28 Νοεμβρίου 2012

Κακά τα νέα από το Eurogroup για την Αυτοδιοίκηση

Παρά τις όποιες εντυπώσεις προσπαθούν να δημιουργηθούν τα νέα δεν είναι καθόλου καλά από την προχθεσινή συμφωνία του Eurogroup σε ότι αφορά στην Αυτοδιοίκηση.

Από την μεγάλη δόση των 34,4 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Eurogroup, αναμένεται να εκταμιευθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου τα 24 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περίπου 4 δισ. ευρώ στην αποπληρωμή εντόκων γραμματίων και ομολόγων και περίπου 5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν το πρωτογενές έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού.


Επομένως, απομένουν κεφάλαια λιγότερα των 2 δισ. ευρώ για να καταλήξουν στην πραγματική οικονομία μέσω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες μολονότι για φέτος είχε προϋπολογιστεί να πληρωθούν οφειλές ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ετσι η μεγάλη υπόσχεση του Υπουργού Εσωτερικών για την αποπληρωμή των 800.000 ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, καθώς και των δόσεων των παρακρατηθέντων, μάλλον πάει περίπατο.

Επίσης το σύνολο των δράσεων που συμφωνήθηκαν εκτιμάται στα 35,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν πιθανότατα, από τον στόχο για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει νέα μέτρα.

Αυτή είναι χειρότερη είδηση, αφού πέραν των χρεών που θα συνεχίζονται, αναμένονται κι άλλες σκληρές περικοπές στους προϋπολογισμούς του 2013 και μάλλον οι σημερινές εγγραφές για την Αυτοδιοίκηση θα βγουν και πάλι ελλειμματικές.

Επίσης από την ονομαστική αξία των περίπου 62 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών και συμφωνήθηκε να επαναγοραστούν με 33-35%, τα 8 δισ. ευρώ βρίσκονται στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, που σημαίνει νέες μειώσεις συντάξεων και εφ’ άπαξ και νέες πρόωρες αποχωρήσεις από τις δημοτικές υπηρεσίες.

Και όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι οι ιδιώτες που κατέχουν τα ομόλογα, θα δεχτούν να τα πουλήσουν στο 35% της ονομαστικής αξίας τους και δεν θα τα κρατήσουν, διότι σε μια τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ στις 13 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει, θα αποφασίσει αποχώρηση από την Ελλάδα.


myota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.