23 Ιανουαρίου 2013

Η Κλιματική Αλλαγή στις Πόλεις

Στη Φλωρεντία θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2013, το διεθνές συνέδριο για το αστικό κλίμα και την ιστορία της Μετεωρολογίας, που διοργανώνουν το CNR Ibimet-Institute of Biometeorology, το Ximeniano Observatory, και το επαρχιακό συμβούλιο της Φλωρεντίας ( Florence Provincial Council).

 
Η σημασία της αστικής μετεωρολογίας, είναι σήμερα εμφανής, αφού  πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές. Οι σύνεδροι θα  διερευνήσουν και θα αναπτύξουν  τις προοπτικές και τους τρόπους αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης και της σύγχρονης τεχνολογίας ,ώστε οι πόλεις να γίνουν χώροι για την αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την προσβασιμότητα. 

Θα αναπτύξουν επίσης τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, και για το πώς οι πόλεις  θα είναι σε θέση να απορροφήσουν περεταίρω αυξήσεις του πληθυσμού τους, να διαχειριστούν τους υφιστάμενους πόρους και να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων τους σ’ αυτές.

Ο ρόλος των Μετεωρολογικών Παρατηρητηρίων, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την  παροχή στήριξης σε όλους όσοι ασχολούνται με τη δημόσια υγεία, τη διαχείριση της κινητικότητας και τον σχεδιασμό νέων αστικών χώρων, αλλά και τη διαχείριση των  έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Στη Φλωρεντία,  οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις που ξεκίνησαν  πριν από 200 χρόνια,   εξακολουθούν να γίνονται  από το ίδιο Ίδρυμα, τοXimeniano Observatory, στην ίδια θέση, στην καρδιά της αρχαίας Φλωρεντίας.

Το συγκεκριμένο παρατηρητήριο  δεν είναι μουσείο,  εξακολουθεί να εκτελεί τακτικές μετρήσεις και συμμετέχει  στην ανάπτυξη των γνώσεων στον τομέα της μετεωρολογίας. Στο συνέδριο, θα τονιστεί αλλά και θα  τιμηθεί η σημασία του για την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.