27 Φεβρουαρίου 2013

Βόμβα στα εργασιακά των δήμων από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Το προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων που καταργούνται μεταφέρεται στον δήμο μόνο όταν ο δήμος αναλάβει τις λειτουργίες της Δημοτικής Επιχείρησης. Με την γνωμοδότησή του το ΣΤ' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την υπ’ αριθ. 615/2012 ομόφωνη απόφασή του έρχεται να βάλει άλλη μια βόμβα στα εργασιακά δεδομένα των δήμων.

Και αυτό διότι μετά τον Καλλικράτη δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ένας δήμος να διατηρεί μια Κοινωφελή Επιχείρηση. Τις περισσότερες φορές μάλιστα περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει όπως παλιά.


Το ο ΣΤ΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, λοιπόν με την υπ’ αριθ. 615/2012 ομόφωνη Γνωμοδότησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, γνωμοδότησε ότι η διάταξη της παρ.7 του άρθρου 109 του ν.3852/2010 περί μεταφοράς προσωπικού εφαρμόζεται σε περίπτωση λύσης δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης ή ΔΕΥΑ εφόσον, όμως, η δραστηριότητά τους, μετά τη λύση τους, αναλαμβάνεται (και συνεχίζεται) από τον οικείο δήμο ή από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αυτού, άλλως εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 262 του ν.3460/2006.

Και βέβαια όταν πρόκειται για κοινωφελείς Αθλητισμού ή πολιτισμού δεν τίθεται ζήτημα υπάρχουν όμως πολλές άλλες επιχειρήσεις όπως αναψυκτηρίων που είναι πού δύσκολο η λειτουργία τους να μεταφερθεί στους Δήμους.
 myota.gr