4 Ιανουαρίου 2013

Ενοίκιο Λονδίνου στο Ηράκλεο Αττικής

To ύψος του ενοικίου που καταβάλλεται για τη στέγαση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ηρακλείου Αττικής απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Αφορμή στάθηκε η πρόταση για επέκταση της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Δήμου και ιδιοκτήτη σχετικά με την παραχώρηση επιπλέον αιθουσών του κτιρίου.

Σημειώνεται πως το Εργαστήρι, που φιλοξενεί δεκάδες μαθητές με ειδικές ανάγκες από  14 έως και 22 ετών από την ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων, λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο κτίριο στη συμβολή των οδών Παπαδάκη και Ζαλοκώστα.


Η αρμοδιότητα της πληρωμής του ενοικίου άνηκε μέχρι πρότινος στη Νομαρχία Αθηνών για να περάσει με τις αλλαγές του “Καλλικράτη” πρώτα στο Δήμο και στη συνέχεια (προσωρινά?) στην Περιφέρεια η οποία και καταβάλλει το σήμερα το ενοίκιο.

Ωστόσο, διάχυτη είναι η εντύπωση πως σύντομα και αυτό το κονδύλι θα περάσει στις πλάτες του Δήμου.

 Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), κ. Ηλίας Μπάρμπας, η αρχική σύμβαση είχε υπογραφεί από την πρώην Νομαρχία Αθηνών στην εποχή των παχιών τότε αγελάδων. Το δε τίμημα του ενοικίου ανερχόταν αρχικά στα 20.500 ευρώ για να πέσει αργότερα στις 16.000 ευρώ με τον ιδιοκτήτη να αναλαμβάνει την υποχρέωση για πληρωμή πετρελαίου, καθαριότητα και συντήρηση του κτιρίου.

Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει πριν αρκετούς μήνες απόφαση  για την ενοικίαση επιπλέον αιθουσών του κτιρίου συνολικής επιφάνειας 207,18 τ.μ. προκειμένου να μπορέσει το ΕΕΕΕΚ να δεχθεί και άλλα παιδιά που είχαν μείνει εκτός σχολείου λόγω έλλειψης χώρων έναντι 3100 ευρώ και έτσι το συνολικό τίμημα έφτασε τα 19.000 ευρώ. Αξίζει, όμως, να αναφερθεί πως στην ίδια απόφαση αναφερόταν ότι ο Δήμος θα αναζητούσε  νέο χώρο για τη στέγαση του σχολείου με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές που θα θέσει ο Διευθυντής του ΕΕΕΕΚ λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου και μέχρι βέβαια να στεγαστεί σε ιδιόκτητο χώρο. 

Αυτό ακριβώς το γεγονός σημείωσαν σε παρεμβάσεις τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, κ.κ. Κυριάκος Κουτρούλης (“Ηράκλειο -η Πόλη μας”) και Νίκος Μπάμπαλος  (“Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη”), που τόνισαν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η καταβολή αυτού του υψηλού μισθώματος.

Προτάσεις από την Αντιπολίτευση Ο κ. Κουτρούλης τόνισε επιπλέον πως το υπάρχον κτήριο είναι ακατάλληλο για τα παιδιά και είπε πως πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την επιλογή του. “Το ΕΕΕΕΚ έπρεπε ήδη να είχε φύγει από εκεί και να βρεθεί ένα κτίριο με αύλειο χώρο για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο να δίνουμε 20.000 ευρώ και τα παιδιά να είναι μέσα σε κλουβιά” τόνισε ο κ. Κουτρούλης.
“Λεόντειο” χαρακτήρισε τη συμφωνία και με πολύ ψηλό τίμημα  ο επικεφαλής της μείζονος, κ. Νώντας Σπυρόπουλος. “Αυτά τα χρήματα φεύγουν από το κράτος. Καλό είναι να γίνει μια προσπάθεια” παρατήρησε σχετικά με την αιτίαση ότι το ενοίκιο πληρώνεται από την Περιφέρεια. 
Για “σκανδαλώδη σύμβαση” έκανε λόγο ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”  Αμαρουσίου κ. Βασίλης Λυκούρας , ο οποίος ζήτησε να μην περάσει το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα έτσι απλά αλλά να εκδοθεί ψήφισμα και να σταλεί στην Περιφέρεια. “Αυτό το ενοίκιο υπάρχει μόνο στο Λονδίνο και στο Παρίσι” παρατήρησε ο κ. Λυκούρας.

Ο  κ. Λυκούρας αλλά και ο κ. Μπάμπαλος, νωρίτερα, ζήτησαν να γίνει διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη ώστε να μειωθεί το ενοίκιο. Να εξεταστεί από το Δήμο αν υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια στο Ηράκλειο ζήτησε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος. 

Έρευνα αγοράς και παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο 
Από την πλευρά της διοίκησης μπορεί να επισημάνθηκε ότι η Περιφέρεια πληρώνει το ενοίκιο, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίστηκε, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Δημήτρης Μπούκης, ότι η αρχική σύμβαση είναι ένα “παράδειγμα προς αποφυγή”.

Ο κ. Μπούκης μίλησε για το παγωμένο έργο ανέγερσης κτηρίου για το ΕΕΕΕΚ στο οικόπεδο του ΟΣΚ επί της οδού Πεύκων υποστηρίζοντας πως υπάρχει η δυνατότητα ένταξης σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ο κ. Μπάρμπας, από την πλευρά του, ζήτησε να γίνει μια καταμέτρηση των παιδιών για να διαπιστωθεί πόσα είναι από το Ηράκλειο και πόσα από όμορους δήμους και εν συνεχεία να έρθει ο Δήμος σε συνεννόηση με τους δήμους για να υπάρχει μια κατανομή των εξόδων.

Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, συμφώνησε να αναδειχτεί το θέμα στην Περιφέρεια και πρότεινε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα κάνει έρευνα αγοράς στο Ηράκλειο για τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ, αλλά και για να συζητήσει με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στην οδό Ζαλοκώστα. 

Τελικά, η πρόταση για παράταση της σύμβασης του Δήμου (που αφορά μόνο τα επιπλέον 207 τ.μ. και όχι το σύνολο του χώρου θυμίζουμε) εγκρίθηκε από την πλειοψηφία (παρόντων των κ.κ. Λυκούρα και Κοκκινίδη) μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου με μείωση του τιμήματος στα 2625 ευρώ αναδρομικά από 1 Οκτωβρίου του 2012. 

χτυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.