6 Μαρτίου 2013

Μηχανογραφικό με 518 ΑΕΙ - ΤΕΙ για τους υποψήφιους φοιτητές

Ανάμεσα σε 518 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κληθούν να επιλέξουν μέσα από το μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι φοιτητές.

Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, θα εισαχθούν περίπου 49.675 υποψήφιοι (51.485), εκ των οποίων οι 36.700 στα πανεπιστήμια και οι 12.975 στα ΤΕΙ.

Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με το Έθνος, αφορά τη γενική σειρά του 90% και δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισακτέοι Στρατιωτικών, Εκκλησιαστικών Σχολών και Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων.


Από τα 518 τμήματα τα οποία θα δουν φέτος οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό, τα 384 αφορούν τα ΑΕΙ και τα υπόλοιπα 134 είναι Στρατιωτικές Σχολές, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, Εκκλησιαστικές Σχολές και, επίσης, τμήματα τα οποία εντάσσονται σε δύο Επιστημονικά Πεδία.
Για παράδειγμα, οι 9 Παιδαγωγικές Σχολές και τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής συμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Το ίδιο συμβαίνει και με ακόμα μερικές ομάδες τμημάτων.

Συνολικά φέτος θα χαθούν για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ 1.810 θέσεις. Οι ευνοημένοι θα είναι οι υποψήφιοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, αφού θα εισαχθούν 14.425 άτομα, αρκετά βέβαια λιγότεροι από τους 16.971 της περσινής χρονιάς.
Ακολουθούν οι υποψήφιοι του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Τεχνολογικός Τομέας), όπου θα εισαχθούν 12.075 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 12.883.
Στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου θα εισαχθούν περισσότεροι από πέρυσι και συγκεκριμένα 9.850 από 7.483 που εισήχθησαν πέρυσι.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Υγείας) η εικόνα όσον αφορά τους εισακτέους δεν θα έχει αποκλίσεις, αφού θα εισαχθούν 4.600 άτομα από 4.625 πέρυσι.

Λιγότερες επιλογές λόγω κατάργησης τμημάτων
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο "Αθηνά", τα ιδρυθέντα τμήματα είναι 534, εκ των οποίων στο περσινό μηχανογραφικό είχαν συμπεριληφθεί τα 481.
Με την εφαρμογή του σχεδίου καταργούνται συνολικά 150 τμήματα ή 97 σε σχέση με το περσινό μηχανογραφικό δελτίο.

Στο μηχανογραφικό δεν θα υπάρχουν και 28 τμήματα ΤΕΙ, τα οποία όμως τελικά θα παραμείνουν στη θέση τους έως ότου αποφοιτήσουν όλοι οι ενεργοί φοιτητές.
"Τα τμήματα αυτά θα τεθούν σε μεταβατικότητα, δηλαδή θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ώσπου οι εισακτέοι των Πανελλήνιων του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και εν συνεχεία θα συγχωνευτούν με άλλο Τμήμα, κάτι που υπολογίζεται να γίνει το 2017 -2018, ενώ όλα αυτά θα καθοριστούν με σχετικό προεδρικό διάταγμα" αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται να περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών που θα μετακινηθεί σε άλλη πόλη. Πάντως από το σχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη στη Βουλή φαίνεται ότι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα σώσει τελικά τα τμήματά του, τα οποία αρχικά προβλεπόταν να μεταφερθούν στις Σέρρες. Το ίδιο ισχύει και για το ΤΕΙ Πάτρας, πολλά τμήματα του οποίου θα πήγαιναν στο Μεσολόγγι.