14 Φεβρουαρίου 2013

Υπουργικό συμβούλιο αύριο για το νέο ΕΣΠΑ

Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για το τρέχον ΕΣΠΑ, ενώ η διαμόρφωση του «νέου ΕΣΠΑ με προστιθέμενη αξία, που θα πιάσει τόπο και θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο 2014-2020 είναι ο στόχος της κυβέρνησης», όπως είπε χθες, 13 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.


Σημειώνεται ότι χθες νωρίτερα είχε σύσκεψη ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους περιφερειάρχες οι οποίοι «γκρίνιαξαν» για μία ακόμη φορά σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του κακού συντονισμού των υπουργείων. Χρειάστηκε μάλιστα και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να παρακαμφθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ανακατανομής πιστώσεων στις Περιφέρειες.
 
Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο το ΕΣΠΑ τόσο σε ό,τι αφορά σε θέματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου όσο και σε ό,τι αφορά στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θέμα του ΕΣΠΑ θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ την ίδια μέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα και ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν, σε μία προσπάθεια να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
 
Καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων
 
Αντικείμενο των χθεσινών συναντήσεων του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης ήταν η καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και το ξεκαθάρισμα της λίστας με τα παγωμένα έργα, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τα 5.000 και η αξία τους υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ξεκαθαρίσουν οι περιφερειάρχες τα «κοιμώμενα έργα» σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα στη διαδικασία απορρόφησης των κονδυλίων.
 
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει τοποθετήσει 7 project μάνατζερ για 67 από τα έργα που χρήζουν επιτάχυνσης και που αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις τα οποία τοποθετούνται στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και των μεταφορών. Επίσης, παρά την γκρίνια των περιφερειαρχών στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων έχουν εντοπίσει και διερευνούν φαινόμενα έγκρισης μεγάλων πιστώσεων (έως 220% του αρχικού προγραμματισμού) «σε ημέτερους» για προγράμματα που έχουν παγώσει και επιχειρείται με ταχύρρυθμες διαδικασίες - με τη συμβολή των περιφερειαρχών - η μεταφορά κονδυλίων σε έργα όπου μπορούν να τρέξουν.
 
Έγκαιρη προετοιμασία
 
Όπως είπε ο υπουργός, την Παρασκευή μετά το υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί ο συγκεκριμένος προγραμματισμός για το νέο ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι: «Η έμφαση δίνεται στην έγκαιρη προετοιμασία της χώρας. Η νέα προγραμματική περίοδος δεν θέλουμε να είναι ένα ακόμη ΕΣΠΑ, αλλά ένα διαφορετικό ΕΣΠΑ. Έτσι κι αλλιώς από τους Κοινοτικούς κανονισμούς έχει διαφορετική φιλοσοφία.
 
Αλλά οφείλουμε και από την δική μας πλευρά, στους Έλληνες πολίτες, να προετοιμάσουμε ένα ΕΣΠΑ με προστιθέμενη αξία που θα πιάσει τόπο και θα αποτελέσει πράγματι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα σε μία κρίσιμη φάση, στην περίοδο 2014 - 2020. Δεν θέλουμε απλά και μόνο να είμαστε παρατηρητές των στόχων που έχουν τεθεί.
 
Αλλά να γίνει ένας έξυπνος προγραμματισμός, έτσι ώστε έργα που δεν προχωρούν να μην μένουν θεωρητικά ενταγμένα μέσα στο πρόγραμμα και άλλα έργα τα οποία μπορεί να παράγουν δαπάνες, να μην έχουν ενταχθεί».
 
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι έχει συμφωνηθεί με τις Διαχειριστικές Αρχές να γίνουν μία σειρά από κινήσεις εγκαίρως, από την αρχή της χρονιάς, που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την απορρόφηση των πόρων της Ελλάδας. Ήδη η Ελλάδα κινείται πάνω από τον μέσο όρο των απορροφήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέφερε ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία η απορρόφηση της Ελλάδας είναι 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.