6 Δεκεμβρίου 2012

Συνήγορος του Πολίτη: «Παράνομη η εγκύκλιος για την ιθαγένεια»

Έντονη ανησυχία για την παραγγελία του υπουργείου Εσωτερικών προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους δήμους να αναστείλουν τη διαδικασία απονομής ιθαγένεια εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ).

Η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει ότι οι δήμοι και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις οφείλουν να εφαρμόσουν τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας μέχρι αυτός να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί από άλλη ρύθμιση.


«Κάθε απόκλιση θα ήταν παράνομη ή και αξιόποινη ενώ τυχόν εγκύκλιος δεν απαλλάσσει από την ευθύνη» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣτΠ καλεί το υπουργείο να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε, αφού πρώτα δημοσιευθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να προσαρμόσει εάν χρειαστεί τη διαδικασία απονομής ιθαγένειας στις συνταγματικές επιταγές και παράλληλα να ρυθμίσει τη μεταβατική κατάσταση.

«Η ρύθμιση αυτή πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις και να μεριμνά για την προστασία των ανήλικων παιδιών αλλοδαπών που δεν έχουν γνωρίσει άλλη χώρα εκτός της Ελλάδας» συμπληρώνει.

Ο Συνήγορος σημειώνει επίσης ότι η άτυπη διαρροή πιθανολογούμενης απόφασης δικαστηρίου δεν αρκεί για να θεμελιώσει αναστολή διατάξεων ισχύοντος νόμου.
 zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.