναι κρύα μέρα με ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο και λίγα φαινόμενα στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές, ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται θεαματική βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα. 

Για τις αλλαγές των προγνώσεων των τελευταίων ημερών, που έκαναν κάποιους να δυσανασχετήσουν, θέλω να πω ότι ορισμένες φορές αυτές είναι αναπόφευκτες λόγω των αντικειμενικών αδυναμιών της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού. Καθήκον των Μετεωρολόγων είναι να τις κάνουν έγκαιρα για την ενημέρωση του κοινού με τα νέα δεδομένα. 
 Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες ανανεώνουν τις προγνώσεις τέσσερις φορές το 24ωρο. Μην ξεχνάμε ακόμα ότι εκτός από ένα ψάρι πολλών ημερών ή μια παλαιά εφημερίδα, μπαγιάτικη μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες μόνο ώρες και μια πρόγνωση καιρού. Για τις προγνώσεις πολλών ημερών, με δεδομένο ότι θα πρέπει να διαθέτεις μαντικές ικανότητες για να μη χρειαστείς να τις τροποποιήσεις στην πορεία, η λύση είναι να περιμένεις. 
Αυτό είναι αναγκαίο για τον καθορισμό των λεπτομερειών της πρόγνωσης. Ωστόσο, όταν πρόκειται για εκτίμηση της γενικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για διάστημα 4 ή 5 ημερών και είναι Χριστούγεννα, ρισκάρεις. Στις περιπτώσεις αυτές επιφυλάξεις εκφράζονται πάντα, αλλά όταν οι βουλές του καιρού είναι προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, …δεν σε σώζει τίποτε.  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ  ΠΡΟΓΝΩΣΗ  ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-12-2012

ΘΡΑΚΗ:
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ.  
Θερμοκρασία: Από -6 έως 6 βαθμούς.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:   
Καιρός:  Τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα  ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά) στη Χαλκιδική.       
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά ΒΑ 4 μποφόρ.   
Θερμοκρασία: Από -7 έως 8 βαθμούς.
    
ΗΠΕΙΡΟΣ:
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και αργά τη νύχτα θα σημειωθούν βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις.           
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και το βράδυ Α-ΝΑ 4 μποφόρ.   
Θερμοκρασία: Από -5 έως 11 βαθμούς.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ:
Καιρός:  Λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και αργά τη νύχτα θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες.  
Άνεμοι: Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε ΝΑ 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 13 βαθμούς.
  
ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ:
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα  ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά) στις βόρειες Σποράδες.    
Άνεμοι: Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ.  
Θερμοκρασία: Από -4 έως 10 βαθμούς.
  
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ - ΣΚΥΡΟΣ:
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα  ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά) στην Εύβοια και τη Σκύρο. Αργά τη νύχτα προς το Σάββατο τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν στις δυτικές και τις κεντρικές περιοχές.    
Άνεμοι: Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ στα δυτικά σε ΝΑ 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα δυτικά από -3 έως 14 βαθμούς και στα ανατολικά από -2 έως 12 βαθμούς.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις. Αργά τη νύχτα προς το Σάββατο τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν στις δυτικές και τις κεντρικές περιοχές.  
Άνεμοι: Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ στα δυτικά σε ΝΑ 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα δυτικά από -1 έως 14 βαθμούς και στα ανατολικά από 0 έως 13 βαθμούς.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ.   
Θερμοκρασία: Από 2 έως 11 βαθμούς.
  
ΚΥΚΛΑΔΕΣ:
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας.    
Άνεμοι: Β 4 με 6  και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ.  
Θερμοκρασία: Από 4 έως 12 βαθμούς.
ΚΡΗΤΗ:
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 14 βαθμούς.
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ:
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.             
Άνεμοι: ΒΔ 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Καρπάθιο 7 μποφόρ.   
Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς.

...................................................................................................................................................................
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους στα ανατολικά αυξημένες.       
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία:  Από -1 έως 7 βαθμούς.
ΑΤΤΙΚΗ:
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 12 βαθμούς. Στα ανατολικά και βόρεια από 1 έως 10 βαθμούς.

Το Σάββατο (22/12) στη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στις δυτικές και νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί στα βορειοδυτικά και ως το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά) στις νοτιότερες περιοχές της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα Α-ΝΑ 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε ΒΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της στα δυτικά, κεντρικά και νότια, αλλά οι μέγιστες τιμές της θα είναι χαμηλές.  

Την Κυριακή (23/12) στην ανατολική Θεσσαλία-Βόρειες Σποράδες, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά (στις βορειότερες περιοχές και στα ημιορεινά). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός τη νύχτα και το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τη Δευτέρα (Παραμονή των Χριστουγέννων) προβλέπεται αισθητή βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στο ΝΑ Αιγαίο 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.  

Την Τρίτη (Χριστούγεννα) προβλέπεται σχετικά ζεστός καιρός με αραιές νεφώσεις που στα δυτικά θα είναι αυξημένες και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα γίνουν σταδιακά Δ-ΝΔ 3 με 5 και στα δυτικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Την Τετάρτη (26/12) προβλέπεται ήπιος καιρός με νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές. Σποραδικές βροχές αναμένονται στα δυτικά και πιθανώς αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο, τη δυτική Κρήτη και τη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.