30 Νοεμβρίου 2012

Το ψωμί που δεν μουχλιάζει

Μια νέα τεχνική, που διατηρεί το ψωμί χωρίς μούχλα για 60 μέρες, ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε η αμερικάνικη εταιρεία Microzap.

Το ψωμί ακτινοβολείται με μια συσκευή μικροκυμάτων που σκοτώνει τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα της μούχλας.


Όπως αναφέρει το BBC, με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ποσότητα του ψωμιού που πετιέται στα σκουπίδια και που σε μερικές χώρες αφορά περίπου μία στις τρεις φραντζόλες που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Η ίδια τεχνολογία -που μοιάζει με ένα φούρνο μικροκυμάτων- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλα τρόφιμα, όπως στα φρούτα και λαχανικά. Το πέταγμα στα σκουπίδια ως χαλασμένων πολλών τροφίμων που έχουν αγοραστεί, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες.
Το ψωμί μουχλιάζει συνήθως μετά από περίπου δέκα μέρες εξαιτίας ενός μύκητα.

Η αμερικανική συσκευή μικροκυμάτων, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Τέξας αρχικά δημιουργήθηκε για να σκοτώνει βακτήρια όπως η σαλμονέλα, αλλά στην πορεία έγινε αντιληπτό, ότι μπορεί επίσης να καταστρέψει τα σπόρια του μύκητα της μούχλας μέσα σε μόνο δέκα δευτερόλεπτα.

Η συσκευή έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον των εταιρειών αρτοποιίας, αν και υπάρχει αβεβαιότητα κατά πόσον οι καταναλωτές θα εμπιστεύονταν ένα ψωμί που διαρκεί τόσο πολύ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.