13 Απριλίου 2013

Κοινωνικά Ανταλλακτήρια | Οι Δήμοι οργανώνουν, οι πολίτες προσφέρουν

Ως ένα αντίδοτο στην κρίση η αλληλεγγύη εκατοντάδων πολιτών και Δήμων της Αττικής! Άνεργοι νέοι, πολύτεκνες οικογένειες με ένα μεροκάματο και φτωχά ζευγάρια που προσπαθούν να επιβιώσουν βρίσκουν ένα στήριγμα στο θεσμό του Κοινωνικού Ανταλλακτηρίου ή αλλιώς της «δημοτικής προσφοράς».


Άλλοι προμηθεύονται με μπουφανάκια για τα παιδιά τους, μερικοί προσφέρουν στρώματα και κουβέρτες από το περίσσευμα τους, ενώ κάποιοι αντικαθιστούν τις χαλασμένες συσκευές του σπιτιού τους, με μεταχειρισμένες των συμπολιτών τους.
«Ένας για όλους και όλοι  για έναν»… στο Μαρούσι, την Αργυρούπολη, την Αγία Βαρβάρα και την Αγία Παρασκευή!

Κοινωνικό ανταλλακτήριο… οικιακού εξοπλισμού στο Μαρούσι!

Τον Μάρτιο «άνοιξε» τις πόρτες του το «Κοινωνικό Ανταλλακτήριο» στο Μαρούσι, προσφέροντας μια ανοιχτή «αγκαλιά» σε 400 άπορες οικογένειες του Δήμου! Πάνω από 50 άνεργοι και ανασφάλιστοι, ακόμα και με πολυμελείς οικογένειες, έρχονται την εβδομάδα στο Ανταλλακτήριο, αφού τους χαλάει π.χ. το ψυγείο και το μεροκάματο δεν φτάνει για να αγοράσουν άλλο. «Πρόσφατα, ήρθαν δύο άνεργοι γονείς με ένα παιδάκι που έπασχε από ψυχική νόσο.
Εδώ και μήνες μαγείρευαν σε γκαζάκι και συχνά δεν έτρωγαν, αφού φοβόντουσαν την πιθανή έκρηξη. Την προηγούμενη εβδομάδα τους στείλαμε μια ηλεκτρική κουζίνα!», αναφέρει στοflowmagazine.gr η Ελένη Γιαννακοπούλου, υπεύθυνη της κοινωνικής στήριξης του Δήμου Αμαρουσίου.
Κοινωνικό Ανταλλακτήριο: Οι Δήμοι οργανώνουν, οι πολίτες προσφέρουνΕκατοντάδες πολίτες προσφέρουν στην υπηρεσία οικιακό εξοπλισμό, που πια δεν έχουν ανάγκη… από πλυντήρια και ψυγεία μέχρι σερβίτσια, τηγάνια, καναπέδες και τραπέζια κουζίνας, βοηθώντας όσους βρίσκονται στην «κόκκινη» γραμμή της φτώχειας. Τα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου μεταφέρουν, ακόμα και τηλεοράσεις φοιτητών που τελείωσαν τις σπουδές στα σπίτια των οικογενειών με τη βοήθεια 20 εθελοντών. Ευτυχώς, το Μαρούσι κατά μέσο όρο έχει καλό βιοτικό επίπεδο, και οι παλιές οικογένειες ή οι σύλλογοι βοηθούν σημαντικά. Όπως ισχυρίζεται ο Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος του Αμαρουσίου στοflowmagazine.gr: «Ο κόσμος ανταποκρίνεται χωρίς κανένα αντάλλαγμα και παρά την κρίση! Την πρώτη εβδομάδα στείλαμε τέσσερις συσκευές σε οικογένειες που σύμφωνα με την πρόνοια, είχαν τεράστια ανάγκη. Σήμερα, περνούν την ημέρα πάνω από 10-15 άτομα για βοήθεια».
Παράλληλα, η ιματιοθήκη του Δήμου προσφέρει ρούχα άριστης κατάστασης σε φτωχές οικογένειες. Ωστόσο, όσα ρούχα βρίσκονται σε δεύτερη κατηγορία στέλνονται σε ανάλογη ΜΚΟ με άστεγους.  Οι περισσότεροι έχουν ανάγκη από παιδικά ρούχα, όπως είναι μπουφανάκια και φόρμες, αλλά και τετράδια, σάκες και παιχνίδια. Βέβαια, το χειμώνα, ανάρπαστες έγιναν οι κουβέρτες, τα σεντόνια και τα μαξιλάρια!
*Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλ. 213 2031920 & 21. Στις 15 Απριλίου θα γίνουν και τα εγκαίνια του «Κοινωνικού Φαρμακείου» στο Μαρούσι.

