31 Ιανουαρίου 2013

WWF Ελλάς-Με ένα κλικ 800 νησιωτικοί υγρότοποι

803 υγρότοποι, 75 νησιά, 9 χρόνια δουλειάς, χιλιάδες φωτογραφίες, 104.000 στρέμματα υγροτοπικών εκτάσεων, τεράστιος όγκος γεωγραφικής και όχι μόνο πληροφορίας… βρίσκονται μόνο ένα κλικ μακρυά χάρη στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Πρόκειται για το Υγροτόπιο, ο νέος διαδικτυακός τόπος του WWF Ελλάς που αποσκοπεί στην ενημέρωση και παροχή περιβαλλοντικής πληροφορίας, σχετικά με τους νησιωτικούς υγρότοπους.


Μέσα από μία δυναμική βάση δεδομένων, ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα για ένα διαδικτυακό ταξίδι στα νησιά της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα, στα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματά τους, τους υγρότοπους.

Έτσι, όλοι οι πολίτες αλλά και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση, την έρευνα, την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, αποκτούν ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφορίας για τα οικολογικά αυτά διαμάντια, εμπλουτισμένο με στατιστικά, γεωγραφικά και άλλα δεδομένα, χαρτογραφικές απεικονίσεις, καθώς και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες.

Με αυτόν τον τρόπο, το WWF Ελλάς συμπληρώνει ένα πάζλ πολυδιάστατης δράσης για την ουσιαστική προστασία των νησιωτικών υγρότοπων, η οποία ξεδιπλώθηκε τα τελευταία εννιά χρόνια.

Μέσω της πίεσης που άσκησε, 53 μικροί υγρότοποι χαρακτηρίστηκαν «Περιοχές Ειδικής Προστασίας» στα τοπικά σχέδια χωρικής οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ), με ενδεικτική την περίπτωση της Πάρου. Παράλληλα, ανέλαβε δυναμικές πρωτοβουλίες για την προστασία συγκεκριμένων υγροτόπων, όπως στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου και τον ποταμό Μαλίων στην Κρήτη. Μια μεγάλη νίκη υπήρξε και η περίπτωση του υγροτόπου Μορώνη στην Κρήτη, όπου απομακρύνθηκαν 12.000 κ.μ. μπάζων και ξεκίνησε από το Δήμο Σούδας σοβαρό πρόγραμμα αποκατάστασης. Η Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών διαχειρίστηκε περισσότερες από 70 περιπτώσεις υποβάθμισης υγροτόπων, ενώ το δίκτυο εθελοντών που δημιουργήθηκε, συνεισέφερε ενεργά στις προσπάθειες προστασίας.

Το WWF Ελλάς σημειώνει όμως ότι οι περιπτώσεις υποβάθμισης συνεχίζονται καθημερινά, στους υγροτόπους ακόμα και σε αυτούς που πλέον προστατεύονται. Επιχωματώσεις, μπαζώματα, αποστραγγίσεις, διανοίξεις δρόμων και δόμηση αποτελούν πραγματικότητα ενόψει και της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου).

Το WWF Ελλάς θα συνεχίσει και αυτή τη χρονιά τις δράσεις του, κινητοποιώντας πολίτες και ασκώντας πιέσεις για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

«Οι νησιωτικοί υγρότοποι αποτελούν ένα σημαντικό φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας και αξίζουν την ουσιαστική προστασία από πολίτες και Πολιτεία. Το Υγροτόπιο συγκεντρώνει όλη εκείνη την απαραίτητη πληροφορία και την προσφέρει με εύχρηστο τρόπο στην κοινωνία των πολιτών, ως ένα ακόμη όπλο στη μάχη υπέρ του φυσικού μας περιβάλλοντος και των μοναδικών αυτών οικολογικών θησαυρών», σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η δημιουργία του Υγροτόπιου αποτέλεσε μια από τις δράσεις του προγράμματος του WWF Ελλάς «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το MAVA Fondation pour la Nature.

Περισσότερες πληροφορίες:
Θάνος Γιαννακάκης, υπεύθυνος προγράμματος νησιωτικών υγρότοπων WWF Ελλάς, τηλ: 2810 328019, t.giannakakis@wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.