1 Νοεμβρίου 2013

Δολοφονική επίθεση με δύο νεκρούς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής στη λεωφόρο Ηρακλείου στο Νέο Ηράκλειο έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης βορείων προαστίων της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού πλησίασαν τρία άλλα άτομα που βρίσκονταν κοντά στην είσοδο των γραφείων της Χρυσής Αυγής και τα πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Ακολούθως η δράστες τράπηκαν σε φυγή.


Λίγο μετά τις 8.40 μ.μ. ο ANT1 μετέδωσε ότι κλεμμένη μοτοσικλέτα χρώματος μπλε και μάρκας Yamaha τύπου TDM, βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στην οδό Γρηγορίου Αυξεντίου, δύο στενά μακριά από το σημείο της επίθεσης, γεγονός που ενδέχεται να μαρτυρά ότι οι δράστες είχαν ομάδα υποστήριξης και να είχαν σχεδιάσει τον τρόπο διαφυγής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες κινήθηκαν βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, εγκατέλειψαν την μοτοσικλέτα και διέφυγαν με άλλο μέσο.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στα «ΝΕΑ» ότι μέτρησε τουλάχιστον έξι πυροβολισμούς. Ενας άνδρας ακούστηκε να φωνάζει: «Μου τον φάγατε!».

Οπως έγινε γνωστό βρέθηκαν τουλάχιστον 12 κάλυκες εννέα χιλιοστών, οι οποίοι εστάλησαν για βαλλιστική έρευνα καθώς ενδέχεται να αποδειχτούν κρίσιμο στοιχείο. Σύμφωνα με το Mega oι κάλυκες που βρέθηκαν «δείχνουν» εννιάρι πιστόλι ή υποπολυβόλο.

Δύο από τα θύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους - ο ένας επί τόπου και άλλος κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο - ενώ ο τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς», όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον θώρακα. Οι δύο νεκροί κατονομάστηκαν ως Γιώργος Κοντούλης και Μανώλης Καπελώνης.

Δένδιας: «Ο Νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων»

Ο υπ. Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο δύο ανθρώπων. «Εκφράζω την οδύνη μου για τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων. Ο Νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων. Δεν θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία» προσέθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημερώνεται συνεχώς για το συμβάν ο Πρωθυπουργός, δήλωσε πως «οι δολοφόνοι θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε σε συνεργάτες του: «Χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία, η βία είναι ένα άκρο, η βία είναι βία, ανεξαρτήτου καταγωγής και προσχημάτων. Είναι απόλυτα καταδικαστέα αυτή η πράξη και η δημοκρατία και η νομιμότητα θα προστατεύσουν τη χώρα»

Στον τόπο του περιστατικού, που είναι από τα πλέον πολυσύχναστα στο Νέο Ηράκλειο, έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αποκλείσει την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα και εξετάζουν αυτόπτες μάρτυρες.

Η Αντιτρομοκρατική ανέλαβε τις έρευνες

Στον τόπο του εγκλήματος έσπευσαν ιατροδικαστής καθώς και ο Αττικάρχης, ενώ όπως μετέδωσε το Mega τις έρευνες ανάλαβε η Αντιτρομοκρατική, γεγονός που μαρτυρά ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Στις 9.30 ανακοινώθηκε και επισήμως ότι η προανάκριση για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού δύο ατόμων στο Νέο Ηράκλειο ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΒΒ).

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή είχε κάνει λόγο για «κρανοφόρους τρομοκράτες» ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, είχε σπεύσει να δηλώσει στο Star ότι τα θύματα ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος από το σημείο της επίθεσης αργά το βράδυ είπε: «Τα παιδιά αυτά ανήκουν και στη δική μας οικογένεια. Τους πυροβολούσαν ακόμη και όταν ήταν στο έδαφος, μέχρι να αδειάσουν τα όπλα τους».

Στο σημείο της επίθεσης έφθασαν γρήγορα πολλά μέλη της Χρυσής Αυγής καθώς και η Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του προφυλακισμένου αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Μέλη της ΧΑ που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους, με συνέπεια εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης να εκδιωχθούν από το σημείο.

Η Ουρανία Μιχαλολιάκου επανέλαβε ότι τα θύματα ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής και υποστήριξε ότι η επίθεση έγινε με καλάσνικοφ.

«Τους εκτέλεσαν από μισό μέτρο»

Η ΕΛ.ΑΣ. σε επίσημη ενημέρωσή της ανέφερε ότι το συμβάν σημειώθηκε στις 7 μ.μ. στη συμβολή λεωφ. Ηρακλείου και Μεγάλου Κωνσταντίνου. «Αγνωστα άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν κατά τριών ατόμων που βρίσκονταν επί του πεζοδρομίου με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο εξ αυτών και τον τραυματισμό του τρίτου» ανέφερε η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της έδωσε τη δική της περιγραφή στο συμβάν μιλώντας για τρομοκράτες: «Μία μοτοσικλέτα με δύο κρανοφόρους τρομοκράτες σταμάτησε μπροστά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την ώρα που το γραφείο λειτουργούσε και αρκετός κόσμος βρισκόταν στην είσοδο. Ο συνοδηγός κατέβηκε και εκτέλεσε εν ψυχρώ από απόσταση μισού μέτρου δύο νέα παιδιά 22 και 26 ετών».

«Το χτύπημα ήταν τυφλό και οι εγκληματίες είχαν στόχο να εκτελέσουν όποιον βρισκόταν την ώρα εκείνη στα γραφεία της Χρυσής Αυγής» ανέφερε η οργάνωση.

Το κτίριο της Χρυσής Αυγής

Παρά τα όσα αναφέρθηκαν αρχικά σε ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα συγκεκριμένα γραφεία της Χρυσής Αυγής – η είσοδος των οποίων βρίσκεται σε δρόμο κάθετα δεξιά στη λεωφ. Ηρακλείου – ήταν ανοιχτά την ώρα της επίθεσης. Κάθε Παρασκευή διοργανώνονταν ιδεολογικές ομιλίες.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία είναι τριώροφο και έχει μια καφετέρια στο ισόγειο που άνοιξε πριν από λίγους μήνες. Στο κτίριο είχε αναρτηθεί ένα πανό που ανέφερε «Τα "ΟΧΙ" θέλουν Μεταξάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.