Την άμεση εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και τη διάσπασή της
σε «καλή» και «κακή» τράπεζα αλλά και τη διασφάλιση των καταθέσεων έως
το ύψος των 100.000 προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξε το
Eurogroupγια την Κύπρο. Δεν θα γίνει «κούρεμα» στους καταθέτες εκτός
Λαϊκής και Κύπρου ενώ για τις δύο τράπεζες το ποσοστό της περικοπής αν
και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται γύρω στο
40%. Για τις θυγατρικές των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα, το Eurogroup
προωθεί την άμεση υλοποίηση της συμφωνίας για τη μεταβίβασή τους στην
τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Οικονομικών, όσοι μεγαλοκαταθέτες
υποστούν "κούρεμα" θα πάρουν ως αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών κάτι που
θα έχει ως αποτέλεσμα, ειδικά οι μεγαλοκαταθέτες να μετατραπούν
αυτομάτως και σε μετόχους.Τα οκτώ βασικά σημεία της συμφωνίας έχουν ως εξής:
1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών - με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα τρέξει με την πάροδο του χρόνου.
3. Η καλή Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού ακούσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα λάβει τα Euro9 δις. του ELA και οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί στη συνέχεια να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.
4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
5. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων / ίδια κεφάλαια των ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.
6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% από το τέλος του προγράμματος.
7. Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως Euro10 δισ. ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, η Λαϊκή Τράπεζα θα εκκαθαριστεί αμέσως και θα χωριστεί σε "καλή" και σε "κακή" τράπεζα, ενώ όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ) της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην τράπεζα Κύπρου. Επιπλέον, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι με τη νέα συμφωνία διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται εισφορά από μέρους των καταθετών στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην περίπτωση της τράπεζας Κύπρου το κούρεμα των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 40%, ενώ στην περίπτωση της Λαϊκής θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές της Λαϊκής και της τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, η δήλωση της Ευρωομάδας αναφέρει: «Το Eurogroup καλεί για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος». Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική συμφωνία επί του θέματος θα υπογραφεί εντός της ημέρας. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το συνολικό ποσό της βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ παραμένει στα 10 δις. ευρώ.
Το ποσό αυτό θα συνοδεύεται από τη λήψη «φιλόδοξων μέτρων» στα δημόσια οικονομικά, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Eurogroup, η σημερινή συμφωνία διατηρεί το στόχο για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως το 2018. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσίας ο Πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος διευκρινίζοντας ότι από τις ρωσικές αρχές υπάρχουν θετικές ενδείξεις σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ρωσικών δανείων προς την Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τις ρωσικές αρχές. Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι "ήταν εξαιρετικά σημαντικό, η συμφωνία για το δανειακό πρόγραμμα της Κύπρου να επιτευχθεί σήμερα".
Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν "σκληρές" και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά όλους αυτούς τους μήνες για να βρεθεί λύση. Ωστόσο, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ".
"Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Σχετικά με τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος. Ο Επίτροπος οικονομίας Ο. Ρεν ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.
fpress.gr