30 Νοεμβρίου 2012

Αναζητώντας το Αστέρι εν μέσω θύελλας

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό των Χριστουγέννων του 2012 και της Πρωτοχρονιάς έχει ήδη ξεκινήσει σε ένα ομολογουμένως βαρύ κλίμα λόγω της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει λίγο ή πολύ τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και των επιπτώσεων από την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.

Αυτός όμως είναι και ένας λόγος που αξίζει ίσως περισσότερο από ποτέ να γίνει μια προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς  για να υπάρξει ένα ευχάριστο διάλλειμα στις πόλεις μας, κόντρα στην κρίση, που θα μας κάνει να ξεχαστούμε λόγο την περίοδο των εορτών και να περάσουμε καλά (έστω και με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη) μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους.


Στις ακόλουθες γραμμές το www.xtypos.gr παρουσιάζει ποια είναι τα σχέδια των δημοτικών αρχών στους δήμους της περιοχής μας. Και μπορεί η δεινή οικονομική κατάσταση να απαγορεύει μεγαλεπήβολες κινήσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει να γίνουν κάποια πράγματα. Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως κάποιοι δήμοι έχουν ήδη αποφασίσει να εκμισθώσουν χώρους σε ιδιώτες που θα διοργανώσουν χριστουγεννιάτικα δρώμενα και θα στήσουν εγκαταστάσεις με αντίτιμο. Το όφελος για τους δήμους θα είναι διπλό καθώς από τη μια πλευρά θα έχουν έσοδα (σε δύσκολες εποχές για το δημοτικό ταμείο) και από την άλλη πλευρά θα υπάρχει ένα χριστουγεννιάτικο χρώμα στα κέντρα των πόλεων. Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος εδώ πως οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να απολαύσουν κάποιες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες (όπως το παγοδρόμιο ή το καρουζελ).     Σε κάθε περίπτωση πάντως δεδομένη είναι η απόφαση των δημοτικών αρχών να κόψουν υπερβολικές δαπάνες του παρελθόντος για στολισμό και εκδηλώσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και ο εμπορικός κόσμος που ζητάει οι πόλεις να είναι φωτισμένες και όμορφες για να τραβήξουν τον κόσμο και να μην κατευθυνθεί στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.  

• Χριστουγεννιάτικο “πείραμα” στο Ηράκλειο
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρίασή του την πρόταση της διοίκησης για εκμίσθωση του χώρου της πλατείας 25ης Μαρτίου-Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (ΗΣΑΠ) για να τοποθετηθεί από ιδιώτη παγοδρόμιο, καρουζελ, τρενάκι και σπίτι του Αϊ Βασίλη. Μάλιστα ο σχετικό διαγωνισμός πρόκειται να γίνει εντός των προσεχών ημερών ώστε να γίνει άμεσα η εγκατάσταση των κατασκευών. Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλευρά της Αντιπολίτευσης τόσο ο κ. Νώντας Σπυρόπουλος όσο και ο κ. Νίκος Μπάμπαλος δεν φάνηκαν να είναι αντίθετοι με την πρόταση, αλλά επέστησαν την προσοχή της διοίκησης σε κάποια σημεία όπως τη διαφύλαξη του πρασίνου, το ωράριο λειτουργίας, την αισθητική των κατασκευών και την τιμή της χρέωσης. Ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, έκανε λόγο για ένα “πείραμα” που η επιτυχία του θα φανεί στην πράξη ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις για την προστασία του κοινόχρηστου χώρου. Η επιλογή του ιδιώτη θα γίνει μέσα από πλειοδοτικό διαγωνισμό  με τον Αντιδήμαρχο να σημειώνει πως αν δεν υπάρξουν αξιόλογες προσφορές δεν θα στηθεί και το χριστουγεννιάτικο χωριό. Από εκεί και πέρα ο Δήμος πρόκειται να τοποθετήσει το συνηθισμένο στολισμό-φωτισμό και να στηρίξει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνουν σωματεία και φορείς της περιοχής.  

• Σφίγγουν τα ζωνάρια στη Νέα Ιωνία
Πιο λιτοί αναμένεται να είναι οι φετινοί εορτασμοί στο Δήμο Νέας Ιωνίας όπου η διοίκηση προχώρησε και σε μια μείωση των κονδυλίων που ήταν προγραμματισμένα  να διατεθούν μέσα από τον δημοτικό προϋπολογισμό για στολισμό και εκδηλώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων κατά 9.000 ευρώ (από 18.000 σε 9.000 ευρώ). Το θέμα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού του 2012 ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Μανούρης που ρώτησε ακόμα αν υπάρχει συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο. “Ποια είναι η λογική; Θα βάλουμε πάλι αγωνιστικά εμβατήρια; θα κάνουμε κάτι;” ήταν κάποια από τα ερωτήματά του. Ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης είπε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για πολυτέλειες δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του Δήμου. “Θα κάνουμε μια προσπάθεια με ό,τι διαθέτουμε σε συνεργασία και με συλλόγους” δήλωσε. Στο ερώτημα περί σύμπραξης με ιδιώτη η απάντηση του Δημάρχου ήταν αρνητική. “Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να καλέσουμε μια εταιρεία να βάλει μια εγκατάσταση και να πληρώνουν οι δημότες” τόνισε. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, είπε από την πλευρά του πως ο Δήμος διαθέτει υλικό, ώστε να υπάρχει μια αξιοπρεπή χριστουγεννιάτικη εμφάνιση τουλάχιστον για την περιοχή του κέντρου της πόλης.

• Εμπορικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας: “Να μείνει ο κόσμος στην πόλη την εορταστική περίοδο”
Ο εμπορικός κόσμος πάντως περιμένει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να υπάρχει μια   όμορφη χριστουγεννιάτικη εικόνα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των βορείων προαστίων ώστε να τονωθούν και οι τοπικές αγορές.     

Το www.xtypos.gr μίλησε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, κ. Στάθη Νουβέλογλου, ο οποίος μας είπε πως υπάρχουν από την πλευρά του συλλόγου διάφορες σκέψεις και προτάσεις είτε σε συνεργασία με το Δήμο είτε και με ίδια μέσα για την περίοδο των εορτών.  Όπως μας είπε, ο Εμπορικός Σύλλογος είναι σε επαφή με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πόλη, Ωστόσο, θα ήθελε να υπάρχει μια βοήθεια και από το Δήμο. “Είναι σημαντικό ο κόσμος να μείνει στη Νέα Ιωνία και για αυτό πρέπει να κάνουμε πράγματα για να τον τραβήξουμε. Ήδη στα μεγάλα εμπορικά κέντρα έχουν στολίσει τα δέντρα και εμείς εδώ ακόμα τίποτα” τονίζει ο κ. Νουβέλογλου.  

• Ποικιλία εκδηλώσεων στη Μεταμόρφωση με ιδιωτική βοήθεια
Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο φύλλο μας στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Περνώντας ο καιρός συγκεκριμενοποιήθηκαν ακόμα περισσότερα τα όσα ετοιμάζει ο Δήμος ενόψει γιορτών. Ειδικότερα, από τις αρχές του Δεκέμβρη στην κεντρική πλατεία της Μεταμόρφωσης θα λειτουργούν, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου σε ιδιώτη, καρουζέλ, τραινάκι και δύο μεγάλα φουσκωτά παιχνίδια. Εκεί, θα συμμετάσχουν και οι τοπικοί σύλλογοι οι οποίοι θα λένε τα παραδοσιακά κάλαντα των περιοχών καταγωγής τους.  Παράλληλα, στις πλατείες Ειρήνης, Μποφίλια (Πάρνηθος και Τατοϊου), Πέτρινη (Πευκών), Σταυριανού, Προφήτη Ηλία, Κουτσουράδη (Ν. Ζωή) και Η. Πολυτεχνείου θα στολιστούν συμβολικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα και θα «παίζει» η Φιλαρμονική του δήμου.     

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Μεταμόρφωσης θα λειτουργεί παιδικό εργαστήρι με πολύ ενδιαφέροντα διαδραστικά δρώμενα, ενώ έχει προγραμματιστεί να γίνει και μία συναυλία Jazz εκεί. Στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος έχει προγραμματιστεί να δοθεί συναυλία με Βυζαντινούς ύμνους. Τέλος, στη δημοτική βιβλιοθήκη θα αναγνωστούν με θεατρικό τρόπο Χριστουγεννιάτικα παραμύθια και θα δοθούν δύο θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία της πόλης.  

• Μαρούσι: Με την ευχή του χριστουγεννιάτικου θαύματος στην τοπική αγορά
Πιστός στην πεπατημένη των τελευταίων ετών, που θέλουν το παραδοσιακό - εμπορικό κέντρο της πόλης να είναι ο πόλος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, θα παραμείνει ο Δήμος Αμαρουσίου με την ευχή η εορταστική κίνηση να κρατήσει ζωντανά τα τοπικά καταστήματα, τα οποία, τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζονται συνεχώς ενώ πολλά έχουν βάλει λουκέτο. Έτσι, η μέχρι τώρα μουντή αγορά του εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου, έστω και για λίγες ημέρες, θα πάρει μπρος με την συνεισφορά του Δήμου και το στήσιμο του σκηνικού των Χριστουγέννων έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, παραδοσιακά με το χριστουγεννιάτικο χωρίο και της εκδηλώσεις αγάπης και προσφοράς, ενώ μουσική, στολισμοί και περιοδείες θα γεμίσουν τους πεζόδρομους του κέντρου. Βέβαια, παραπονεμένοι δεν θα μείνουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι του Αμαρουσίου, αφού, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, επιλεγμένες εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στις γειτονιές. Να σημειωθεί, ότι οι άνθρωποι του Δήμου επισημαίνουν ότι η δαπάνη για τις ημέρες των εορτών θα είναι εκλογικευμένη στα δεδομένα της εποχής, ενώ, όπως και στο παρελθόν, το μεγαλύτερο κομμάτι των εξόδων αναμένεται να καλυφθεί από χορηγίες. 

• Κηφισιά: Στο κέντρο το... επίκεντρο
Στο ίδιο μοτίβο και ο Δήμος Κηφισιάς, θα ρίξει το βάρος των εορταστικών εκδηλώσεων στα εμπορικά κέντρα τόσο της Κηφισιάς όσο και της Νέας Ερυθραίας με ιδίες δυνάμεις: Με το στολισμό δηλαδή που υπάρχει ήδη αποθηκευμένος αλλά και το πολυδύναμο πολιτιστικό τμήμα του Δήμου.  

• Λυκόβρυση-Πεύκη
Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο εμπορικό κομμάτι στην Λυκόβρυση και την Πεύκη, ο Δήμος απλά θα προχωρήσει στον καθιερωμένο στολισμό, προκειμένου, όπως διαμηνύουν οι άνθρωποι στο δημαρχείο, να δώσουν λίγα χαμόγελα στους δοκιμαζόμενους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.