9 Δεκεμβρίου 2012

Ο «μυστηριώδης Σάμπι» και η γιαγιά Μαργαρίτα

Την τελευταία εβδομάδα ένα νέο «αστέρι» των «άδηλων» και εξαιρετικά επικερδών επενδύσεων των διεθνών αγορών που και αυτό (ανάμεσα στα πολλά ονόματα που κατά καιρούς έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία») συμφύεται γύρω από τις προσοδοφόρες «μπίζνες» της οικογένειας Παπανδρέου στη δεύτερη πατρίδα τους, εμφανίστηκε ηχηρά στα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

Ο Sabby Mionis ή Σάμπι Μιονί (ελληνιστί) είναι ο χαρακτηριστικός τύπος Ελληνοεβραίου επιχειρηματία που παραλλάζει εμφανισιακά ανάλογα με τις περιστάσεις της δουλειάς του. Είναι σίγουρο ότι, πέρα από το εβραϊκό κιπά (τον γνωστό εβραϊκό σκούφο, που έχουν φορέσει εθιμοτυπικά κορυφαίοι Ελληνες πολιτειακοί παράγοντες), όταν το απαιτήσουν οι «επαγγελματικές» ανάγκες ενδύεται και την καφέ στρατιωτική στολή ως ένστολος εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχει γραφεί επανειλημμένα την τελευταία εβδομάδα από ρεπόρτερ που αναζητούν δαιμονιωδώς το πλήρες προφίλ του.


Ποιος είναι, επιτέλους, ο μυστηριώδης κ. Sabby Mionis με τα χίλια πρόσωπα, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα, μετακόμισε στο Ισραήλ το 2006, ίδρυσε -κατά το ημιτελές βιογραφικό του- την Capital Management Advisors, παρουσιάζεται ως ενεργός στην ελληνική επιχειρηματική ζωή, εμφανίζεται ως πρώην πρόεδρος της Keren Hayesod στην Αθήνα και συνιδρυτής του Ισραηλινού Κέντρου για τη βελτίωση της παιδικής ηλικίας;

Και ποια η εμπλοκή του στη «διαχείριση κεφαλαίων» των 500.000.000 της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου με υπάλληλο του fund που διαχειρίζεται την κυρία Μαρία Παντελή; Από την πρώτη στιγμή, τόσο τα 500.000.000 όσο και οι «εταιρικές» συναλλαγές με την οικογένεια στο Καστρί διαψεύστηκαν. Μένει τώρα να διαψευστεί αυτό που γράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την εξαιρετικά φιλική σχέση του κ. Μιονί με τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Νίκο Παπανδρέου.

Η οικογένεια

Ο Σάμπι Μιονί είναι γιος του Χαΐμ Βίκτωρ και της Βίδας (Βέτα) Μιονί, κυνηγημένων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, με προγόνους θύματα στα κρεματόρια του Αουσβιτς. Η οικογενειακή ιστορία (όπως προκύπτει από αλλεπάλληλα εκθειαστικά δημοσιεύματα για το «δέντρο» των Μιονί) θυμίζει αποσπάσματα από τη λίστα του Σίντλερ. Από τον γάμο τους το 1967 απέκτησαν δύο γιους, τον Σάμπι (φέρεται να έχει τιμηθεί με το Βραβείο Γιακίρ 2006) και τον Αρη. Ο πατέρας του, Xαΐμ, γεννήθηκε το 1935 στο Αγρίνιο, κυνηγήθηκε από τους Γερμανούς, κατέφυγε σε ένα απομονωμένο χωριό στα βουνά της περιοχής και, με τη βοήθεια αγωνιστών της Αντίστασης, παρέμεινε εκεί μέχρι την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1944. Η Βίδα (Βέτα) Μιονί, το γένος Κοέν, γεννήθηκε το 1939 στη Θεσσαλονίκη. Ηταν η μικρότερη από τις τρεις αδελφές της. Μετά την υποταγή της Θεσσαλονίκης στους Γερμανούς, η οικογένειά της έφτασε στην Αθήνα, οι γονείς της όμως συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν στο Αουσβιτς. Εκεί υπέκυψε ο πατέρας της. Η μητέρα του Σάμπι Μιονί φυγαδεύτηκε στη διάρκεια του πολέμου στη Σχολή Καλογραιών Saint Joseph. Αφιέρωσε τη ζωή της στα τρία παιδιά της, ενώ συγχρόνως βοηθούσε στην ανασυγκρότηση της Ισραηλινής Κοινότητας. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στο νεοσύστατο Κέντρο Παιδιών και αργότερα στη WIZO.

