26 Ιουνίου 2014

Οι δήμαρχοι θα αποφασίζουν για τις περιοχές αμιγούς κατοικίας

Στη διακριτική ευχέρεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δήμων θα είναι η απόφαση για την ανάπτυξη μη οικιστικών χρήσεων (χώροι καφεστίασης, ξενοδοχεία κτλ) σε περιοχές που αποτελούν αμιγούς κατοικίας βάσει των γενικών βασιλικών προεδρικών διαταγμάτων, σύμφωνα με την νομοτεχνική βελτίωση που προστέθηκε, στο νομοσχέδιο  «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση-Βιώσιμη Ανάπτυξη» του υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε χθες.

Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια των σφοδρών αντιδράσεων που είχαν ξεσπάσει σε περιοχές, όπως το Ψυχικό ή η Βουλιαγμένη που είναι αμιγώς κατοικία, αλλά βάσει όσων προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο θα μπορούσαν-χωρίς περιορισμούς- να φιλοξενήσουν καταστήματα γειτονιάς, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, συνεργεία αυτοκινήτων κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε δηλώσει πως «δεν μπορούν κάποιες γειτονιές να είναι το ησυχαστήριο των πλουσίων όπου δεν μπορεί να ανοίξει ούτε ένα ψιλικατζίδικο και στη διπλανή γειτονιά να μπορούν να γίνουν όλα». Ωστόσο, πλέον, η λειτουργία ψιλικατζίδικου σε μία περιοχή αμιγούς κατοικίας θα αποτελεί απόφαση του δήμου.

Μία ακόμη νομοτεχνική βελτίωση αφορά τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων όπου καθίσταται δυνατή η υλοποίηση ξενοδοχείων, ενώ αφαιρέθηκε ο περιορισμός των 1.500 τ.μ. ανά οικόπεδο που υπήρχε για την υλοποίηση εμπορικών καταστημάτων, εκθεσιακών κέντρων κτλ.

Χρήσεις γης

Σε μία στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει 41 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα παράνομων και αυθαίρετων οικημάτων και κτισμάτων, το νομοσχέδιο προβλέπει 18 χρήσεις. Οι χρήσεις αυτές, δηλαδή τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται αντιστοιχίζονται με τους έξι χιλιάδες κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων του υπουργείου Οικονομικών . Πρόκειται για τις εξής:

1. Κατοικία (Κ1)
2. Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2)
3. Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ)
4. Πολεοδομικό κέντρο (ΠΚ)
5. Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία (ΤΑ)
6. Εγκαταστάσεις Κοινής ωφέλειας (ΚΩ)
7. Ελεύθεροι χώροι- Αστικό Πράσινο (ΠΡ)
8. Χονδρικό εμπόριο (ΧΕ)
9. Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
10. Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας (ΑΥ)
11. Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης (ΧΜΟ)
12. Παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης (ΒΕ)
13. Τεχνολογικό πάρκο (ΤΠ)
14. Εμπορευματικό κέντρο (ΕΚ)
15. Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης (ΥΟ)
16. Ιδιαίτερες χρήσεις (ΙΧ)
17. Οριοθετημένοι οικισμοί (ΟΟ)
18. Κύριο Οδικό Δίκτυο Πόλεων (ΚΟΔ)

Παράλληλα, σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στο κύριο οδικό δίκτυο πόλεων (π.χ. επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο Παλαιό Ψυχικό), επιτρέπονται κατοικίες, πρεσβείες, κτήρια πρόνοιας, εκπαίδευσης –πλην της τριτοβάθμιας-, άθλησης, πολιτισμού, θρησκείας, γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια κλπ.

Ενίσχυση των επενδύσεων

«Που μπορώ να κάνω τι και πόσο χρόνος απαιτείται για να ληφθεί η αδειοδότηση» είναι τα βασικά ερωτήματα που φιλοδοξεί να επιλύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο για το χωροταξικό.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ αναμένεται, μέσα στους επόμενους μήνες, να θέσει σε λειτουργία τη «διαύγεια στην περιβαλλοντική αδειοδότηση». Πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα, προσβάσιμη από όλους, όπου από τη στιγμή που θα κατατίθεται ο φάκελος ενός έργου τουλάχιστον στο Υπουργείο, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τις περιφέρειες, στη συνέχεια ο καθένας θα μπορεί να γνωρίζει πού βρίσκεται ο φάκελος, ποια υπηρεσία και ποιος υπάλληλος έχει χρεωμένο το φάκελο και από πότε τον έχει χρεωμένο.
«Με απλά λόγια ο Έλληνας πολίτης θα γνωρίζει εάν υπάρχει καθυστέρηση, ποιος είναι σε προσωπικό πια επίπεδο, σε υπηρεσιακό επίπεδο και σε πολιτικό επίπεδο ο υπεύθυνος για την καθυστέρηση. Είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που μπορεί να γίνει στα ζητήματα της διαφάνειας, του τρόπου περιβαλλοντικού αδειοδοτείν στη χώρα μας. Ήδη αυτό οι υπηρεσίες του Υπουργείου το γεμίζουν με στοιχεία» σημείωσε, χθες,  ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Παράλληλα, θα προβλέπεται και μια γεωγραφική-χαρτογραφική απεικόνιση, έτσι ώστε να γίνεται εύληπτο εάν μία επένδυση υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα μίας περιοχής.
Προωθείται ακόμη, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) που εφαρμόζεται, σε πρώτη φάση, στον Δήμο της Αθήνας και αφορά, ουσιαστικά, τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν με ορίζονται το 2020.
Τέλος, τα επίπεδα σχεδιασμού, δηλαδή τα σχέδια του χώρου, μειώνονται από επτά σε τέσσερα. Και αυτό με δεδομένο ότι σήμερα απαιτούνται κατευθύνσεις και ρυθμίσεις από έξι διαφορετικά σχέδια (Πολεοδομική Μελέτη, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο - ΓΠΣ, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου - ΖΟΕ, Ρυθμιστικά Σχέδια, Περιφερειακά Πλαίσια, Ειδικά Πλαίσια), γεγονός που εγκλωβίζει τη χωροθέτηση σε ένα λαβύρινθο γραφειοκρατίας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.