2 Ιουλίου 2013

Φθινόπωρο οι αντικειμενικές όσο και οι πραγματικές αξίες

Aντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των πραγματικών τιμών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εφαρμοστούν τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν καθημερινά ότι ένας από τους λόγους του παρατεταμένου «παγώματος» της κτηματαγοράς είναι εκτός της ύφεσης και η υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, καθώς πλέον οι περισσότερες αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται σε τιμές κάτω από τις αντικειμενικές. Αυτό έχει αποτέλεσμα κάποιος να πληρώνει πολύ μεγαλύτερο φόρο από αυτόν που κανονικά αναλογεί στο ύψος της πραγματικής αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με σχέδιο-εξπρές του υπουργείου Οικονομικών, οι αντικειμενικές αξίες όλων των ακινήτων στην επικράτεια αλλάζουν ριζικά ύστερα από έξι χρόνια. Η εντολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα είναι εντός των επόμενων ημερών να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που θα προτείνει τρόπους ώστε οι αντικειμενικές αξίες να προσεγγίσουν τις αγοραίες χωρίς σημαντικές αποκλίσεις.

Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα βασιστούν σε πραγματικές τιμές ακινήτων του 2005 και πάνω σε αυτές θα γίνουν οι υπολογισμοί. Αυτό διότι από το 2005 και μετά είχαμε τη «φούσκα» των ακινήτων με τιμές που σήμερα φαντάζουν όνειρο θερινής νυκτός.

Σε επόμενη φάση θα δημιουργηθεί Τράπεζα Πληροφοριών με πραγματικές τιμές ακινήτων για να γίνεται αυτόματα η αναπροσαρμογή των αξιών στις τιμές της αγοράς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο στο όλο εγχείρημα υπάρχει μία παγίδα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης αντικειμενικών αξιών σε «φθηνές» περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, ενώ αντίθετα στις ακριβές περιοχές όπου οι τιμές ζώνης της Εφορίας ήταν ήδη πολύ υψηλά από τον Μάρτιο του 2007 και οι πραγματικές τιμές έχουν καταβαραθρωθεί, είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα υπάρξει γενναία πτώση στις αντικειμενικές αξίες των εν λόγω ακινήτων.

Αξίζει να τονιστεί ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση να βρεθούν οι αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των αγοραίων μέσα στο 2013, ενώ αποτελεί δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Οι τιμές ζώνης

Από μια νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκύψει αντίστοιχη αύξηση σε μια σειρά φόρους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Ειδικότερα, από μια νέα αύξηση των τιμών ζώνης της Εφορίας θα αυξηθούν, μεταξύ άλλων, το χαράτσι ακινήτων ΔΕΗ, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (εφόσον φυσικά εφαρμοστεί και δεν τον απορρίψει η τρόικα), το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και πηγαίνει στα ταμεία των δήμων, τα τεκμήρια διαβίωσης κατοικιών που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν τη φορολογία σε υψηλότερα επίπεδα κτλ.

Επίσης, από το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καθορίζεται ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος γονικών παροχών και ο φόρος κληρονομιών, ενώ βάσει αυτών καθορίζεται και το ελάχιστο τεκμαρτό ενοίκιο κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Τέλος, με βάση τις αντικειμενικές αξίες καθορίζονται τα τέλη έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Πάντως οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων, της ΠΟΜΙΔΑ, της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος πρότειναν πριν από λίγο για τις αντικειμενικές αξίες τη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και την αύξηση των συντελεστών παλαιότητας. Παράλληλα, ζήτησαν να εφαρμοστεί μειωτικός συντελεστής για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και η αξιοποίησή τους, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοί τους να πληρώσουν τον φόρο κατοχής, ενώ απαιτούν την άμεση μείωση των τιμών ζώνης στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου των φυσικών προσώπων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει κατ' ανώτατο όριο τον συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (0,6%) και κατάργηση κάθε άλλου ετήσιου φόρου κατοχής ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ και ΤΑΠ). Υπολογισμός της φορολογητέας αξίας με μειωμένες τιμές σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.

Για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων και τον ΦΠΑ, ζητούν μείωση του συντελεστή σε ποσοστό 5% (στο μέσο ύψος του αντίστοιχου συντελεστή των ευρωπαϊκών χωρών) και μείωση του ΦΠΑ σε 10% για την πώληση νεόδμητων οικοδομών και σε 5% στις δαπάνες ανακαίνισης - ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων.     





Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus την 1η Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.