9 Δεκεμβρίου 2012

Λαχανόκηποι και βοτανόκηποι από τα σχολεία

Ο Δήμος Αμαρουσίου, για δεύτερη χρονιά, υλοποιεί το πρωτοποριακό πρόγραμμα δημιουργίας βοτανόκηπων και λαχανόκηπων σε σχολικούς προαύλιους χώρους. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, και αγκαλιάστηκε από τα παιδιά σε όσα σχολεία διαμορφώθηκαν κήποι κατά την περυσινή χρονιά, θα υλοποιηθεί και φέτος αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα σε συνολικά 10 Δημοτικά Σχολεία της πόλης.

Η δράση θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα από το 3ο, το 10ο και το 11ο Δημοτικό Σχολείο και θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο 2013 στο 4ο, 6ο, στο 8ο, στο 15ο, στο 16ο, στο 18ο και στο 1ο ειδικό Δημοτικό Σχολείο.


Με την ευκαιρία της έναρξης του φετινού προγράμματος δημιουργίας σχολικών λαχανόκηπων και βοτανόκηπων, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία λαχανόκηπων από τους μικρούς μαθητές σας στα σχολεία τους είχε τέτοια απήχηση. Αυτή ήταν και η αφετηρία για να προσφέρουμε και φέτος στα παιδιά μας τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τους βοτανόκηπους και λαχανόκηπούς τους και μέσα από την επαφή με τα φυτά και βότανα της ελληνικής γης να αγαπήσουν τη φύση, και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, να μυηθούν σε έναν υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό τρόπο ζωής.

Μέσα από πρωτότυπες και βιωματικές δράσεις όπως αυτή θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας διδακτικές και δημιουργικές διεξόδους, γιατί σταθερή επιδίωξή μας, την οποία και υπηρετούμε με κάθε τρόπο και ευκαιρία, είναι το όφελος και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Η σχολική κοινότητα ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνεργάστηκε στενά με την επιστημονική ομάδα του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία επισκέφτηκε τα σχολεία προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για την καλλιέργεια των βοτάνων και των φυτών και να οργανωθούν οι εργασίες καθαρισμού και προετοιμασίας του εδάφους.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του προγράμματος, οι μαθητές θα αναλάβουν οι ίδιοι να σπείρουν και φυτέψουν τους βοτανόκηπους και λαχανόκηπους με τη βοήθεια των συνεργείων του Δήμου Αμαρουσίου.

Μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση, οι μαθητές θα έλθουν σε επαφή με τη φύση, θα μάθουν τα μυστικά της σποράς και φροντίδας του κήπου, θα δημιουργήσουν τη δική τους «παραγωγή», θα αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Παράλληλα, θα γνωρίσουν τα ελληνικά βότανα και λαχανικά, θα δουν τα στάδια ανάπτυξης τους και θα γευτούν τους καρπούς τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές θα ενημερωθούν, επίσης, για τη σημαντική διατροφική αξία των βοτάνων και των λαχανικών, ωφέλιμη για την Υγεία τους.

Στα υπόλοιπα σχολεία όπου δεν είναι δυνατή η δημιουργία βοτανόκηπων και λαχανόκηπων λόγω μη κατάλληλου χώρου για καλλιέργεια, σε δεύτερο χρόνο, θα γίνει δημιουργία σπορείου σε τελάρα, εφοδιασμένα με γεωύφασμα που θα τοποθετηθούν σε παράθυρα ή άλλους χώρους με ηλιοφάνεια.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου 2013, οπότε θα γίνει η και η συγκομιδή των καρπών, θα βραβευθούν οι τρεις καλύτεροι λαχανόκηποι.

Το πρόγραμμα της δημιουργίας λαχανόκηπων και βοτανόκηπων υλοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Παιδείας της Διεύθυνσης Εποπτείας Νομικών Προσώπων και του Τμήματος Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αμαρουσίου υπό το συντονισμό του Παντελή Τσιτσιμπάση, επικεφαλής του Γραφείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Δήμου και της Προϊσταμένης του Τμήματος Πρασίνου Κατερίνας Κορώνη.



(*Σχόλιο blogger- Και πάλι απών ο Δήμος Ηρακλείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.