Κοινωνικό Ανταλλακτήριο: Οι Δήμοι οργανώνουν, οι πολίτες προσφέρουνΠολίτες του Δήμου Αργυρούπολης προσφέρουν ρούχα στους άπορους

Στην Οδό Τριπόλεως 19, βρίσκεται το Κοινωνικό Ανταλλακτήριο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με ρούχα και είδη ένδυσης κυρίως για τις 260 οικογένειες της περιοχής με τα πιο σοβαρές ανάγκες.
Με το ανάλογο παραπεμπτικό, οι φτωχές οικογένειες διαλέγουν δωρεάν ρούχα για ενήλικες και παιδιά ή βρέφη, όπως επίσης και αξεσουάρ (τσάντες-ζώνες), παπούτσια, πετσέτες, σκεπάσματα, σεντόνια και παιχνίδια. «Τα παιδικά ρούχα, ειδικά ηλικίας 8-12, δεν προλαβαίνουμε να τα βάλουμε στα ράφια. Συνήθως έρχονται 3-4 οικογένειες τη φορά, αλλά υπάρχουν και μέρες που γίνεται λαϊκό πανηγύρι»,εξηγεί η Παναγιώτα Κωνσταντινίδου, εθελόντρια στην υπηρεσία και δημοτική σύμβουλος στο flowmagazine.gr.
Οι υπόλοιποι Δημότες θα έχουν τη δυνατότητα, είτε να προσφέρουν ρούχα της ντουλάπας τους, που δεν χρειάζονται πια, είτε να τα ανταλλάσσουν με άλλα ρούχα του Κοινωνικού Ανταλλακτηρίου. Μέχρι στιγμής, η ποσότητα των ρούχων ήταν αρκετή λόγω της ανταπόκρισης των Δημοτών αλλά και των σχολείων της περιοχής. Όπως ισχυρίζεται ο Ιωάννης Μαραγκός, Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου στο flowmagazine.gr«Υπάρχουν πολλοί που προσφέρουν σακούλες με ρούχα χωρίς να ανταλλάσσουν. Μπορεί τα πράγματα να γίνονται όλο και πιο δύσκολα, αλλά ο κόσμος ανταποκρίνεται. Ωστόσο, σίγουρα δεν μπορεί να αφήνει τόσα τρόφιμα π.χ. στο καλάθι… σε σχέση με όσα άφηνε πριν από ενάμιση χρόνο».
Περίπου 7-8 εθελοντές ξεχωρίζουν τα ρούχα άριστης ποιότητας από τα πιο φθαρμένα, αφού αυτά πρέπει να μην έχουν τρύπες ή λεκέδες. Πρωτίστως, εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του δήμου, αλλά σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου, έχουν ζητήσει βοήθεια και οικογένειες από Πεντέλη. «… οι πολύτεκνες οικογενειών αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πρόσφατα μάθαμε ότι γέννησε μια φτωχή γυναίκα και ζητούσε μια κούνια. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση, συγκεντρώσαμε 3 καρότσια και 2 παιδικές κούνιες», συνεχίζει η ίδια στοflowmagazine.gr.
* Το Κοινωνικό Ανταλλακτήριο λειτουργεί Σάββατα & Κυριακές 10:00–13:00. Στις 13-14 Απριλίου θα διοργανωθεί χαριστικό παζάρι με τα χειμωνιάτικα ρούχα του Ανταλλακτηρίου.

