11 Φεβρουαρίου 2013

Χτυπούν καμπανάκι για τον ιό της γρίπης

Συναγερμό για τη γρίπη σημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς η χώρα μας μπαίνει στη φάση της αυξημένης δραστηριότητας για τη νόσο, που θα μας ταλαιπωρήσει έως και τον Μάρτιο.

Εως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί στο εβδομαδιαίο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ τέσσερις θάνατοι, όλοι ανδρών, από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Το ένα από τα κρούσματα οφειλόταν στον ιό της γρίπης τύπου Β και τα υπόλοιπα τρία στον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09.


Παράλληλα, από τα Χριστούγεννα έως την περασμένη Παρασκευή έχουν νοσήσει 24 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 22 χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Να σημειωθεί ότι από τους 24 ασθενείς που νόσησαν από γρίπη οι 14 ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, στους οποίους συνιστάται εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη δεν έχει καμία σχέση με το απλό κρυολόγημα. Πρόκειται για μία οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο, γι’ αυτό οι πολίτες οφείλουν να είναι ενημερωμένοι και να σπεύδουν στον γιατρό. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης στον άνθρωπο, οι A, B και C, που είναι και οι πιο σπάνιοι. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Η γρίπη μεταδίδεται όταν ένας ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, γι’ αυτό συνιστάται πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών και τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι (σχολεία, χώροι εργασίας κ.λπ.). Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου είναι ο εμβολισμός, γι’ αυτό και τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. χρόνιοι πάσχοντες, ανοσοκατασταλμένοι κ.λπ.) μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ακόμα και σήμερα.


Ρίτα Μελά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.