3 Ιουνίου 2014

Ευρωπαϊκές δράσεις για δήμους μέσω του Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020»

Επιδοτούμενα έργα μέσω του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020» μπορούν να διεκδικήσουν οι δήμοι της χώρας.   Στο πλαίσιο του γενικού στόχου της στενότερης επαφής της Ένωσης με τους πολίτες, το νέο πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες, 2014-2020 αποβλέπει στο να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν την Ένωση, την ιστορία και την πολυμορφία της και να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, καθώς και να βελτιώσει τις συνθήκες για τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά, σε επίπεδο Ένωσης.


Ειδικότερα, το πρόγραμμα προάγει την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μνήμη, την κοινή ιστορία και τις αξίες, καθώς και τον σκοπό της Ένωσης, αλλά και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά σε ενωσιακό επίπεδο.
Το πρόγραμμα κυρίως υλοποιείται σε δύο σκέλη:

Σκέλος 1: Ευρωπαϊκή μνήμη: Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μνήμη, την  κοινή ιστορία, καθώς και τις αξίες και το στόχο της Ένωσης.

Σκέλος 2: Συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά: Ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά σε ενωσιακό επίπεδο.
Τα μέτρα σε αυτό το σκέλος είναι τα εξής: ·Αδελφοποίηση πόλεων, Δίκτυα πόλεων, Έργα της κοινωνίας των πολιτών

Σκέλος 1: Ευρωπαϊκή Μνήμη
Τα επιδοτούμενα έργα αντανακλούν τις αιτίες της ανάδυσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία (ναζισμός, φασισμός, σταλινισμός και ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα). Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του σκέλους, θα επιδοτηθούν έργα που αφορούν σημαντικές στιγμές της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας, οι οποίες υπογραμμίζουν και ενθαρρύνουν την ανοχή, την αμοιβαία κατανόηση, το διαπολιτισμικό διάλογο και τη συμφιλίωση. Τα έργα υλοποιούνται από διάφορους τύπους οργανισμών (τοπικές αρχές, ΜΚΟ, ερευνητικά ιδρύματα κ.α.), αναπτύσσοντας διάφορους τύπους δράσεων (ερευνητικές, άτυπες μορφές εκπαίδευσης, δημόσιες συζητήσεις, εκθέσεις κ.α.) και εμπλέκοντας πολίτες από διαφορετικές ομάδες-στόχους. Το σύνολο των έργων θα πρέπει να υλοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο (δημιουργία και λειτουργία διεθνικών συμπράξεων και δικτύων)  με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση. Οι επιλέξιμοι φορείς και εταίροι των έργων: δημόσιες τοπικές/περιφερειακές αρχές, ΜΚΟ με νομική προσωπικότητα αναγνωρισμένη σε επιλέξιμη χώρα. Η μέγιστη επιδότηση είναι 100.000 και η μέγιστη διάρκεια δράσεων 18 μήνες

Σκέλος 2: Δημοκρατική συμμετοχή:

1. Αδελφοποιήσεις Πόλεων
Θα επιδοτηθούν έργα αδελφοποιημένων πόλεων που αφορούν στόχους του προγράμματος. Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνα που καλύπτουν τις ετήσιες προτεραιότητες του συγκεκριμένου μέτρου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πόλεις/δήμοι ή επιτροπές αδελφοποίησης ή άλλες ΜΚΟ με νομική προσωπικότητα που εκπροσωπούν τοπικές αρχές από τουλάχιστον 2 επιλέξιμες χώρες (εκ των οποίων η μία να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ). Το μέγιστο ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 25.000€, ενώ η διάρκεια του έργου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 9 μήνες.

2. Δίκτυα Πόλεων:
δήμοι και ενώσεις που συνεργάζονται επί ενός κοινού θεματικού πεδίου πολιτικής μπορούν να μετεξελιχθούν σε δίκτυο πόλεων για να καταστήσουν τη συνεργασία τους περισσότερο βιώσιμη. Τα δίκτυα πόλεων προσδοκάται να υλοποιήσουν δράσεις σε θεματικό πεδίο πολιτικής κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των εταίρων, στο πλαίσιο των στόχων και των ετήσιων προτεραιοτήτων του προγράμματος ̇ να προσδιορίσουν ομάδες-στόχους για τις οποίες υφίσταται συνάφεια με τα επιλεγόμενα θεματικά πεδία πολιτικής ̇ και να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις μεταξύ εμπλεκομένων πόλεων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πόλεις/δήμοι ή επιτροπές αδελφοποίησης, περιφερειακές αρχές που έχουν την έδρα τους σε κάποια επιλέξιμη χώρα. Ένα έργο προϋποθέτει τη συμμετοχή δήμων/ περιφερειών/οργανώσεων από τουλάχιστον 4 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων η μία να είναι από κράτος-μέλος της ΕΕ. Το μέγιστο ποσό επιδότησης ανέρχεται σε 150.000€, ενώ η μέγιστη διάρκεια του έργου φθάνει τα 2 έτη.

Πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν από το υπουργείο Εσωτερικών (Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και στην ιστοσελίδα:

http://efc.ypes.gr/?page_id=30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.