Οι γονείς του επιχειρηματία-επενδυτή με τα χίλια πρόσωπα παντρεύτηκαν τον Φεβρουάριο 1967 και απέκτησαν δύο γιους: τον Αρη, ο οποίος μένει στην Αθήνα και είναι παντρεμένος με τη Meghana, και τον Σάμπι, ο οποίος πήρε το όνομα του παππού του, που έσβησε στο Αουσβιτς. Από πληροφορίες που προκύπτουν από δημοσιογραφικές αποδόσεις στο βιογραφικό του, ο Σάμπι αναχώρησε για το Ισραήλ το 2006 και είναι μέλος του Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέρεν Αγιεσόντ.

Για όσους ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες, ο Βίκτωρ Μιονί επέδειξε ισχυρό επιχειρηματικό δαιμόνιο(χαρακτηριστικό δείγμα Εβραίου της δραστήριας Ισραηλινής Κοινότητας στην Ελλάδα), ασχολήθηκε με το εμπόριο υφασμάτων, ενώ η σύζυγός του Βέτα απασχολήθηκε στο Οικονομικό Τμήμα της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα. «Η παιδεία που έδωσαν στα παιδιά τους, όπως και οι δραστηριότητες και οι προσπάθειές τους, βασίζονταν στις αξίες, στην ταυτότητα και την υπερηφάνεια του εβραϊσμού και του σιωνισμού» λένε μύστες της κοινότητας του Ισραήλ στην Αθήνα, με ύφος που προδίδει απροκάλυπτο ιμπεριαλιστικό εθνοκεντρισμό.

Η πρώτη του δουλειά μετά το κολέγιο ήταν στην DLJ (πρώην εταιρία του Michael Milken, master of junk bonds 1980s/1990s). Στη συνέχεια δημιουργεί τη CMA με τον Μεταξά (Capital Management Advisors). Φέρεται να την πουλά το 2006 στην EFG Private Bank. Οι δύο συνέταιροι λέγεται από επιχειρηματικά «πηγαδάκια» ότι αποκόμισαν 75.000.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να μπορεί να διασταυρωθεί. Για τον Σάμπι Μιονί λέγεται ότι σήμερα ζει βασιλικά: Διαθέτει σπίτι στην Αντίπαρο και ιδιωτικό αεροπλάνο με προσωπικό πιλότο φίλο του από το κολέγιο, ο οποίος πέταξε ως μέλος της μεγάλης ομάδας των F16. Στον ίδιο αποδίδουν συγγενικές σχέσεις με τον επιχειρηματία Βίκτορα Ρέστη, που επιμηκύνονται και σε επαγγελματική συνεργασία. Επενδυτικές πηγές των Αθηνών έχουν σχολιάσει ότι ο Σάμπι φέρεται να βοήθησε τον Ρέστη να πάρει προσιτά δάνεια μέσω ομολογιακού δανείου, όταν δούλευε στην DLJ (Αμερική). Επίσης στα υπέρ του Μιονί καταλογίζεται η ευφυής «μπίζνα» να προσελκύσει μεγάλα ελληνικά εβραϊκά κεφάλαια με σημαντικές αποδόσεις και για τους ίδιους τους κεφαλαιούχους και για τον ίδιο, με πόλο την EFG Private Bank.