Κοινωνικό Ανταλλακτήριο: Οι Δήμοι οργανώνουν, οι πολίτες προσφέρουνΜια δημοτική “boutique” με ρούχα και αξεσουάρ στην Αγία Βαρβάρα

Μπορεί το «Κοινωνικό Ανταλλακτήριο» στην Αγία Βαρβάρα να προσφέρει δωρεάν ρούχα, κλινοσκεπάσματα, βιβλία, τσάντες, μπιζού, παιδικές φόρμες στις φτωχές οικογένειες, αλλά κυρίως λειτουργεί με βάση τις ανταλλαγές των υπόλοιπων κατοίκων.
Σκοπός του είναι, όχι μόνο να ανακουφίσει τους αδύνατους οικονομικά, αλλά και να σπείρει μια φιλοσοφία κατά του καταναλωτισμού και υπέρ του περιβάλλοντος. Πάντως, η ανταπόκριση του κόσμου είναι εμφανής, αφού πέρα από τις επισκέψεις των σχολείων και των ΚΑΠΗ, από το ανταλλακτήριο περνούν πάνω από 10 άτομα την ημέρα!
Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Φέγγη, Αντιδήμαρχο της Αγίας Βαρβάρας, η σκέψη του Ανταλλακτηρίου υπήρχε πριν την κρίση και προχωρά με την ιδεολογία: «Αντάλλαξε μια μπλούζα, ζώνη ή παπούτσι που δεν χρειάζεσαι και μην τα πετάξεις στη χωματερή». «… πολλές κυρίες, χωρίς οικονομικό πρόβλημα, αντάλλαξαν τα Χριστούγεννα κάποια ρούχα και δεν χρειάστηκε να αγοράσουν τα δώρα των εορτών. Ο χώρος είναι σαν boutique, έχει ένα υψηλό αισθητικά επίπεδο»,συνεχίζει η ίδια στο flowmagazine.grΈτσι, ακόμα και οι άπορες οικογένειες έχουν την όρεξη να πάρουν ακόμα και βιβλία!
*Το ανταλλακτήριο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, στο Δημοτικό κτίριο  Ελ. Βενιζέλου 76 και Λυκούργου 1 . Ώρες ανταλλαγής : 9.00- 8.00.

Δημοτικό Ανταλλακτήριο ρούχων… και στην Αγία Παρασκευή!

Μετά το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στην Αγία Παρασκευή, ο δήμος διαπίστωσε ότι οι αιτήσεις των κατοίκων με προβλήματα διαβίωσης αυξάνονταν μέρα με τη μέρα. Από τις 18 Δεκέμβρη 2012, λοιπόν, δημιουργήθηκε το «Κοινωνικό Ανταλλακτήριο Ρούχων», το οποίο και συστεγάζεται με το «Δημοτικό Μαγειρείο» (οδός Ρόδων 13 και Τερψιθέας). Εκεί, άλλοι προσφέρουν ρούχα ή είδη σπιτιού, που δεν χρειάζονται πια… και άλλοι οικονομικά ασθενέστεροι τα παίρνουν για να επιζήσουν!
Κοινωνικό Ανταλλακτήριο: Οι Δήμοι οργανώνουν, οι πολίτες προσφέρουν«Οι περισσότεροι που ζητούν στήριξη δεν είναι οι αλλοδαποί, αλλά οι Έλληνες άνεργοι και οι πολύτεκνες οικογένειες. Εδώ δεν είμαστε Γερμανία… οι μη έχοντες παίρνουν χωρίς αντάλλαγμα όσα προσφέρουν οι συμπολίτες τους», εξηγεί η Μίνα Μουχτούρη, αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής στοflowmagazine.gr.
Δυο εθελοντές μαζί με την κοινωνική λειτουργό βρίσκονται εκεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (ώρες 8:00-12:00), οργανώνοντας τα  παιδικά ρούχα, αλλά και τα είδη σπιτιού π.χ. κουρτίνες, που πρόσφατα προστέθηκαν στο ανταλλακτήριο. Όπως δηλώνει η ίδια στο flowmagazine.gr«Πρόσφατα, ήρθε μια οικογένεια από την Κηφισιά, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε και πολίτες εκτός του δήμου Αγίας Παρασκευής. Ο κόσμος έρχεται κατά συρροή!».