9 Δεκεμβρίου 2012

Συσσίτια στα σχολεία για τα «παιδιά της καταιγίδας»

Μαθητές που λιποθυμούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, επειδή δεν έχουν φάει. Δάσκαλοι που σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων συγκεντρώνουν χρήματα αλλά, κυρίως, τρόφιμα για να βοηθήσουν τις οικογένειες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα στα σχολεία της χώρας, καθώς τα κρούσματα υποσιτισμού μικρών παιδιών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Σε δεκάδες περιοχές της Αθήνας (Κερατσίνι, Κοκκινιά, Ταμπούρια, Αγία Βαρβάρα, Καματερό, Ανω Λιόσια, Περιστέρι, κ.λπ.) αλλά ακόμη και στην επαρχία, όπως στη δυτική Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά μαθητών που υποσιτίζονται.


Ωστόσο «τα παιδιά, ειδικά αυτά του γυμνασίου και του λυκείου, είναι περήφανα και δεν μιλάνε, δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ να σου πούνε ότι πεινάνε ή ότι δεν έχουν φάει τίποτε από την προηγούμενη μέρα» σημειώνει μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Νίκος Παπαχρήστος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος και προσθέτει ότι οι εκπαιδευτικοί καταλαβαίνουν ότι κάποιος μαθητής αντιμετωπίζει πρόβλημα σίτισης όταν πλέον νιώσει αδιαθεσία, «όπως συνέβη στο Ηράκλειο και το Μεσολόγγι, όπου τα παιδιά κατέρρευσαν μέσα στην τάξη και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο».

Στα δημοτικά σχολεία τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Πέρυσι αντιμετωπίσαμε πέντε πεινασμένα παιδιά στο ειδικό σχολείο» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Κώστας Παπλωματάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Περιστερίου, ο οποίος τονίζει ότι στο Περιστέρι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο: «Είχαμε μαθητή που λιποθύμησε επειδή δεν είχε φάει για δύο ημέρες, έχουμε μαθητές που έρχονται στο σχολείο με τα ρούχα και τα παπούτσια του πατέρα τους, σημάδια απόλυτης εξαθλίωσης που δεν μπορείς να αγνοήσεις».

Παρ' όλα αυτά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιστερίου δεν δέχθηκε την προσφορά διαφόρων ΜΚΟ ούτε και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για να σιτιστούν τα παιδιά. Οπως επισημαίνουν τα μέλη του, την ευθύνη για την διανομή γευμάτων πρέπει να αναλάβει η Πολιτεία.

Την ίδια ώρα και μπροστά στα αυξανόμενα κρούσματα οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να παρέχουν με διακριτικότητα τρόφιμα και οικονομική βοήθεια σε οικογένειες που γνωρίζουν ότι έχουν ανάγκη. Αλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Παπλωματάς, «πέρυσι ο δήμος διένειμε γεύματα σε δύο παιδιά και τα ίδια αισθάνονταν πολύ άσχημα, μας έλεγαν ότι ντρέπονταν».

Στα δημοτικά σχολεία στο κέντρο της Αθήνας οι δάσκαλοι «παραμονεύουν» διακριτικά στα διαλείμματα για να βρούνε ποια παιδιά δεν έχουν κολατσιό. Διευθυντής δημοτικού στου Ζωγράφου αναφέρει περιπτώσεις που εκπαιδευτικοί αφήνουν λεφτά στο κυλικείο για να αγοράζουν ένα σνακ μαθητές που δεν έχουν χρήματα.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά του Δήμου Αθηναίων σε ορισμένα δημοτικά όπου έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα υποσιτισμού. Σε σχολεία στους Αμπελόκηπους και στο κέντρο της Αθήνας στέλνει καθημερινά «κατσαρόλες με φαγητό και οι εκπαιδευτικοί μοιράζουν τις μερίδες στο γραφείο των δασκάλων και τις σερβίρουν στους μαθητές για να έχουν κάθε μέρα ένα πιάτο ζεστό φαγητό» εξηγεί ο διευθυντής.

«Οταν βλέπουμε ότι ένα παιδί δεν φέρνει ποτέ κολατσιό και δεν ψωνίζει από το κυλικείο, είναι φανερό ότι εκείνο και οι γονείς του βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης» σημειώνει και ο Σταύρος Καλλώνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος. Και σε αυτές τις περιοχές δημιουργήθηκε ένα «δίκτυο αλληλεγγύης» με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των Γιατρών του Κόσμου, της Εκκλησίας και άλλων φορέων. «Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες για να ενισχύουμε με τρόφιμα οικογένειες που πλήττονται» αναφέρει ο κ. Καλλώνης.


