23 Φεβρουαρίου 2013

Πώς να κάνετε τη φωνή σας πιο φιλική

Μια φιλική και προσιτή φωνή αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στην επικοινωνία! Η ευγενική χροιά της φωνής είναι ικανή να «κερδίσει» ακόμα και τον πιο δύσπιστο και να σας μετατρέψει σε έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης. Αντίθετα με μια θαμπή, μονότονη και οργισμένη φωνή… μια καθαρή φωνή, γεμάτη αυτοπεποίθηση και χωρίς νεύρα μπορεί να αλλάξει τη στάση των άλλων απέναντί σας.

Άλλωστε, πόσες φορές σας έχει τύχει να θέλετε να απομακρυνθείτε από ανθρώπους που μιλούν πολύ γρήγορα ή μουρμουρίζουν; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη φωνή σας πιο φιλική.


Καταγράψτε τον εαυτό σας ή μιλήστε μπροστά στον καθρέπτη
Διαβάστε δυνατά ένα σημείο σε ένα βιβλίο και μαγνητοσκοπήστε το σε μια συσκευή εγγραφής. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τη φωνή σας, αλλά μιλήστε φυσιολογικά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να ακούσετε τη φωνή σας, να παρατηρήσετε τα ελαττώματα της και να αλλάξετε τα «εχθρικά» στοιχεία της. Παράλληλα, μπορείτε να σταθείτε μπροστά από έναν καθρέπτη και να προσέξετε τη γλώσσα του σώματος σας, δηλαδή τις κινήσεις του στόματός και τις εκφράσεις του προσώπου σας. Ύστερα, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις μου, όταν άκουσα τη φωνή μου;»

Κάντε «ζέσταμα» στους μυς γύρω από το στόμα
Ανοίξτε διάπλατα το στόμα σας, έτσι ώστε να «τεντωθούν» εντελώς οι μυς και στη συνέχεια κλείστε το σιγά σιγά. Επαναλάβετε τη διαδικασία και θα δείτε ότι το στόμα σας θα χαλαρώσει. Παράλληλα, αναπνεύστε βαθιά, χαλαρώστε και μιλήστε με φυσικό τρόπο. Το σωστό κατά τη διάρκεια της ομιλίας είναι να αισθάνεστε ότι η κοιλιά σας κινείται λίγο, ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας. Αν εκείνη τη στιγμή πιέσετε το σημείο αυτό προς τα κάτω… θα αποκτήσετε μια διαφορετική φωνή. Τέλος, κάντε πως θέλετε να σφυρίξετε, σουφρώνοντας τα χείλη σας και μείνετε έτσι για λίγο. Μετά δοκιμάστε να μιλήσετε και θα δείτε ότι η ομιλία σας θα έχει αλλάξει λίγο.

Αποκτήστε απαλή φωνή και χαμογελάστε!
Εάν υπάρχει ένταση στο λαιμό ή στο στήθος σας, η φωνή σας θα ακούγεται βραχνή και αναγκαστική, σχεδόν σαν να έχετε λαρυγγίτιδα. Χαλαρώστε το επάνω μέρος του σώματος σας, δηλαδή τους ώμους, το λαιμό σας και τους κοιλιακούς μυς και η φωνή σας θα ακούγεται πιο απαλή και ευχάριστη. Παράλληλα, δοκιμάστε να μιλήσετε χαμογελαστά και όχι σκυθρωπά. Με τον καιρό θα μπορέσετε να βάλετε μια αίσθηση του χαμόγελου μέσα στη φωνή σας, χωρίς να χρειάζεται αναγκαστικά να χαμογελάτε!

Διώξτε τη μονοτονία από τη φωνή σας
Είναι σημαντικό να αποφύγετε τη μονοτονία της φωνής σας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης και να δοκιμάσετε μικρές αυξομειώσεις πάνω της. Μια τέτοια κίνηση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την προσοχή του συνομιλητή σας και να σας οδηγήσει σε μια πιο φιλική φωνή. Σημαντικό, πάντως, είναι να δείχνετε τα συναισθήματά σας μέσα από τα λόγια σας, ώστε να προσεγγίζετε πιο εύκολα τον άλλο.

Προσπαθείτε να μιλάτε, παίρνοντας αναπνοές
Η ανάγκη να μιλήσετε χωρίς διακοπές και να μην κάνετε «διαλείμματα»… σας κάνει να φαίνεστε ανυπόμονοι και αγχωμένοι. Οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν προσοχή σε αυτούς που μιλούν με αρκετές παύσεις και παίρνουν ικανοποιητικές αναπνοές. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κάποιος δεν μιλάει πολύ γρήγορα, έχει το διπλάσιο χρόνο να βελτιώσει τα λόγια του και να τα σκεφτεί δυο φορές παραπάνω! Ειδικά αν είστε υπό πίεση ή άγχος… δοκιμάστε το!

Κάντε εξάσκηση… με διαφορετικό ύφος φωνής
Καθίστε μπροστά από τον τηλεφωνητή και δοκιμάστε να καταγράψετε πολλά μηνύματα με διαφορετικό ύφος φωνής. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε προτάσεις που να συνδυάζονται απόλυτα με διάφορα συναισθήματα, όπως είναι ο ενθουσιασμός, το ενδιαφέρον, η περιέργεια. Παρά την αλλαγή του ύφους σας, διατηρήστε τη φιλικότητα στη φωνή σας και κρίνετε το αποτέλεσμα σαν ένας ξένος ακροατής. Πρόκειται για μια πολύ καλή εξάσκηση!


Μην ανεβάζετε υπερβολικά την ένταση της φωνής σας
Ειδικά, όταν κάποιος βρίσκεται πολύ κοντά σας, προσπαθήστε να μη φωνάζετε, αλλά να μιλάτε κανονικά προς ήπια. Το πιο σημαντικό σε μια φωνή που βγάζει φιλικότητα και αξιοπιστία… είναι το βάθος της φωνής και η απαλότητά της. Δεν σημαίνει ότι αν δεν μιλάτε δυνατά, δεν θα δείχνετε αυτοπεποίθηση! Αντιθέτως, πολλές φορές, η πολύ δυνατή φωνή προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα παρά φιλικότητα.

Προσέξτε τη χρήση των λέξεων και τις σκέψεις σας
Για να μπορέσετε να «κερδίσετε» τον τίτλο φιλικός στις συνομιλίες σας, δεν παίζει ρόλο μόνο η φωνή αλλά και το περιεχόμενο της ομιλίας σας. Δώστε έμφαση σε λέξεις που καθοδηγούνται από ευγένεια και φροντίδα, τα κουτσομπολιά ή τα παράπονα! Να θυμάστε ότι ακόμα και μια σκέψη μπορεί εύκολα να αποκαλυφθεί μέσα από τον τόνο της φωνής σας. Για αυτό να προσέχετε ακόμα και αυτές, ώστε να μην προβάλλετε ένα διαφορετικό χαρακτήρα…