13 Φεβρουαρίου 2013

Στα 2,5 εκ. ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου για το 2013

Εξαιρετικά περιορισμένο είναι το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το τρέχον έτος και το οποίο παρουσιάστηκε, προσφάτως,  στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

 Το σύνολο του Προγράμματος ανέρχεται στα 2.564.756,16 ευρώ εκ των οποίων το 1.688.997,52 ευρώ αφορούν έργα που έρχονται από προηγούμενες χρονιές, ενώ μόλις 875.758 θα δοθούν για νέα έργα.

Και από αυτά τα νέα έργα η συντριπτική πλειοψηφία είναι συντηρήσεις-επισκευές κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, ενώ απουσιάζουν τα μεγάλα έργα που στο παρελθόν έμπαιναν... απλόχερα στα τεχνικά προγράμματα ανεξαρτήτως του αν είχαν εξασφαλιστεί οι πόροι, καθώς τώρα πλέον μπαίνουν μόνο όσα έργα έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις.


Το γεγονός πως έχουν σφίξει τα λουριά στον τομέα των έργων και το πρόγραμμα είναι “συντηρητικό” αναγνώρισε  και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, ο οποίος όμως διευκρίνισε πως έχουν γίνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις και τόνισε πως αν τελικά υλοποιηθεί το πρόγραμμα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό. 

Σταύρος Γεωργόπουλος: “Λειτουργείτε σαν διαχειριστές των δικών μας έργων”
Σκληρή κριτική άσκησε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τα στελέχη της  διοίκηση πως ουσιαστικά λειτουργούν ως διαχειριστές των έργων που είχε εξασφαλίσει η δική του Δημοτική Αρχή την προηγούμενη δημοτική περίοδο “με μεγάλη προσπάθεια και πολύ τρέξιμο”. “Το Ηράκλειο έχει ανάγκη από έργα υποδομής αλλά και από έργα καθημερινότητας. Θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε πιστώσεις από άλλους φορείς για να γίνουν έργα στο Ηράκλειο. Το πρόγραμμα είναι φτωχό και δεν έχει διεκδικητικό χαρακτήρα”  τόνισε ο πρώην Δήμαρχος.

Η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, κα Μαριάννα Ζούρου,  ρώτησε για τις χρονίζουσες εκκρεμότητες σχετικά με τα έργα στη Λ. Ηρακλείου και τη Λ. Κύμης.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, προέβλεψε πως έργα θα γίνονται στους δήμους αλλά θα αλλάξουν χαρακτήρα καθώς θα απευθύνονται σε ευρύτερες ενότητες δημοτών και θα είναι εκμεταλλεύσιμα από ιδιωτικά κεφάλαια. 

Στο “σημείο μηδέν” η διαπλάτυνση της Λεωφόρου Ηρακλείου
Ο κ. Βλαντής στη δευτερολογία του είπε πως εφόσον το ΕΣΠΑ παραταθεί μέχρι και το 2015 ο Δήμος θα είναι σε θέση να διεκδικήσει κονδύλια για έργα. Για τη διαπλάτυνση της Λ. Ηρακλείου αποκάλυψε πως μετά από τόσα χρόνια είναι πάλι στο “σημείο μηδέν” και αποκάλυψε πως είναι δύσκολο το έργο να γίνει στην αρχική του μορφή  

Στο Επιχειρησιακό τα οράματα  
Παράλληλα με το Τεχνικό Πρόγραμμα παρουσιάστηκε και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου για το διάστημα 2012-2014 το οποίο σε αντίθεση με το πρόγραμμα έργων είναι πιο μεγαλόπνοο καθώς δεν υπόκειται σε λογιστικούς περιορισμούς και ανέρχεται συνολικά στα 32.862.300 ευρώ.
Ο κ. Βλαντής παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες που είναι η κοινωνική πολιτική, τα έργα και οι υποδομές και τόνισε πως με την κατάλληλη διεκδίκηση και με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μπορούν να επιτευχθούν κάποια πράγματα. Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης έγινε λόγος για "ευχολόγιο" και "έκθεση ιδεών" που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα με τον κ. Βλαντή να διαφωνεί τονίζοντας πως αποτελεί ένα καλό εργαλείο γιατί θέτει στόχους και βάζει αιρετούς και εργαζόμενους σε μια διαδικασία προβληματισμού και επεξεργασίας προτάσεων ώστε να βγαίνουν κατευθύνσεις. Στις ψηφοφορίες που έγιναν επί των δύο θεμάτων ( Τεχνικό και Επιχειρησιακό) οι εισηγήσεις εγκρίθηκαν μόνο από τους Συμβούλους της συμπολίτευσης ενώ παρόντες δήλωσαν οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης.

xtypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.