16 Ιανουαρίου 2013

«Το πρώτο» ποδήλατο από ανακυκλωμένα υλικά

Ένα καθημερινό «εργαλείο» οικολογικής μετακίνησης, το ποδήλατο, γίνεται τώρα ακόμη πιο «πράσινο». Ένα αμερικανικό start-up αναζητεί χρηματοδότηση για να προχωρήσει στην παραγωγή του ReCycle, του πρώτου – όπως υποστηρίζει - ποδηλάτου από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο και άλλα ανακτημένα υλικά.

Για να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα απόβλητα, οι δημιουργοί του αφαίρεσαν το σωλήνα σέλας, ενώ έφτιαξαν «από την αρχή» το σύστημα με τα ψαλίδια, όπου «κάθεται» ο άξονας του πίσω τροχού. Υπόσχονται επίσης ότι η αλυσίδα διαρκεί περισσότερο, χωρίς να χρειάζεται συντήρηση ή γράσο.
Το ReCycle περιλαμβάνει κι άλλες καινοτομίες που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.


Για παράδειγμα, τόσο η σέλα όσο και τα χερούλια, στο τιμόνι, είναι φτιαγμένα από φελλό. Το ποδήλατο θα κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον τρεις unisex εκδόσεις, που απευθύνονται σε αναβάτες ύψους 1,55 έως 1,95 και η τιμή των οποίων αρχίζει από  περίπου 1.500 ευρώ.

Πρόσφατα, η εταιρία με έδρα το Λος Άντζελες στράφηκε στους χρήστες της γνωστής ιστοσελίδας Kickstarter, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να χρηματοδοτήσει πάσης φύσεως πρότζεκτ. Για να αρχίσει την παραγωγή, η ReCycle είχε βάλει ως στόχο τις 50 παραγγελίες ή περίπου 105.000 δολάρια, με όρους δωρεών.

«Τα πρωτότυπά μας είναι υπαρκτά και κυκλοφορούν σε κάποιο δρόμο της περιοχής σας (αν ζείτε στο Λος Άντζελες)», υποστήριξε ο επικεφαλής της εταιρίας Μπράις Έντμοντς. «Παρά τις πολλές δυσκολίες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό ποδήλατο κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, κάτι που το καθιστά την πιο πράσινη επιλογή μετακίνησης που υπάρχει.»

Ανάλογα με το μέγεθος της δωρεάς τους, οι χρήστες του Kickstarter θα αμείβονταν με διάφορα «δωράκια». Όποιος, για παράδειγμα, δεσμευόταν να δώσει 35 δολάρια, θα έπαιρνε ως δώρο ένα μπλουζάκι. Με 2.250 δολάρια, θα αγόραζε ουσιαστικά τη μία από τις τρεις εκδόσεις του ποδηλάτου, ενώ με 5.000 δολάρια θα έπαιρνε και τις τρεις.

Δυστυχώς για τη ReCycle, η «κρούση» στο Kickstarter δεν απέφερε καρπούς, καθώς συγκεντρώθηκαν λιγότερα από 68.000 δολάρια. Ο Έντμοντς και η ομάδα του, ωστόσο, δεν μοιάζουν να πτοούνται, καθώς σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους (www.riderecycle.com), τα ποδήλατα θα είναι σύντομα διαθέσιμα σε επιλεγμένα αμερικανικά καταστήματα.


 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.