22 Ιανουαρίου 2013

Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν τώρα εθελοντές

Εκκληση για εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων απευθύνουν οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ), εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των ασθενών που επισκέπτονται καθημερινά τα πολυϊατρεία τους σε Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι πέρασαν το κατώφλι των πέντε πολυϊατρείων εντός του 2012, ενώ τους τελευταίους μήνες οι Ελληνες που ζητούν ιατρική βοήθεια είναι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς.


«Διανύουμε μια περίοδο όπου οι ανάγκες μεγαλώνουν συνεχώς, ενώ οι ασθενείς μας αντιμετωπίζουν όλο και πιο σύνθετα προβλήματα. Ο αριθμός των Ελλήνων ασθενών, κυρίως μεσαίας και μεγάλης ηλικίας, έχει αυξηθεί δραματικά, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι καλούμαστε πια να στηρίξουμε ανθρώπους με πολύ σοβαρά νοσήματα.

Για να δώσω ένα παράδειγμα, αυτές τις μέρες προσπαθούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα ενός 38χρονου ανέργου με σκλήρυνση κατά πλάκας, που χρειάζεται 800 ευρώ τον μήνα για να αγοράσει τα φάρμακά του» λέει ο πρόεδρος των ΓτΚ Νικήτας Κανάκης.

Στο πολυϊατρείο της οργάνωσης στην οδό Σαπφούς, στο κέντρο της Αθήνας, το ποσοστό των Ελλήνων ασθενών ξεπερνά σήμερα το 35%. Στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 70% και στο Πέραμα σχεδόν το 100%. «Ανάμεσά τους βρίσκονται καρκινοπαθείς, διαβητικοί και ηλικιωμένοι που μένουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Οι περισσότεροι όμως είναι πρώην ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, που δεν μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο υγείας εξαιτίας παλαιών χρεών. Αυτοί οι άνθρωποι ίσως βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από όλους, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις καλούνται να συντηρήσουν τετραμελείς και πενταμελείς οικογένειες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό εισόδημα» αναφέρει ο ίδιος.

Αυξημένες ανάγκες υπάρχουν κυρίως για καρδιολόγους, παθολόγους, παιδιάτρους, γυναικολόγους, οφθαλμιάτρους και δερματολόγους, που θα κληθούν να στελεχώσουν τόσο τα πολυϊατρεία όσο και τις κινητές μονάδες των ΓτΚ. «Με τις κινητές μονάδες θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Χρειαζόμαστε λοιπόν γιατρούς ακόμα και για μία ώρα, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αστέγους, απόρους και ανασφάλιστους. Η κινητή οφθαλμολογική μονάδα έχει ήδη ξεκινήσει τις επισκέψεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες» σημειώνει ο κ. Κανάκης.


Γεράσιμος Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.