8 Φεβρουαρίου 2013

Απαντήσεις για επιδοτήσεις αξίας έως 180.000 ευρώ!!!

Για τις επιδοτήσεις που φτάνουν έως και τα 180.000 ευρώ, δηλαδή το 60% της επένδυσης του προγράμματος που τρέχει το ΥΠΑΝ μέσω ΕΣΠΑ, για τουρισμό μεταποίηση και χονδρικό εμπόριο, δόθηκαν κάποιες απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που έχουν υποβάλλει έως τώρα οι ενδιαφερόμενοι. Για να μην κάνετε τις ίδιες, διαβάστε τες παρακάτω


-Τα μηχανήματα έργου (αυτοκινούμενα οχήματα για την εκτέλεση τεχνικού έργου πχ εκσκαφείς) είναι επιλέξιμα; Αν ναι λογίζονται ως εξοπλισμός ή ως μεταφορικά μέσα;


Απ: Ναι είναι επιλέξιμα εφόσον απαιτούνται και εξυπηρετούν τη δραστηριότητα της επιχείρησης, για την οποία έχει υποβάλει πρόταση. Περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μηχανήματα - Εξοπλισμός παραγωγής – Λοιπός Εξοπλισμός».

-Είναι επιλέξιμη η αντικατάσταση ή αγορά επαγγελματικών αυτοκίνητων και σε ποιες Θεματικές Ενότητες;


Απ: Τα μεταφορικά μέσα είναι κατηγορία επιλέξιμων δαπανών και στις τρεις θεματικές ενότητες. Πρόκειται για προμήθεια μεταφορικών μέσων επαγγελματικής χρήσης, σχετικής με τη δραστηριότητα της επιχείρησης, τα οποία θα πρέπει να είναι καινούργια και αμεταχείριστα.

-Συμπεριλαμβάνεται η ανέγερση κτιρίων;


Απ: Ναι εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του οδηγού και οι προϋποθέσεις που τίθενται για την επιλεξιμότητα των δαπανών.

-Είναι επιλέξιμη η δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης ψυκτικού θαλάμου σε φορτηγό;


Απ: Ναι είναι επιλέξιμη δαπάνη η αγορά και η εγκατάσταση ψυκτικού θαλάμου σε όχημα εφόσον απαιτείται και εξυπηρετεί τη δραστηριότητα της επιχείρησης, για την οποία έχει υποβάλει πρόταση. Επισημαίνεται ότι το φορτηγό θα πρέπει να ανήκει στη κυριότητα της επιχείρησης και ο ψυκτικός θάλαμος να είναι καινούργιος και αμεταχείριστος.

-Τα τιμολόγια είναι επιλέξιμα μετά την ημερομηνία Προκήρυξης του Προγράμματος (μετά την ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης για συγκεκριμένες δαπάνες).Τα δελτία αποστολής εάν είναι προγενέστερα είναι επιλέξιμα;


Απ: ΟΧΙ. Η έκδοση οποιουδήποτε παραστατικού (π.χ. προκαταβολή, Δελτίο Αποστολής κλπ) πριν την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών καθιστά αυτόματα το συνδεδεμένο παραστατικό αγοράς μη επιλέξιμο και κατά συνέπεια και τη δαπάνη με την οποία συνδέεται, καθώς και το σύνολο του επιχειρηματικού σχεδίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών.

-Τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές προβολής (
spot) είναι επιλέξιμες στις δαπάνες προβολής;

Απ: ΟΧΙ. Δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη το κόστος για τη χρήση Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

-Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν στην αύξηση κλινών στα τουριστικά καταλύματα;


Απ: Είναι επιλέξιμες αρκεί να προσκομιστεί, μεταξύ άλλων, κατά τον τελικό έλεγχο ανανεωμένο Σήμα Λειτουργίας ΕΟΤ. Ειδικότερα στις περιοχές ΟΠΑΑΧ οι επενδύσεις στον τουρισμό για ίδρυση και εκσυγχρονισμό με αύξηση δυναμικότητας (με προσθήκη καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση) χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το ΕΓΤΑΑ και μέχρι ύψους συνολικού προϋπολογισμού 600.000€.

-Εξετάζεται ο τρόπος κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής κατά την υποβολή της πρότασης;


Απ: Ο τρόπος κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής δεν εξετάζεται κατά την αξιολόγηση της πρότασης. Κατά τον έλεγχο και την πιστοποίηση των δαπανών αποδεικνύεται με την εξόφληση των σχετικών παραστατικών.

-Εταιρεία ΑΕ παροχής υπηρεσιών έχει μια χρήση από 7/2/11 μέχρι 31/12/11 και μια από 1/1/12 μέχρι 31/12/12. Μπορεί να υποβάλλει πρόταση στη δράση;


Απ: Σύμφωνα με τον Οδηγό υφιστάμενες είναι οι επιχειρήσεις που μέχρι τις 31.12.2011, έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας. Συνεπώς η παραπάνω επιχείρηση μπορεί να υποβάλει πρόταση στην κατηγορία των νέων επιχειρήσεων.

- Εμπορική επιχείρηση που έχει δραστηριότητα λιανικό εμπόριο, πριν την υποβολή της πρότασης θα αποκτήσει επιλέξιμο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) χονδρικού εμπορίου και θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενισχύοντας της δραστηριότητα του χονδρικού εμπορίου. Είναι επιλέξιμη; Αν ναι πώς γίνεται ο διαχωρισμός των επιλέξιμων δαπανών που αφορούν στο χονδρικό εμπόριο;


Απ: Για την παραπάνω περίπτωση αλλά και γενικά για ανάλογες περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν ή αποκτήσουν μεικτή δραστηριότητα (με επιλέξιμους και μη επιλέξιμους κωδικούς) θα πρέπει το σύνολο των δαπανών να αφορά αποκλειστικά και μόνο στις προτεινόμενες επιλέξιμες δραστηριότητες. Συνεπώς δαπάνες που δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ή θα διαπιστωθεί είτε κατά την αξιολογική διαδικασία, είτε κατά τον έλεγχο της επένδυσης ότι εξυπηρετούν ή δύναται να εξυπηρετήσουν και μη επιλέξιμη δραστηριότητα θεωρούνται μη επιλέξιμες και περικόπτονται.

-Επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα και με επιλέξιμο κωδικό - ΚΑΔ, μπορεί να πραγματοποιήσει δαπάνες σε δύο διαφορετικούς χώρους υλοποίησης, οι οποίοι θα είναι νόμιμα δηλωμένοι στην επιχείρηση (π.χ. Έδρα, και υποκατάστημα);


Απ: Ναι με την προϋπόθεση ότι οι διαφορετικοί τόποι υλοποίησης είναι εντός της ίδιας περιφέρειας και πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων – όρων του οδηγού.


 fpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.