28 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΕΣ προς δήμους: Για διεθνείς συνεργασίες χρειάζεστε την έγκρισή μας

Την έγκριση της αρμόδιας Τριμελούς Επιτροπής χρειάζονται οι δήμοι της χώρας προκειμένου να προχωρήσουν σε διεθνείς συνεργασίες.

Με έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους της χώρας τονίζει  ότι διαπιστώνει «για πολλοστή φορά» πως για την υλοποίηση διεθνών συνεργασιών, όπως αδελφοποίηση πόλεων και υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας,  δεν έχει ζητηθεί η προβλεπόμενη σύμφωνη γνώμη της Τριμελούς Επιτροπής.


Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι από τώρα και στο εξής η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων των δήμων προς την Επιτροπή θα πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις:
  • Κάθε πρόταση δήμου για συμμετοχή του σε διεθνή συνεργασία, οφείλει να συνοδεύεται από την απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
  • Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Θα πρέπει να αποτυπώνει αναλυτικά την «προστιθέμενη αξία» και τους τομείς της εν λόγω συνεργασίας με τον δήμο του εξωτερικού. Επίσης στην περίπτωση των αδελφοποιήσεων πόλεων θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αδελφοποιήσεις πόλεων αποτελούν το επιστέγασμα και όχι την απαρχή μιας συνεργασίας μεταξύ δύο δήμων.
  • Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, πρέπει να αποστέλλονται άμεσα και έγκαιρα στη Γραμματεία της Τριμελούς Επιτροπής. Αυτό θεωρείται απαραίτητο προκειμένου πριν από τη χορήγηση ή όχι της αίτησης για σύμφωνη γνώμη να καταστεί δυνατή ενδεχόμενη επικοινωνία των μελών της Επιτροπής, αφενός, με τους ενδιαφερόμενους φορείς και αφετέρου με τις αλλοδαπές αρχές (πρεσβείες και προξενία) που είναι διαπιστευμένες στο ελληνικό κράτος για παροχή επιπλέον στοιχείων και πληροφοριών.
Στην επιστολή τονίζεται αυστηρά ότι αν δεν ισχύσουν οι σχετικές προϋποθέσεις «η επιτροπή δεν θα εξετάζει το αίτημα που αποστέλλεται στη Γραμματεία της καθυστερημένα ή συνοδευμένο από ελλιπή στοιχεία. Για τη «συμμόρφωση»  των δήμων ζητείται  από τη ΚΕΔΕ να κοινοποιήσει και η ίδια το σχετικό έγγραφο προς τις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων.

Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.