Πετρούπολη: Κολατσιό από τον Δήμο

Στα δημοτικά σχολεία της Πετρούπολης υπάρχουν οικογένειες που υφίστανται τις συνέπειες της ανέχειας, όμως δεν έχουν παρατηρηθεί ακραία περιστατικά υποσιτισμού. «Υπάρχουν παιδιά που βλέπουν το κολατσιό του διπλανού τους και το λιγουρεύονται, αλλά δεν σημειώθηκαν ποτέ λιποθυμίες» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» διευθυντής σχολείου στην Πετρούπολη. Σε αυτό έχει συμβάλει ο Δήμος που από πέρυσι υλοποιεί πρόγραμμα για όσους ανηλίκους έχουν ανάγκη, διαθέτοντας καθημερινά για κάθε παιδί 0,80 ευρώ, προκειμένου να αγοράσει κολατσιό από το κυλικείο. Το αντίστοιχο ποσό πέρυσι ανερχόταν στο 1,40 ευρώ, αλλά φέτος λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών του δήμου και της αύξησης των μαθητών που έχουν ανάγκη έχει μειωθεί το ποσό. Την ίδια ώρα, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει αναλάβει να προσφέρει καθημερινά ένα δωρεάν γεύμα και στα 300 παιδιά του 6ου δημοτικού Ιλίου.


Η Κύπρος μας, στρώνει τραπέζι σε 18 δημοτικά!

Δράση αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καθημερινά βιώνουν το φαινόμενο του υποσιτισμού των μαθητών εντός και εκτός σχολικών αιθουσών. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) θα διαθέσουν το ποσό των 60.000 ευρώ για να προσφέρουν μικρογεύματα στα παιδιά 18 δημοτικών σχολείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την πρωτοβουλία ανέλαβε αρχικά η ΠΟΕΔ (και δεν είναι η πρώτη φορά που τα «αδέλφια» μας από την Κύπρο στέκονται στο πλευρό των μικρών μαθητών) συγκεντρώνοντας 30.000 ευρώ για να βοηθήσουν τα παιδιά που υποσιτίζονται.

Αμεση ήταν η ανταπόκριση του συνδικαλιστικού οργάνου των δασκάλων της Ελλάδας, το οποίο αποφάσισε να προσφέρει ακόμη 30.000 ευρώ από το ταμείο της Ομοσπονδίας για τον ίδιο σκοπό.

Το πρόγραμμα, για την υλοποίηση του οποίου ένωσαν τις δυνάμεις τους οι εκπαιδευτικοί Ελλάδας και Κύπρου, θα ξεκινήσει στις 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τη λήξη του σχολικού έτους, στις 14 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανατεθεί σε εταιρίες κέτερινγκ να προσφέρουν κάθε πρωί ένα δωρεάν μικρογεύμα στους μαθητές των δημοτικών που θα επιλεγούν. Οι τοπικές ενώσεις έχουν αναλάβει να υποδείξουν στη ΔΟΕ τα σχολεία όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα υποσιτισμού, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών θα είναι δημοτικά από το Μενίδι, το Περιστέρι, τη Δραπετσώνα και το Πέραμα στην Αθήνα, και από το Κορδελιό και τον Δενδροπόταμο στη Θεσσαλονίκη.


Τον (άγριο) Φλεβάρη γάλα και φρούτα

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα προμήθειας γάλακτος και φρούτων στα σχολεία του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοίνωσε προσφάτως ο υπουργός Παιδείας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά όλες τις χώρες- μέλη ενώ τα γεύματα θα διανέμονται σε όλους τους μαθητές προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικές διακρίσεις. Την ίδια ώρα, με εγκύκλιο του προς τα σχολεία όλων των βαθμίδων ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, Σωτήρης Γκλαβάς, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους διευθυντές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων για τους μαθητές που υποσιτίζονται.

Συγκεκριμένα, τους ενημέρωσε πως κατόπιν συνεννόησης με τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων μπορούν να επικοινωνούν με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις Ιερές Μητροπόλεις, οι οποίες επιθυμούν να βοηθήσουν τους μαθητές. Ο κ. Γκλαβάς τους εφιστά, ωστόσο, την προσοχή για την διασφάλιση του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων των παιδιών και των οικογενειών τους.


Εύη Πανταζοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.