19 Φεβρουαρίου 2013

13η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η 13η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής σηματοδοτήθηκε από την παρουσία της συγγραφέως Ρέας Γαλανάκη που η Λέσχη είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει.

Η συζήτηση εστιάστηκε αρχικά στο μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά για να αγκαλιάσει όμως στη συνέχεια ενα σημαντικό αριθμό έργων της αλλά και μια πιο σφαιρική αντίληψη της συγγραφέως γύρω από θέματα όπως η γραφή, η Λογοτεχνία, η Ιστορία, η σχέση πραγματικότητας και μυθοπλασίας και ο σεβασμός από τη μεριά της στα ιστορικά γεγονότα και στο ιστορικό γίγνεσθαι, η πολιτική και η παραγωγή του βιβλίου στη χώρα μας στις μέρες μας, το ηλεκτρονικό και το έντυπο βιβλίο.


Για τον Βίο του Ισμαήλ Φερίκ πασά η κα Γαλανάκη τόνισε, μεταξύ άλλων, την αυστηρότητα του λόγου και του γλωσσικού ύφους, που δεν μπορεί παρά να είναι συνυφασμένα με την εποχή που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει, την ερευνητική, μακροχρόνια και επίπονη εργασία που απαιτεί για την ίδια η συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Τόνισε επίσης ότι αυτό που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα και πρωτίστως ώστε να ανακαλέσει ένα πρόσωπο από την Ιστορία ή από μια συγκεκριμένη χρονική πραγματικότητα είναι η συγκίνηση που αυτό το πρόσωπο της γεννά, καθώς και η μυθική διάσταση που πλαισιώνει .τη ζωή του, έτσι ώστε να το αναγάγει σε μυθιστορηματικό ήρωα.

Επεσήμανε τη μοναχικότητα του συγγραφέα και τις συγκινήσεις που έχει εισπράξει η ίδια χάριν των μυθιστορημάτων της. Τα μέλη με τη σειρά τους διατύπωσαν ερωτήματα, εξέφρασαν το θαυμασμό τους προς τη συγγραφέα για το έργο της, διάβασαν αποσπάσματα που τους κέντρισαν από τα μυθιστορήματά της Ο Βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά και από το Θα υπογράφω Λουί. Φιλική, με αμεσότητα, σαφήνεια και καθαρότητα λόγου, η κα Γαλανάκη γοήτευσε τους παρευρισκόμενους.

Μετά το τέλος της συζήτησης, η συγγραφέας έγραψε αναμνηστική αφιέρωση σε βιβλία της που έχει στην κατοχή της η Βιβλιοθήκη καθώς και σε βιβλία της που ανήκαν στα μέλη της Λέσχης. Η λέσχη έδωσε το επόμενο ραντεβού της στις 13 Μαρτίου 2013 με το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη Τα σακιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.