13 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ σε αριθμούς - Το προφίλ

Τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, ορχήστρες (μουσικά σύνολα), έντυπα μέσα, ιστοσελίδες και περίπου 3.000 εργαζόμενοι συνθέτουν το οικοδόμημα της Δημόσιας Τηλεόρασης.


Σε περίπου 3.000 εργαζόμενους (2.907 επακριβώς) ανέρχεται αυτή τη στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Τηλεόρασης, με κόστος μισθοδοσίας που κυμαίνεται για φέτος σε 92 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το 2013 φθάνει τα 205,4 εκατ. ευρώ.

Το ανταποδοτικό τέλος, που εισπράττει η δημόσια τηλεόραση είναι 290 εκατ. ευρώ ετησίως, αναλογικά δηλαδή αντιστοιχούν σε 50 ευρώ από κάθε νοικοκυριό.

Η "ακτινογραφία" της ΕΡΤ
- Πέντε κανάλια: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT WORLD (δορυφορικό), ΕΡΤ HD (Ψηφιακό)
- Επτά ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα την Αθήνα: 91,6 Πρώτο Πρόγραμμα, 103,7 Δεύτερο Πρόγραμμα, 90,9 Τρίτο Πρόγραμμα, 93,6 Kosmos, 101,8 ΕΡΑ Σπορ, 106,7 Φιλία, Πέμπτο Πρόγραμμα-Φωνή της Ελλάδας [στα βραχέα σε όλο τον κόσμο]).
- Τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο)
- 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα
- Δυο μουσικά σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία)
- Μια έντυπη έκδοση, η "Ραδιοτηλεόραση", ένας διαδικτυακός τόπος το www.ert.gr, το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, archives.ert.gr.

Σε ότι αφορά τους υπαλλήλους:
Το 2000 ανέρχονταν σε 4.257 συνολικά (σύνολο συμβάσεων έτους): 3.024 με συμβάσεις εργασίας (αορίστου) και 1.233 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Το 2013 οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 2.907 - απολυόμενοι πλέον. Συγκεκριμένα: 2.656 συμβάσεις εργασίας και 246 συμβάσεις ορισμένου έτους.
Οι περισσότεροι υπάλληλοι ήταν το 2008 με τον αριθμό να φθάνει στους 4.757, με 3.644 συμβάσεις εργασίας και 1.113 συμβάσεις ορισμένου έτους.
Ο νέος οργανισμός, όταν ανοίξει, αναμένεται να λειτουργήσει με 1.000 άτομα.

Σχετικά με την κερδοφορία της Δημόσιας Τηλεόρασης, την τελευταία διετία έκλεισε παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο, αγγίζοντας το 2011 κέρδη προ φόρων ύψους 56,9 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, το 2011 έδωσε 83 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή εισφορών και φόρων, πλήρωσε 26 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ, 33 εκατ. ευρώ στα Ταμεία, 10 εκατ. ευρώ σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών, 12 εκατ. ευρώ σε φόρο εισοδήματος και 2 εκατ. ευρώ σε διάφορους άλλους φόρους.
Για το 2012 η εκτίμηση ήταν πως η ΕΡΤ θα κατέβαλλε στο Δημόσιο 84 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος προέκυψε από τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας εξαιτίας της αποχώρησης προσωπικού, αλλά και περικοπής μισθών κατά 85 εκατ. ευρώ με παράλληλη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 40,2 εκατ. ευρώ, και παρά τη μείωση των εσόδων κατά 64 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις σπατάλες της ΕΡΤ, υπάρχουν κάποια παραδείγματα τα οποία παραθέτουν κυβερνητικοί κύκλοι και αφορούν στη λειτουργία 6 λογιστηρίων αντί ενός, στην πολύμηνη απεργία των δημοσιογράφων με αίτημα περαιτέρω προσλήψεις 150 συμβασιούχων, στην ανάγκη μείωσης του κόστους των ταξιδιών το οποίο υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ καθώς και στις αλόγιστες σπατάλες και τα προνόμια των εργαζομένων για κινητά τηλέφωνα με κόστος που ξεπερνά τα 330.000 ευρώ ετησίως.
Λειτουργούν επίσης 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με διαφορετικό προσωπικό (συνολικά 310 εργαζόμενοι).

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αναρτούν στο blog τους dimosiografoiert.blogspot.gr κείμενα με τις εξελίξεις στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

"Έπρεπε να το είχαμε καταλάβει ότι η ΔΕΚΟ που πάει για σφάξιμο είναι η ΕΡΤ. Ήταν φανερό από καιρό, πολύ πριν το αποκαλύψει η Real News. Από καιρό την κουρεύανε, την ξυρίζανε, τη σενιάρανε, να χαρεί λιγουλάκι κι αυτός ο έρμος ο χασάπης. Αφήνανε απλήρωτους τους εργαζόμενους, εξωθώντας τους σε αλλεπάλληλες απεργίες, δώσανε το 25% των εσόδων της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δώσανε τις ειδήσεις στον Λιάτσο, κόψανε τις εκπομπές που είχαν κύρος και τηλεθέαση, έδιωξαν δημοσιογράφους των 800 ευρώ, για να προσλάβουν ημέτερους συμβούλους των 3.500, μοίρασαν τα διοικητικά και διευθυντικά ιμάτιά της στους κομματάρχες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ.

Θα την κλείσουν και θα την ξανανοίξουν με 2.000 εργαζόμενους λιγότερους. Ένα γλίσχρο, κακομοίρικο, ανυπόληπτο και ουδόλως ελκυστικό μαγαζάκι, που θα λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως ως προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης. Με ειδήσεις σαν τα παλαιά επίκαιρα των κινηματογράφων, μόνο που αντί να δείχνουν τον Βασιλέα Παύλο να κόβει κορδέλες, θα δείχνουν τον Σαμαρά να χαριεντίζεται με τους βαστάζους του, τον Βαγγέλη και τον Φώτη", έγραφαν οι ίδιοι στις 29/05.


Με πληροφορίες από τον "Ελεύθερο Τύπο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.