24 Φεβρουαρίου 2013

Ο Νίκος Αναστασιάδης νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57.48%

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42.52%. Η αποχή ανήλθε στο 18,42%


Ο κ. Μαλάς συνεχάρη και δημόσια τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την πανηγυρική εκλογή του στις σημερινές εκλογές ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα εργασθεί για ταχεία έξοδο της νήσου από την κρίση, με την υπογραφή του μνημονίου διάσωσης και την αποφυγή της πτώχευσης του κράτους.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε σε ομιλία του προς οπαδούς του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος που τον υποστήριξαν ότι θα καταβάλει προσπάθειες για αποφυγή στρεβλώσεων στο μνημόνιο που πλήττουν τις ασθενέστερες τάξεις.

Περαιτέρω ανέφερε ότι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η Κύπρος θέλει να έχει την Ευρώπη στο πλευρό της, ενώ η ίδια θα είναι απολύτως συνεπής και θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί ακολούθησαν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, οι οποίες ανέδειξαν νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

Στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, τόσο εντός όσο και εκτός. Ο Νίκος Αναστασιάδης έφθασε , μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος, συνοδευόμενος από την σύζυγο του ΄Αντρη.

Τον υποδέχθηκαν με ιαχές οι οπαδοί του ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον κόσμο να πανηγυρίσει με ευπρέπεια.

Ισχυρή εντολή για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και «έξοδο της πατρίδας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.

Επανέλαβε ότι υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση του κ. Αναστασιάδη για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμμερίζονται το όραμα για μεταρρύθμιση της κοινωνίας της οικονομίας και του κράτους

Το σημαντικό, είπε, είναι την επόμενη μέρα να βρεθούμε «όλοι μαζί χέρι με χέρι να δώσουμε τη μάχη».

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα θα στείλει στην πρώτη του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι θα είναι μήνυμα ενότητας και επανέλαβε ότι υπάρχει πρόταση για συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που αποτελεί τον άξονα και τον πυρήνα της πολιτικής του για το αύριο.

Τα συγχαρητήριά του προς τον Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Σε δηλώσεις του στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι οι απόψεις του κ. Αναστασιάδη για τα της οικονομίας «είναι πολύ σωστές».

Ο κ. Πισσαρίδης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος στο θέμα της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Σε ερώτηση κατά πόσον του έχει γίνει νύξη για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα συσκεφθεί με τους συνεργάτες του και θα αποφασίσει».

Βιογραφικό του νέου Κυπρίου προέδρου Ν. Αναστασιάδη

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946. Σημαντικό ρόλο στη ζωή του είχαν και οι δύο γονείς του, αλλά ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του πατέρα του Χρύσανθου. Έχει ένα δίδυμο αδερφό και μία αδερφή.

Το 1971 παντρεύτηκε την Άντρη Μουστακούδη και απέκτησαν δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ. Έχει τέσσερα εγγονάκια, τον Άντυ, την Νίκολα, τον Γιώργο και τον Νίκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βιογραφικού από την ιστοσελίδα του σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London και ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα από το 1972.

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου στην Αθήνα.

Με το πέρας των σπουδών του υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά, αρχικά στο ΚΕΝ Λάρνακας και ακολούθως στην 4η Ανωτέρα Πεζικού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι Ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε από τις θέσεις του Επαρχιακού Γραμματέα , Αντιπρόεδρου και Προέδρου.

Μετά από την επιτυχημένη του θητεία στη ΝΕΔΗΣΥ αναλαμβάνει δράση πλάι στον ιστορικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, τόσο από τις θέσεις του Α΄ Αντιπροέδρου και αργότερα Αναπληρωτή Προέδρου μέχρι το 1997 και είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται πανηγυρικά στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1997, θέση που σταθερά του εμπιστεύονται τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.

Ταυτόχρονα ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται Βουλευτής από το 1981 μέχρι σήμερα. Κατά τη μακρόχρονη του θητεία υπηρέτησε το Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας , Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών. Εκλέχθηκε επίσης Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1996-2001, και, υπηρέτησε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Στην πολιτική του πορεία ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει ενεργά στη διεθνή πολιτική σκηνή. Από τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, ως Αρχηγός της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, αλλά και ως Αρχηγός της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), εκπροσωπεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο από το 1991 και λαμβάνει μέρος σε σωρεία διεθνών αποστολών , εξειδικευμένων συνεδρίων και επισκέψεων.

Από την εκλογή του στη προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής και Συνέδρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), εκπροσωπεί τον ΔΗΣΥ στην European Democrat Union(EDU), αλλά και ενεργά συμμετέχει σε όλα τα Συνέδρια της International Democrat Union(IDU).

Η ανελλιπής παρουσία του και οι παρεμβάσεις του στις Συνόδους Κορυφής και στα Συνέδρια έχουν ενισχύσει τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού στις εν λόγω πολιτικές ομάδες ενώ μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει, έχει συμβάλει έτσι ώστε οι πολιτικές θέσεις των ομάδων αυτών να ταυτιστούν πλήρως με τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο κυπριακό.

  Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr