19 Μαρτίου 2014

ΟΟΣΑ: Το 18% των Ελλήνων δεν έχει χρήματα ούτε για τρόφιμα – 1 στους 5 ενηλίκους ζει σε οικογένεια χωρίς εργαζόμενο

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ελλήνων σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, που δεν έχει τη δυνατότητα ούτε για να αγοράσει τρόφιμα, αλλά και ο αριθμός των οικογενειών χωρίς εργασία.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΄Εκθεση του ΟΟΣΑ (Society at a Glance 2014), το  ποσοστό αυτό φτάνει στο 17,9%, κάτι που δεν παρατηρείται ούτε στις χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είναι η Βραζιλία και η Κίνα. Οι απώλειες εισοδήματος στο διάστημα 2007-2013 είναι τεράστιες, με τη μέση απώλεια ανά άτομο να υπολογίζεται στις 4.400 ευρώ, απώλεια που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και 4 φορές από τα μέσα επίπεδα των χωρών της Ευρωζώνης.

Κύρια αιτία είναι η έκρηξη των ποσοστών ανεργίας και κυρίως στους νέους, Επίσης σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μόνο η χώρα μας μαζί με την Ιταλία δεν έχει πρόβλεψη για Εθνικό Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα!

Το ίδιο αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην απασχόληση, καθώς οι οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα ο 1 στους 5 ενηλίκους ζει σε νοικοκυριό όπου κανείς δεν εργάζεται! Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το μέλλον είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα βάλει τέλος στην οικονομική κρίση και καλεί τις ελληνικές αρχές να πάρουν μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κυρίως των μακροχρόνια ανέργων και των φτωχών νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.