26 Φεβρουαρίου 2013

Ο «ταξίαρχος» Θεοχάρης βάζει τη μισή Ελλάδα φυλακή

Δε φτάνει που κάθε λίγο και λιγάκι κόβουν μισθούς και συντάξεις, που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και οι έλληνες πολίτες έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και την ανέχεια, τώρα απειλούν και με φυλακές.
 
Μία εγκύκλιος του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη θεοχάρη έχει ανάψει φωτιές. Σύμφωνα με αυτήν όσοι πολίτες χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο, και για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων.
 
Η εγκύκλιος παρέχει τη δυνατότητα στους επικεφαλής των ΔΟΥ να ασκούν ποινικές διώξεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο. Με τη δικαιολογία της παραγραφής των οφειλών σε ορίζοντα πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Θεοχάρης εκτιμά ότι θα καταφέρει να τονώσει τα δημόσια έσοδα.
 
Με τη μόνη διαφορά ότι εάν τελικά εφαρμοστεί η εγκύκλιος θα πρέπει η μισή Ελλάδα να μπει στη φυλακή. Η διαρκής αύξηση της φορολογίας τα τελευταία χρόνια, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η έλλειψη κάθε αναπτυξιακού μέτρου έχουν βυθίσει στα χρέη τους πολίτες. Ακόμη και αυτοί που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως καλοπληρωτές του δημοσίου τώρα αδυνατούν να πληρώσουν. Και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει.
 
Παρόλα αυτά ο κ. Θεοχάρης εξακολουθεί να ζητά τα ρέστα από τους έλληνες πολίτες. Σαν να μην έφτανε η κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει, εξαιτίας των ανάλγητων οικονομικών μέτρων.
 
Διαβάστε την εγκύκλιο αναλυτικά:
 
ΘΕΜΑ: «Υποβολή αιτήσεων ποινικής δίωξης για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο (αρ. 25 ν.1882/90)»
 
Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1151/13.7.2011, με την οποία σας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις που περιέχονται στο Κεφάλαιο Α” του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α/31.3.2011) και ειδικότερα στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 αυτού, με τις οποίες τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 ν. 1882/1990 αναφορικά με το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων αυτών:
 
Σύμφωνα με το άρθρο 25 ν. 1882/1990, όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάσταση του από το άρθρο 3 παρ. 1 ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α/31.3.2011),
 
«Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο. Υ.) (…) χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών. τιμωρείται με ποινή φυλάκισης (…)».
 
Επομένως, προκειμένου να υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης για το ανωτέρω αδίκημα, αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων: α) τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το κατά νόμο ελάχιστο ποσό για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης, το οποίο, μετά την ψήφιση του ν.3943/2011, ορίστηκε σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων (άρθρ. 25 παρ. 1 εδ. α” περ. α” ν. 1882/1990) και β) να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών (1 έτος από την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση στις περιπτώσεις επαγωγής κληρονομιάς ή κληροδοσίας).
 
Επισημαίνεται, σε κάθε περίπτωση, ότι η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Προϊστάμενου της Δ.Ο.Υ., αλλά, αντίθετα, εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δεσμία αρμοδιότητα (άρθρ. 25 παρ.1 εδ. γ” ν. 1882/1990).
 
Κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται, ωστόσο, το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 111ΠΚ, είναι πενταετής (σχετ. ΟλΑΠ 2/2011).
 
Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κλπ.), εφιστάται n προσοχή των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
 
Οι Δ.Ο.Υ., προς τις οποίες απευθύνεται η παρούσα, παρακαλούνται να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την κατά νόμο υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου και στην άμεση τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων, κατά προτεραιότητα μάλιστα στις περιπτώσεις μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
 
Οι Οικονομικοί Επιθεωρητές εντέλλονται για τον έλεγχο της ορθής και έγκαιρης υποβολής των αιτήσεων ποινικής δίωξης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».
 
Πηγή; koutipandoras.gr