Μπίζνες από το Κολλέγιο!

Οσοι καταφεύγουν στις σχολικές μνήμες της συνύπαρξής τους στο Κολλέγιο Αθηνών με τον «επενδυτή» των «δέκα ηπείρων» Σάμπι Μιονί τον χαρακτηρίζουν εξαιρετικά εύστροφο. Κάποιοι κακεντρεχείς συμμαθητές του, που επιμένουν ότι τον θυμούνται καλύτερα, του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό «πανούργος». Μάλιστα, οι ίδιοι καυχώνται ότι θυμούνται μια χαρακτηριστική αλλά αμφισβητήσιμη κολεγιακή ιστορία, που αποκαλύπτει το σύμφυτο επιχειρηματικό του δαιμόνιο: Το 1988 λένε ότι έφτιαξε τα μπλουζάκια της τάξης του και πήρε «καπέλο» παραπάνω από το κόστος τους από τους συμμαθητές του, προφανώς πρόκριμα για τις μελλοντικές του νίκες στον στίβο των διεθνών αγορών. Η επικερδής πρώτη μαθητική μπίζνα αποκαλύφθηκε ένα πρωί με αποτέλεσμα τον πρώτο σοβαρό καβγά του Σάμπι Μιονί με οδυνηρές συνέπειες για τον ίδιο.

Αλλοι συμμαθητές του από το Κολλέγιο Αθηνών τον περιγράφουν ως «κλειστό» τύπο, ακόμα και στις συναισθηματικές του συναναστροφές, και αρσενικό που φύλαγε σαν «διαμάντι» τις επαφές του με το γυναικείο φύλο, χαρακτηρίζοντάς τον άνθρωπο που ποτέ δεν του άρεσαν οι δεσμεύσεις.


Το χρυσό διαζύγιο και οι φήμες για τον Νίκο

Τις τελευταίες ώρες διακινούνται πληροφορίες (κυρίως στο διαδίκτυο) για μια ακόμα εξαιρετικά φιλική σχέση του Σάμπι Μιονί με τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού Νίκο Παπανδρέου. Οι ίδιοι κύκλοι, που προφανώς δεν πείστηκαν από την κατηγορηματική διάψευση τόσο της ίδιας της πρώην συζύγου του Ανδρέα Παπανδρέου Μαργαρίτας (ότι ουδέποτε επένδυσε κεφάλαια στον Ελληνοεβραίο επενδυτή) όσο και του ίδιου (ότι δεν έχει σχέση με λογαριασμό 550.000.000 δολαρίων της Μαργαρίτας Παπανδρέου), προσπαθούν να συνδέσουν τη διαψευσθείσα συναλλαγή με το διαζύγιο του τότε πρωθυπουργού. Καταφεύγοντας στο βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου των εκδόσεων Λιβάνη «10 χρόνια και 54 ημέρες», ερευνούν την πιθανότητα τα διακινούμενα σενάρια για τα 500.000.000 ευρώ να έχουν προέλθει από την «οικονομική αποκατάσταση» της Μαργαρίτας, την οποία περιγράφει η κυρία Λιάνη στο βιβλίο και η οποία δεν διαψεύστηκε (τουλάχιστον επίσημα) ποτέ μέχρι σήμερα. Στις αφηγήσεις της η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου περιγράφει μεν τις προσπάθειες να πειστεί η Μαργαρίτα να ενδώσει στο συναινετικό διαζύγιο από φιλικά πρόσωπα στο τότε αντρόγυνο (Παπούλιας, Τσοχατζόπουλος, Απ. Κακλαμάνης, Λιβάνης), ωστόσο η Δήμητρα Λιάνη μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλύψει εάν τελικά ο Ανδρέας έδωσε χρήματα και πόσα για το διαζύγιο που η τότε γυναίκα του δεν ήθελε, αλλά με τη μεσολάβηση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας εκδόθηκε σε 25 μέρες.


Στέφανος Χίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.