26 Δεκεμβρίου 2012

Βαλτεσινίκο Αρκαδίας: πέτρα και έλατα σε όλο τους το μεγαλείο!

Μέσα στα ελατοδάση του Mαινάλου, ανάμεσα στις τουριστικές, Bυτίνα και Δημητσάνα, βρίσκεται το γραφικό χωριό Bαλτεσινίκο, με μακρά ιστορία, άψογο κλίμα και παραδόσεις και ομορφιές που το κάνουν να ξεχωρίζει.


Φωτογραφία: http://www.valtessiniko.gr
Xτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων, σε μία πλαγιά του βόρειου Μαινάλου, το Βαλτεσινίκο ( http://bit.ly/ZI1YGP ) αποτελεί ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Πελοποννήσου και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Έχει περίπου 350 κατοίκους, πληθυσμός αξιόλογος αν σκεφτεί κανείς την ερήμωση που έχουν υποστεί πάμπολλα χωριά στην Αρκαδική ύπαιθρο.

Σε απόσταση περίπου 200 χλμ από την Αθήνα, 60 χλμ. από την Τρίπολη και μόλις 20 χλμ. από την Βυτίνα, το Βαλτεσινίκο βρίσκεται στο κέντρο του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος της Ορεινής Αρκαδίας. Έχοντας πανοραμική θέα, αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του υψώματος του Παλιόκαστρου, δεσπόζει από μακριά με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια του, τις εκκλησίες και τα τρεχούμενα νερά του.


Ήταν το ορμητήριο του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη καθ’ όλη την διάρκεια της Eλληνικής Επανάστασης και κυρίως μετά την έλευση του Iμπραήμ και τις σφοδρές συγκρούσεις με τον αιγυπτιακό στρατό.

Το υπέροχο φυσικό περιβάλλον στο χωριό και την ευρύτερη περιοχή, με κυρίαρχα τα ατέλειωτα ελατοδάση και τις διαδοχικές κορυφογραμμές που χάνονται στον ορίζοντα, αλλά και την πλούσια βλάστηση μέσα στο χωριό, είναι σίγουρα αυτό που έλκει περισσότερο τον επισκέπτη.

Ο οικισμός είναι γραφικός, με πολλά πετρόκτιστα σπίτια, εντυπωσιακές εκκλησίες αλλά και μια πλατεία με ταβέρνες και καφενεία, ενώ επίσης διαθέτει και αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στο χωριό υπάρχει επίσης ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο με πολλά εκθέματα, που φιλοξενείται στο πετρόκτιστο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Φωτογραφία: http://www.valtessiniko.gr
Γνωστή είναι και η παράδοση της ξυλογλυπτικής τέχνης, στην περιοχή, ιδιαίτερα για τη φιλοτέχνηση εκκλησιαστικών τέμπλων. Ακόμη και σήμερα ντόπιοι τεχνίτες συνεχίζουν την τοπική αυτή παράδοση δουλεύοντας το ξύλο. Η παράδοση όμως του Βαλτεσινίκου στην ξυλογλυπτική τέχνη είναι πολύ παλιότερη, από τα τέλη του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα. Δείγματα αυτής της τέχνης μπορεί εύκολα να θαυμάσει ο επισκέπτης στα περίτεχνα τέμπλα των 2 μεγαλύτερων εκκλησιών του χωριού, του Αϊ Γιώργη και των Αγίων Θεοδώρων (που θεωρείται αριστούργημα αρχιτεκτονικής), φτιαγμένα από ξύλο καρυδιάς.

Οι γύρω ομορφιές
Γύρω από τον οικισμό, σε μικρές αποστάσεις υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη και αξιοθέατα που ανταμείβουν τους επισκέπτες, αλλά και άλλα όμορφα χωριά.
Αξίζει να επισκεφτείτε τη Βυτίνα ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/i-istoriki-butina-arxontissa-tis-oreinis-peloponnisou?id=2097818 ) με τις δεκάδες καρυδιές, τα μπαράκια και τα εστιατόρια, τη Δημητσάνα, με τους μπαρουτόμυλους και το μουσείο Yδροκίνησης και τη Στεμνίτσα, με τα πέτρινα σπίτια της.
Φωτογραφία: http://www.valtessiniko.gr
Φυσικά, κυρίως το χειμώνα, είναι «must» να επισκεφθείτε το όρος Μαίναλο, ανάμεσα στα πρώτα από άποψη πυκνής δάσωσης βουνά της Ελλάδας, με τα έλατα, τις πηγές και τις υπέροχες διαδρομές του.
Με κορυφή στα 1.980 μέτρα (την Οστρακίνα), στο κέντρο της Πελοποννήσου, το Μαίναλο καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον βόρειο νομό Αρκαδίας, ενώ από αυτό πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού, ο Λούσιος, κοντά στο χωριό Καρκαλού (με ένα περίφημο φαράγγι) και ο Ελισσώνας, ανάμεσα στα χωριά Πιάνα και Αλωνίσταινα.
Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου ( www.mainalo.gr/ski-center.html ), είναι ένα μικρό, αλλά σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο που το χειμώνα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Διαθέτει τέσσερις αναβατήρες, οκτώ πίστες, σύγχρονο χιονοδρομικό καταφύγιο και ξενώνα. Απέχει 30 χλμ. από την Τρίπολη και μόλις 162 χλμ. από την Αθήνα.
Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου, οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν και με εναλλακτικές δραστηριότητες και σπορ του βουνού όπως ski, snowboard, rafting, kayak, mountainbike, trekking, πεζοπορία ( www.saoo.gr/diktyo-monopation ), ορειβασία, διαδρομές με αυτοκίνητο 4Χ4, κυνήγι κ.ά.
Φωτογραφία: http://www.mainalo.gr
Περισσότερες πληροφορίες για το χωριό και την περιοχή, θα βρείτε στις ιστοσελίδες: www.e-valtesiniko.gr , www.valtessiniko.gr και www.mainalo.gr .
Πώς να πάτε:
Το Bαλτεσινίκο απέχει περίπου 200 χλμ. από την Αθήνα. Ακολουθείτε την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και στην Kόρινθο στρίβετε προς Tρίπολη. Μετά τη σήραγγα του Aρτεμισίου μπαίνετε στον κόμβο της Nεστάνης για Λεβίδι - Bυτίνα. Μετά παίρνετε τον δρόμο για Δημητσάνα και στρίβετε δεξιά για Bαλτεσινίκο.
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.