26 Νοεμβρίου 2012

22 μήνες ζωής για το ΧΥΤΑ Φυλής

Ο χρόνος εκπνέει για το ΧΥΤΑ Φυλής στον οποίο απομένουν λιγότερα από δύο χρόνια ζωής. Το σήμα κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, εάν δεν αλλάξει το σημερινό παρωχημένο μοντέλο της υγειονομικής ταφής, εξέπεμψε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Συνδέσμου, ο ένας και μοναδικός χώρος ελεγχόμενης διάθεσης απορριμμάτων που υπάρχει στην Αττική των 3.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 5 εκατομμυρίων περίπου κατοίκων, οι οποίοι παράγουν καθημερινά 5.500 τόνους οικιακών απορριμμάτων εξαντλείται σε 22 μήνες από σήμερα. 


Από την τελευταία ογκομέτρηση, που έγινε προ ημερών προέκυψε ότι η συνολική ποσότητα των απορριμμάτων που έχει εναποτεθεί ανέρχεται σε 11.650.000 κ.μ., ενώ η χωρητικότητα που απομένει υπολογίζεται σε 5.381.231 κ.μ.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ώστε μετά την κατασκευή των νέων μονάδων να περιοριστεί η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή και από την εποχή της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων να περάσουμε σε αυτήν της υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων. 

Η χώρα μας έχει αναλάβει υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ προκειμένου να μην οδηγεί σε ταφή απορρίμματα τα οποία μπορούν να υποστούν επεξεργασία, ενώ βάση κοινοτικής οδηγίας στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να θάβουν απόβλητα χωρίς επεξεργασία επιβάλλεται ειδικό τέλος ταφής 35 € ανά τόνο, που θα αυξάνεται ετησίως με 5 € ανά τόνο, έως του ποσού των 60 €, πράγμα που θα φέρει πρόσθετα βάρη στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.